Eveniment Internaţional

AIIF 2016 Accent pe îmbunătățirea climatului investițional

Autor:Olesea ADONEV
Vineri, 05 August 2016

Peste 200 de lideri și specialiști ai companiilor de re/asigurare, brokeraj, IT, audit, instituții bancare și alte domenii conexe, precum și reprezentanții autorităților de supraveghere și asociațiilor profesionale din Caucaz, Asia Centrală, Europa, Turcia, Rusia și țările CSI au fost prezenți în perioda 23 - 24 iunie 2016 la Baku, cu ocazia AIIF 2016 - Azerbaijan International Insurance Forum. Beneficiind de sprijinul Autorităţii de Supraveghere a Piețelor Financiare din Azerbaidjan, evenimentul a fost organizat în parteneriat de Asociația Asigurătorilor din Azerbaidjan și XPRIMM.
Prima zi a evenimentului a fost dedicată analizei tendințelor macroeconomice și impactul acestora asupra sectorului asigurărilor și reasigurărilor din regiune, precum şi asigurărilor agricole, practicilor şi modelelor internaţionale în vederea reducerii riscurilor climatice, respectiv creșterii gradului de penetrare pe acest segment. 
Înfiinţarea unei noi entități locale de supraveghere a piețelor financiare a creat premisele organizării unui panel în cadrul căruia să fie dezbătute aspecte de supraveghere/reglementare, respectiv prioritățile pieței azere de asigurare, fiind prezentate, totodată, atât evoluțiile și perspectivele internaționale, cât și planul de dezvoltare strategică constituit de autoritatea nou înființată.
Reformele economice care au loc în Azerbaidjan vizează,  în special, dezvoltarea sectorului non-petrolier. De reducerea dependenței bugetului de sectorul petrolier depinde revenirea economică a țării, a declarat Rufat ASLANLI, Președintele Consiliului Autorităţii de Supraveghere a Piețelor Financiare din Azerbaidjan.
Potrivit acestuia, reformele economice vor influența mai multe domenii: În primul rând, lucrăm la crearea unui mediu macroeconomic stabil. Astfel, rata de schimb a monedei nationale și inflația sunt ţinute sub control de instituţiile competente. În al doilea rând, Guvernul sprijină în mod activ formarea unui mediu economic capabil să asigure o reducere a costurilor de gestiune în afaceri. Mai mult, dorim să oferim acces la investițiile și serviciile financiare. Am identificat deja măsurile necesare în această direcție și am început punerea în aplicare a acestora. Acest lucru va contribui la devoltarea unui climat investițional sustenabil atât pentru sectorul financiar-bancar, cât și pentru cel al asigurărilor. 
Având în vedere tendințele privind dezvoltarea pieţei internaţionale și rolul sectorului  asigurărilor în economia ţării, pe termen lung, apreciem o creștere a ponderii asigurărilor în PIB-ul țării de la 1% până la 3%, a subliniat Ziyad SEMEDZADE, Președintele Comisiei Parlamentare pentru Politică Economică din Azerbaidjan.
Cea de-a doua zi a evenimentului a programat două conferințe, prima dintre acestea fiind dedicată asigurărilor auto. Problematica evaluării/regularizării daunelor, a tarifării, respectiv viitorul pieței în contextul digitalizării au constituit principalele teme abordate în cadrul evenimentului. 
A doua conferință a supus dezbaterii dezvoltarea de noi produse de asigurare adaptate specificului local, accentul fiind pus pe protecția financiară pe care acestea o pot oferi în momente de instabilitatea economică.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (AIIF 2016 Accent pe îmbunătățirea climatului investițional).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: