eStyle

9 ,,tehnologii'' de azi, acum 30 de ani

Autor:Adina TUDOR
Miercuri, 19 Februarie 2020

Internetul şi WWW-ul

Deşi istoria internetului începe încă din anii 1960 - primele computere fiind conectate pentru prima dată într-o reţea în 1969 -, în urmă cu 30 de ani a avut loc un moment extrem de important pentru dezvoltarea internetului în forma în care îl ştim astăzi: inventarea World Wide Web, sau WWW. Acesta reprezintă totalitatea site-urilor / documentelor și informațiilor de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin Internet, cu ajutorul unui URL. Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele (prototipul WWW) a fost făcută în cadrul Centrului European de Cercetări Nucleare (CERN) de către Tim BERNERS-LEE, în martie 1989. Primul website din lume a fost deschis în anul 1991.

Telefonul mobil şi smartphone-urile

Dacă primele telefoane „mobile” (reprezentând, de fapt, nişte staţii radio portabile şi nu telefoane aşa cum le ştim astăzi) au apărut încă de prin anii 1940, când vine vorba de smartphone-uri, povestea se schimbă. Acestea... nu existau acum 30 de ani. Primul smartphone din lume, „Simon Personal Communicator,” a fost prezentat de către IBM în anul 1992 şi a devenit disponibil pentru consumatori în anul 1994. Cu un ecran de 4,5 inch x 1,4 inch şi o viaţă a bateriei de 1 oră, primul smartphone permitea transmiterea de e-mail-uri, de faxuri, includerea unei agende de contacte, dar şi text predictiv. După doar 6 luni în piaţă se vânduseră deja peste 50.000 de unităţi.

Reţelele sociale

Precursorul „reţelelor sociale” a fost chat-ul online (IRC – Internet Relay Chat), creat în anul 1988, reprezentând, de altfel, primul astfel de sistem care permitea conversaţii online între mai mult de doi participanţi. Cu toate acestea, prima rețea socială, în adevăratul sens al cuvântului, numită Six Degrees, a fost lansată de abia în luna mai a anului 1996. În ceea ce priveşte cele mai populare site-uri de social media pe care le utilizăm astăzi, acestea şi-au făcut apariţia de abia începând cu anii 2000: LinkedIn (2003), Facebook (2004), YouTube (2005), Twitter (2006), WhtasApp (2009), Instagram (2010), Tik Tok (2017).

Google

Google nu este o „tehnologie” în sine, însă influenţa sa asupra modului în care lumea digitală arată astăzi este indiscutabilă. De altfel, în momentul de faţă serviciile sale sunt atât de răspândite şi atât de utilizate, încât nimeni nu ar putea bănui că Google nu este nici măcar „major”. Compania a fost lansată în 2002, de către Larry PAGE şi Sergey BRIN, ca un motor de căutare, câştigând popularitate extrem de rapid.

AI – Inteligenţa Artificială

Poveştile şi teoriile despre AI – fiinţe înzestrate cu Inteligenţa Artificială - încep încă din Antichitate şi vor continua să fie prezente în literatura SF şi speculativă până în zilele noastre. În ceea ce priveşte realizarea efectivă a sistemelor AI, aceasta a început în anii 1950. Acum 30 de ani, în anul 1989, era creat ALVINN - Autonomous Land Vehicle In a Neural Networt, o maşină autonomă bazată pe Inteligenţă Artificială şi o reţea neuronală.

VR – Realitatea Virtuală

Originile istorice exacte ale realităţii virtuale sunt neclare, însă există referinţe la o „realitate alternativă” încă din vremea Renaşterii. Cert este că VR-ul în forma în care există astfel este un concept preluat din literatura SF. Primele experienţe de „realitate virtuală” au apărut prin anii 1960. În anul 1988, putem vorbi de VR implementat, pentru prima dată, pe un computer personal, la costuri mici: proiectul Cyberspace din cadrul Autodesk.

IoT - Internetul Lucrurilor

Conceptul de „Internetul Lucrurilor” (Internet of Things) nu a fost numit oficial astfel decât în anul 1999 – deşi idei privind comunicarea între „maşini” existau încă de la începutul anilor 1800. Unul din primele exemple de dispozitive IoT datează de la începutul anilor 1980 şi este reprezentat de un automat de Coca Cola, localizat în cadrul Universităţii Carnegie Melon. Programatorii din cadrul instituţiei se conectau prin internet la aparat, pentru a verifica dacă mai există sticle de Coca Cola şi dacă acestea sunt reci, înainte de a se deplasa să le ia.

Imprimarea 3D

Deşi poate părea o tehnologie extrem de nouă, imprimarea 3D şi-a început istoria în anul 1981, cu un brevet al inventatorului Dr. Hideo KODAMA. Cu toate acestea, primul brevet de imprimare 3D care a avut succes a fost lasat în anul 1986, de către Charles HULL. Prima imprimanta 3D din lume, SLA-1, a fost lansată în anul 1988.

Dronele

Dronele – vehicule aeriene fără pilot – au „debutat” în anul 1893, când soldaţii austrieci au atacat Veneţia cu baloane fără pilot pline cu explozibili. Cu toate acestea, prima dronă în adevăratul sens al cuvântului a fost lansată în anul 1917. Ruston Proctor Aerial Target este primul vehicul aerian fără pilot din istorie, controlat prin radio. În anul 1989, dronele erau deja o parte obişnuită a acţiunilor militare.

Surse: textrequest.com, uswitch.com, itu.int, interestingengineering.com, dataversity.net, all3dp.com, dronethusiast.com

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (9 ,,tehnologii'' de azi, acum 30 de ani).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: