Campanii

Află totul despre RCA, Carte Verde şi cum să fii treaz la volan

Autor:Adina TUDOR
Joi, 07 Iulie 2022

În perioada iunie – iulie a.c., APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, la iniţiativa şi cu susţinerea BNAA - Biroul Naţional al Asigurătorilor Auto din Moldova, a derulat a doua ediţie a proiectului de informare şi de educaţie financiară dedicat publicului din Moldova.

Orientat spre asigurările auto obligatorii şi incluzând o importantă componentă de siguranţă rutieră în cadrul acestei ediţii, proiectul s-a desfăşurat sub numele „Totul despre RCA, Carte Verde şi cum să fii treaz la volan” şi a adus în prim plan atât cele mai importante informaţii pe care fiecare şofer trebuie să le cunoască despre asigurările RCA şi Carte Verde, cât şi principalele cauze care au provocat accidente rutiere în Moldova şi recomandările de siguranţă pentru a le evita.

Peste 2.500 de accidente rutiere în anul 2021

Siguranţa rutieră este o problemă acută, iar Moldova nu face excepţie. Conform datelor oficiale1 , în 2021 s-au înregistrat 2.547 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 257 persoane au decedat, iar altele 2.860 au fost traumatizate. Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât tendinţa este una de creştere faţă de 2020, când fuseseră înregistrate 2.004 accidente rutiere, în urma cărora 245 de persoane au decedat, iar alte 2.265 au fost traumatizate.

În ceea ce priveşte factorii care au determinat accidente rutiere anul trecut, „viteza neadecvată vizibilității, condițiilor, situației rutiere” rămâne principala cauză, aceasta constituind peste 35% din numărul total al accidentelor din 2021 (902 în total) şi conducând la decesul a 134 de persoane și traumatizarea altor 1.028. Aceasta este urmată de „neacordarea priorităţii pietonilor” (438 de accidente), „neacordarea priorităţii altor vehicule” (336), „nerespectarea distanţei între vehicule” (176), „neasigurarea la schimbarea direcţie de mers sau a benzii” (161), respectiv „starea de ebrietate alcoolică” (127 de accidente rutiere în 2021).

Situaţia este similară cu anul 2020, când accidentele rutiere au fost provocate de: viteza excesivă/ neadaptată la condiţiile de drum şi de vizibilitate - 614 accidente, urmată de neacordarea priorităţii pietonilor (313 accidente), neasigurarea la schimbarea benzii sau a direcţiei de mers (227 accidente), neacordarea priorităţii de trecere altor vehicule (191), stările de ebrietate (150) şi traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni (118). Faţă de 2020, în 2021 s-a identificat o creștere cu +102,38% a accidentelor rutiere produse ca urmare a „Nerespectarea distanței dintre vehicule”.

Din păcate, şi anul 2022 a debutat cu un număr mare de incidente în trafic. Doar în primul trimestru din acest an, 512 persoane au fost victime ale accidentelor rutiere: 37 au decedat, iar 475 au fost traumatizate.

Despre asigurări şi siguranţă rutieră

Având în vedere acest context, campania lansată de APPA şi BNAA a inclus şi o puternică componentă de siguranţă rutieră. Astfel, proiectul a inclus patru săptămâni tematice, care au abordat următoarele subiecte:

• Rolul şi importanţa asigurării RCA - Riscurile neasigurării la schimbarea direcţiei de mers sau a benzii;

• Rolul asigurării Carte Verde şi când trebuie aceasta achiziţionată - Riscurile consumului de alcool la volan;

• Ce faci în caz de accident? – Atenţie la pietoni!

• Rolul constatului amiabil în caz de accident - Riscurile vitezei excesive.

Infograficele tematice, dar şi patru video-uri online dedicate s-au numărat printre modalităţile de transmitere a mesajelor către publicul ţintă.

Despre organizatorii campaniei

BNAA - Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule este organizaţia reprezentativă din Republica Moldova a companiilor de asigurări emitente de certificate "Carte Verde". BNAA are drept scop reprezentarea intereselor colective ale membrilor săi, în domeniul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, promovarea cooperarii, precum şi compensarea prejudiciilor cauzate persoanelor pagubite prin accidente produse de autovehicule ai căror posesori nu au respectat obligaţia de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, de autovehicule neidentificate şi/sau obţinute pe cale ilicită.

APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor este, în momentul de faţă, una dintre cele mai active asociaţii în domeniul educaţiei financiare din România, organizând, din 2009 până în prezent, aproape 45 de campanii de informare şi de educaţie financiară adresate publicului larg, alături de proiecte dedicate siguranţei rutiere şi reducerii numărului de accidente de pe şosele. Anual, asociaţia desfăşoară cel puţin 3 proiecte dedicate consumatorilor din România care urmăresc creşterea gradului de educaţie financiară şi a siguranţei pe şosele (şi, implicit, a reducerii numărului de accidente).

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Află totul despre RCA, Carte Verde şi cum să fii treaz la volan).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: