XPRIMM Time for Business

Alexandra DURBACĂ, INSIA România: Pe termen lung, IDD va afecta piața de brokeraj și, în general, piața de asigurări

Autor:Cristian ŞUCA
Joi, 18 Mai 2017

Nu puțini sunt brokerii care au înregistrat, în ultimele luni, pierderi serioase, după ce plafonarea tarifelor RCA a zguduit din temelii piața de brokeraj. Pe de altă parte, brokerii care și-au concentrat atenția pe segmentul non-auto au resimțit altfel impactul plafonării tarifelor RCA. INSIA este una dintre companiile înscrise pe un trend ascendent, atât în finalul anului 2016, cât și la începutul anului în curs.

"Am terminat foarte bine anul 2016 și, în 2017, ne-am pregătit pentru noi proiecte pe care le-am lansat cu francizații noștri. Până acum, suntem pe o linie crescătoare, avem deja un volum de prime intermediate de 1,3 milioane de euro și un profit brut de aproape 200.000 de euro. Suntem foarte mulțumiți de rezultate, având în vedere că piața s-a schimbat, vorbim de plafonarea RCA, și foarte mulți din colegii din piața de asigurări se plâng de o scădere. Noi chiar putem spune că am avut o creștere, deși nu extraordinar de mare, de 22%", a declarat, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii XPRIMM Time for Business, Alexandra DURBACĂ, Director, INSIA România.

Dacă plafonarea tarifelor RCA a afectat inegal brokerii, implementarea Normei IDD este, în prezent, elementul care poate influența întreaga piață de intermediere în asigurări. "Brokerii sunt foarte preocupați, în perioada aceasta, de ce se va întâmpla cu Norma IDD care va fi implementată anul viitor. Suntem foarte curioși cu privire la modul în care Norma IDD va fi adoptată aici, în România. E clar că, pe termen lung, IDD-ul va afecta piața de brokeraj și, în general, piața de asigurări", susține Alexandra DURBACĂ.

Așa cum a făcut de la bun început, INSIA se va concentra în continuare pe segmentul asigurărilor non-auto. Ce pregătește INSIA pentru 2017? "Anul acesta, avem în target să mărim portofoliul de răspunderi și zona de sănătate. Aici, avem niște programe foarte complexe și elaborate pentru IMM-uri, pe zona de employee benefits. Programele create de noi pe partea de employee benefits nu includ doar asigurările de sănătate, ci și alte tipuri de asigurări: de la asigurările internaționale de sănătate, până la asigurări travel și asigurări de răspundere, lucruri destul de noi pentru piața din România. E o nișă, un drum pe care noi dorim să mergem și un potențial care merită a fi exploatat", explică Directorul INSIA România.

În ceea ce privește obiectivele companiei pentru 2017, INSIA și-a propus, printre altele, un volum de prime intermediate de 5 milioane de euro și extinderea rețelei INSIA, după ce, la începutul anului, compania a deschis sucursale atât în Brașov, cât și în Iași. "Obiectivele noastre de anul acesta sunt la fel de ambițioase. Pentru 2017, ne-am propus un volum de prime intermediate de aproape 5 milioane de euro. Vorbim aici de un profit brut mai mare decât anul trecut, pentru că noi întotdeauna ne raportăm la profitabilitatea acestui business, ceea ce este absolut esențial. Interesul nostru e să ne mărim și rețeaua de francizați, vrem să ajungem la 40 de francize, ne dorim să atingem și acele zone unde, momentan, nu suntem prezenți", arată Alexandra DURBACĂ.

INSIA România anticipează că, pentru piața de brokeraj din România, viitorul apropiat va fi unul dificil, care va fi marcat de schimbări importante. "Va fi un an dificil, pentru că vorbim de implementarea Normei IDD și nu numai. E clar că brokerii mici și mijlocii vor avea iar de suferit. Asta nu înseamnă că brokerii mari nu vor fi impactați, dar cei care și-au pregătit deja terenul și au văzut, încă de acum câțiva ani, că vor urma niște schimbări pe această piață, vor trece mai ușor. E clar că piața de brokeraj se va diminua ca număr de brokeri, dacă se vor implementa acele norme IDD cum le vedem deja pe hârtie. Sperăm în vremuri mai bune și ne bucură faptul că INSIA este un broker cu o strategie liniară, un broker care a știut de la bun început ce își dorește, a știut că, pe piața din România, vor apărea schimbări pe anumite segmente și linii de asigurări, iar asta ne dă mai multă credibilitate în piață. Oamenii au văzut că INSIA este un broker constant, serios, care privește pe termen lung", a mai punctat Alexandra DURBACĂ.

Din aceeași ediție a emisiunii XPRIMM Time for Business, mai puteți afla: ce a adus nou INSIA pe piața din România, cum s-a reflectat modelul INSIA în piață, ce trebuie să facă un broker pentru a crea o echipă de oameni de valoare, ce caracteristici au partenerii INSIA, cum s-a dezvoltat, în ultimii cinci ani, segmentul de employee benefits, care sunt strategiile INSIA pentru francize, ce proiecte speciale a implementat compania în 2017, dar și care sunt orașele pe care INSIA le vizează, în viitorul apropiat, pentru extindere.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Alexandra DURBACĂ, INSIA România: Pe termen lung, IDD va afecta piața de brokeraj și, în general, piața de asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: