Special

7 din 10 șoferi au declarat că au pierdut, cel puțin o dată, controlul mașinii pe gheață sau zăpadă

Autor:Adina TUDOR
Luni, 20 Februarie 2017

În perioada 12 – 18 decembrie 2016, GENERALI România a realizat campania națională de prevenție și siguranță rutieră „IARNA, LA VOLAN!”, cu sprijinul APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor. În cadrul acestui demers a fost lansat și un sondaj menit să reflecte gradul de informare al șoferilor cu privire la conducerea mașinii pe timp de iarnă, la Adina TUDOR care au participat 5.269 de respondenți, dintre care 4.959 conducători auto.

7 din 10 șoferi români au pierdut controlul mașinii cel puțin o dată, derapând pe gheață sau zăpadă. Un motiv ar putea fi și faptul că circa 3 din 10 români au plecat la drum iarna în afara localității, chiar dacă autoritățile emiseseră avertizări de vreme rea. Aceste aspecte se numără printre concluziile unui sondaj din cadrul campaniei „IARNA, LA VOLAN!”, desfășurat la finalul anului trecut, și organizat de către GENERALI România în parteneriat cu APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor. Astfel, întrebați dacă au pierdut vreodată controlul autovehiculului pe gheață sau pe zăpadă, 67% dintre participanții la sondaj au răspuns „da”, reușind însă să redreseze mașina fără niciun incident, în timp ce 4% au derapat, fiind, drept urmare, implicați într-un accident ușor (cu pagube ale mașinii, fără victime).

De asemenea, 3 din 10 participanți la sondaj au plecat la drum în afara localității iarna, chiar dacă autoritățile emiseseră avertizări de vreme rea și recomandaseră șoferilor să nu circule. Mai mult decât atât, 8% dintre șoferi au declarat că au rămas, la un moment dat, blocați cu mașina în viscol, în afara localității, pentru câteva ore, iar 1% pentru mai mult de o zi.

Cu toate acestea, în ceea ce privește măsurile de pregătire a mașinii pentru iarnă, șoferii români cunosc unele recomandări importante. Astfel, 79% dintre participanții la sondaj au declarat că își duc mașina în service pentru o verificare tehnică a acesteia, înainte de a începe vremea friguroasă, 94% folosesc anvelope de iarnă (sau all season) în sezonul rece, iar 64% au în portbagaj o lopată și/sau nisip/sare pentru cazurile în care rămân înzăpeziți. De asemenea, întrebați dacă iarna adoptă un stil de condus special, potrivit anotimpului, 92% au afirmat că își iau mai multe măsuri de precauție.

Nu în ultimul rând, 76% curăță complet de zăpadă toate geamurile, oglinzile, farurile și stopurile, precum și toată zăpada de pe mașină înainte de a pleca la drum. În același timp, 22% dintre cei intervievați declară că nu își fac timp să îndepărteze complet toată zăpada de pe autovehicul și curăță complet doar geamurile, luminile și oglinzile. Întrebați care cred că este cea mai importantă măsură de condus pe timp de iarnă, 66% au precizat că trebuie să adapteze viteza la condițiile de drum în permanență, iar 23%, să utilizeze frâna de motor mai des decât de obicei. 1 din 10 participanți la sondaj (10%) a declarat că i s-a întâmplat să ațipească la volan. De asemenea, 14% dintre respondenți nu poartă centura de siguranță atunci când conduc în oraș, iar 5% aleg să nu poarte centura pe drumurile din afara localităților.

65% dintre pietoni traversează neregulamentar

Sondajul desfășurat în cadrul campaniei „IARNA, LA VOLAN!” a inclus și câteva întrebări care au vizat comportamentul pietonilor. Conform rezultatelor, 27% dintre respondenți au alunecat la un moment dat pe gheață/ zăpadă și au căzut pe carosabil, pentru 9% dintre aceștia un astfel de incident fiind ceva frecvent.

De asemenea, 65% dintre pietoni traversează neregulamentar: 58% fac acest lucru ocazional, iar 7%, zilnic. Nu în ultimul rând, aproape jumătate dintre pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă, fie scriind mesaje, fie jucându-se sau desfășurând alte activități: 40% fac acest lucru ocazional, însă 6%, foarte des.

Despre sondaj

54% dintre participanții la sondaj au avut vârsta cuprinsă între 18 - 25 de ani, 22% - între 26 - 34 de ani, 21% - între 35 - 55 de ani, iar 3% au avut peste 55 de ani. 77% dintre participanți au fost bărbați.

Dintre șoferii care au participat la sondaj, 47% au carnet de peste 5 ani, 23% conduc de 1 - 3 ani, 16% dețin carnetul de mai puțin de un an, iar 13% conduc deja de 3 - 5 ani. De asemenea, 76% dintre respondenți au declarat că șofează zilnic, 17% conduc de câteva ori pe săptămână, 5% de câteva ori pe lună, iar 2% mai rar de o dată pe lună.

Campania „IARNA, LA VOLAN!”

GENERALI România a derulat, în perioada 12 – 18 decembrie, campania națională de prevenție și siguranță rutieră „IARNA, LA VOLAN!”, realizată cu sprijinul APPA - Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor. Obiectivele acestei inițiative au fost acelea de a crește gradul de informare cu privire la riscurile aferente condusului pe timp de iarnă și, în același timp, de a evidenția măsurile ce pot fi luate pentru a le reduce.

„IARNA, LA VOLAN!” face parte din proiectul mai amplu cunoscut sub numele „FII TREAZ LA VOLAN!” – un proiect care și-a propus să atragă atenția șoferilor asupra măsurilor de siguranță pe care trebuie să le adopte pentru a avea călătorii cât mai plăcute.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (7 din 10 șoferi au declarat că au pierdut, cel puțin o dată, controlul mașinii pe gheață sau zăpadă).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: