Piata de capital

Al doilea cel mai bogat an de la înfiinţarea Bursei

Autor:Adrian N. IONESCU
Luni, 02 Decembrie 2013

Spectacolul a fost aproape complet la Bursa de Valori București (BVB),  în 2013.
Cu o valoare a tranzacţiilor de peste 10,2 miliarde lei (deja, la începutul lui decembrie), BVB a înregistrat a doua cea mai mare lichiditate de la înfiinţarea sa şi cea mai mare după anul 2007, cel mai glorios din existenţa sa.
Cea mai mare valoare a tranzacţiilor a fost de 13,8 miliarde lei, în 2007. După care,  imediat a început criza.
Indicii bursieri, mediile ponderate care măsoară evoluţia preţurilor acţiunilor înregistrează (deja, la începutul lui decembrie) cele mai mari creşteri din ultimii patru ani: peste 20%.
Tot în 2013, au avut loc trei oferte publice iniţiale de vânzare de acţiuni (IPO) şi două mari companii de stat au ajuns, în sfârşit, la cota Bursei.
O mare companie de stat, NUCLEARELECTRICA, a cerut bani din piaţă şi a primit mai mult decât a cerut.
Oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor NUCLEARELECTRICA (SNN) s-a încheiat cu o suprasubscriere de 5,6 ori pe segmentul investitorilor mici şi de 2,3 ori pe segmentul celor mari. NUCLEARELECTRICA şi-a majorat capitalul social cu 281,87 milioane lei (63 milioane euro) din vânzarea unui pachet de 10% de acţiuni SNN.
O altă mare companie de stat, ROMGAZ, şi-a vândut prin oferta prin Bursă un pachet de acţiuni care se tranzacţionează acum la BVB.
Statul a obţinut din piaţă 425 milioane lei, din vânzarea a 15% din acţiunile ROMGAZ, dar s-a cerut de câteva ori mai mult: de 17 ori mai mult pe tranşa investitorilor mici şi de circa 3 ori mai mult, conform estimărilor, pe cea a investitorilor mari (datele nu sunt publice în acest caz).
În primavară a mai avut loc o ofertă secundară de vânzare a acţiunilor statului la TRANSGAZ.
Totodată, Fondul Proprietatea a pompat în piaţă  milioane lei, cumpărând tot atâtea acţiuni proprii într-o ofertă publică premieră pe piaţa românească.
De asemenea, a mai fost înregistrat şi primul gest curajos al unei companii private, AdePlast, de a face oferta publică iniţială, şi încă între ofertele celor doi coloşi de stat menţionați mai sus. Este prima companie privată care a încercat atragerea de capital de pe piaţă după criză şi una dintre puţinele care au făcut-o, din proprie iniţiativă, de la înfiinţarea Bursei, acum 18 ani.
Cel mai căutat titlu al BVB, Fondul Proprietatea, a derulat  cea mai agresivă campanie de creştere a cotaţiei prin răscumpărarea acţiunilor proprii.
La cârma Bursei a ajuns unul dintre cei mai performanţi manageri de piaţă, polonezul Ludwik SOBOLEWSKI, care a scos Bursa din Varşovia din anonimat, aducând-o în postura de a concura cu celebra Bursă din Londra, la listări de noi companii.
Este anul cel mai bogat în evenimente de anvergură la Bursă de la înfiinţarea acesteia, una dintre aceste acțiuni fiind, desigur, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Anul 2014 promite să fie cel puţin la fel de bogat. Din perspectiva ofertelor statului, la Bursă ar trebui să ajungă HIDROELECTRICA, curăţată,  după cât se pare, de căpuşe prin procedura de insolvenţă. De asemenea, sectorul energetic va fi completat la Bursă prin oferta de acţiuni a Complexului Energetic Constanţa.
Efervescenţa noilor listări fiind păstrată, astfel, anul viitor,  la nivelul acestui an apreciem că există premisele continuării creşterii  preţurilor cu cel puţin 15% în medie.
Mai mult decât atât, profesionalismul şi vitalitatea noului Director general al Bursei promite să propulseze BVB pe traiectoria dezvoltării pe care o merită, conform potenţialului pieţei.
Ludwik SOBOLEWSKI, Directorul general BVB, şi-a împărţit proiectele în trei categorii: aspecte care trebuie eliminate, secţiunea inovaţii şi lucruri care trebuie copiate pur şi simplu de la alţii. Polonezul vrea să revitalizeze piaţa obligaţiunilor corporatiste şi piaţa derivatelor şi să determine simplificarea  şi modernizarea reglementărilor.
Astfel, Bursa ar urma să înregistreze o creştere a veniturilor cu 50%, în 2014, un număr de cinci emitenţi noi ajunşi la cota BVB, în următoarele douăsprezece luni,  şi o creştere cu 10% a free-floatului  (volumul acţiunilor liber transferabile), potrivit unor surse din piaţă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Al doilea cel mai bogat an de la înfiinţarea Bursei).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: