Editorial

33 mii euro e mult sau e puțin?

Vineri, 04 Martie 2016

Ce poți să faci cu 33 mii euro în România anului 2016? 

Să îți cumperi o mașină mai ca lumea sau... 

o garsonieră obișnuită în București sau... 

să rămâi broker de asigurare.

 

Reașezare, consolidare, responsabilitate... sunt trei dintre cele mai comune atribute folosite în legătură cu noua cerință impusă brokerilor, privind majorarea capitalului social minim la 150 mii lei.  

Deși plafonul a fost majorat de șase ori - ceea ce poate părea impresionant la prima vedere - , ne întrebăm dacă 33 mii euro reprezintă o valoare semnificativă. 

 Mai exact, semnificativă în raport cu o industrie care generează anual afaceri de peste 1 miliard euro. 

Ultimele date oficiale indică faptul că mai bine de jumătate dintre brokerii de asigurări s-au conformat acestei reglementări, respectiv 297 din cei 552 prezenţi pe piaţă îndeplinesc noile cerinţe de capital. Mai mult, un sfert dintre ei dețineau, la data comunicării informațiilor de către ASF,  capitaluri mult superioare plafonului minim.

Poate mai importante însă decât răspunsul la întrebarea din titlu vor fi efectele acestei noi reglementări, iar cel mai vizibil dintre acestea va fi crearea unui cadru de piață dedicat consumatorilor, la noi parametri în ceea ce privește stabilitatea, profesionalismul și competitivitatea.   

Efect secundar imediat? După mult timp, în sfârșit, piața va beneficia de date statistice mai corecte în ceea ce privește numărul de brokeri activi. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (33 mii euro e mult sau e puțin?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: