eStyle

5 aplicații destinate dezastrelor și situațiilor de criză

Autor:Sabrina CANEA
Miercuri, 19 Octombrie 2016

Dezastrele, chiar dacă se particularizează prin caracterul lor excepţional, extrem, fac parte din viaţa normală. Nu trebuie să aşteptăm să se întâmple ceva grav aducând pagube pentru a lua măsuri de prevenire, dar şi de reducere a efectelor unor posibile dezastre. Focul, inundaţiile, cutremurele, furtunile, catastrofele provocate de neglijenţe umane, mai mari sau mai mici, se pot produce în orice moment și în orice societate,  provocând pagube patrimoniului individual, economic, cultural. Cu toate că, în prezent,  nu este posibilă o anticipare precisă a unui astfel de eveniment, ne putem folosi totuși de tehnologie pentru a monitoriza frecvența acestor fenomene fizice în lume, pentru a ține evidența acestora și, de ce nu, pentru a fi în contact cu instituții specializate.

Filmele care au ca temă principală apocalipsa nu sunt o noutate pentru noi și, cu toate că nu s-a pus încă problema de a ne trezi „devorați de zombie” într-o lume post-apocaliptică, scenariile situațiilor de criză sunt multiple, astfel că un dezastru natural de proporții poate apărea în orice moment.

Pentru o asemenea situație nu eşti niciodată destul de pregătit. Totuşi, întocmirea din vreme a unui plan de acţiune şi stabilirea responsabilităţilor este vitală pentru limitarea şi înlăturarea pagubelor. Mai mult, în ceea ce privește abilitatea de a reacționa cât mai bine la o astfel de situație limită, educația are o importanță foarte mare. De aceea, pentru a fi pregătit pentru orice situație, îți recomandăm câteva aplicații inteligente, destinate siguranței în caz de urgență, nu numai la nivel de prevenire a acestora, cât și în ceea ce privește monitorizarea globală și sfaturi practice pentru a menține o situație de criză sub control.

Aplicația DSU

Aplicația dezvoltată de Departamentul pentru Situații de Urgență, lansată în luna aprilie a acestui an, aduce la un loc informații utile, alerte și educație, pregătind populația să facă față unor situații de criză.

Așadar, aplicația are mai multe roluri:

  1. informează, prin prezentarea celor mai noi știri din domeniul situațiilor de urgență, direct de la sursă. Utilizatorii vor fi informați de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, SMURD, Salvamont, Serviciile de Ambulanță, Inspectoratul General de Aviație și vor primi știri de ultimă oră în legătură cu acestea;
  2. alertează, astfel că aplicația transmite alerte meteo, informații în legătură cu drumuri blocate, inundații etc. din toată țara. De asemenea, cei care sunt martori ai unor situații de urgență pot transmite către DSU poze și clipuri de la fața locului pentru a ajuta echipele de intervenție. Totuși, această operațiune nu înlocuiește apelul la 112, doar îl completează;
  3. educă; vine în sprijinul utilizatorilor cu peste 40 de lecții prin care aceștia sunt învățați cum să facă față unor situații de criză, cum să acorde primul ajutor până la sosirea echipelor de intervenție, cum să facă față unor dezastre naturale (incendii, cutremure, inundații etc.) Această aplicație se poate instala gratuit și ușor din Google Play sau Apple Store.

Aplicația Prim Ajutor – Crucea Roșie

Aplicația Prim Ajutor oferă gratuit sfaturi simple, ușor de pus în aplicare de către orice persoană, indiferent de vârstă sau de competențe. Aceasta prezintă intervențiile de prim ajutor în diferite situații, prezentate cu text și imagini.

Există mai multe secțiuni în cadrul aplicației de la Crucea Roșie. Concepută precum aplicația DSU, și aceasta vizează educarea, informarea și prevenția. Secțiunea „Învață” prezintă informații despre semne și simptome specifice în situații frecvent întâlnite, precum și norme de prim ajutor pe bază de imagini exemplificative pentru fiecare caz în parte. Secțiunea „Urgențe” arată pașii ce trebuie urmați în cazul unei situații de urgență - numărul de urgență 112 poate fi apelat chiar din aplicație, iar secțiunea „Info” oferă acces la formularul de înscriere online la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Roșie Română în toată țara.

EarShot

Sistemul EarShot combină o aplicație unică pentru smartphone, un centru de control online și un sistem de notificare de urgență într-un singur app integrat. Aplicația trimite și primește mesaje text nelimitat din punct de vedere al caracterelor, formulare complete, fotografii, documente și locația GPS. De asemenea, EarShot poate elabora rapoarte în ceea ce privește situațiile de criză, punând laolaltă informații de la autorități, check-in-uri de securitate și multe altele.

Disaster Alert App

Disaster Alert App ține evidența tuturor evenimentelor dezastruoase de pe glob. Aceasta vine atât cu listarea tuturor acestor evenimente, cât și cu interacțiune în timp real, prin intermediul unei hărți a dezastrelor. Aplicația își propune să te țină la curent cu toate tipurile de dezastre naturale, precum și cu situațiile de crize a căror apariție a fost determinată de intervenția umană. Aceasta poate fi găsită gratuit în magazinele de aplicații online.

Natural Disaster Monitor

Prin intermediul acestei aplicații puteți monitoriza dezastre naturale din întreaga lume, publicate și monitorizate de portalul Global Disaster Alert and Coordination System - www.gdacs.org. App-ul prezintă cele mai recente dezastre naturale, respectiv cutremure, erupții vulcanice, cicloane tropicale, tsunami și inundații. Modul de funcționare este simplu: fiecare dezastru este reprezentat de o culoare diferită, notificând la momentul apariției. Notificările apar atât sub forma de listă, cât și pe harta Google Maps. Nivelul de alertă este ilustrat de culoarea pictogramei - verde, portocaliu, roșu. Cu cât iconița dezastrului respectiv este mai transparentă, cu atât s-a produs cu mai mult timp în urmă. De asemenea, pentru a afla mai multe despre eveniment este necesar un simplu click pe icon-ul reprezentativ lui.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (5 aplicații destinate dezastrelor și situațiilor de criză ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: