In medie, traim mai mult, dar perioada de viata sanatoasa este in scadere. Daca in Romania speranta de viata este de circa 75 ani, cetatenii se asteapta sa aiba o viata sanatoasa timp de doar 59 ani, in medie. Aceste statistici, coroborate cu lipsa conditiilor decente din sistemul de sanatate de stat, arata si mai mult importanta si necesitatea asigurarilor private de sanatate.
Despre evolutia asigurarilor private de sanatate, utilizarea Inteligentei Artificiale, riscurile acoperite de polite, costuri, si nu numai, au discutat Alina PREDA - Director de Dezvoltare, DESTINE Broker - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzata marti, 21 noiembrie 2017, de RFI Romania.
"Incheierea unei polite private de sanatate trebuie sa fie un moment de sinceritate si integritate de ambele parti - client si consultant/agent de asigurare. Clientul trebuie sa spuna cu toata sinceritatea ce doreste si care este situatia lui reala, iar agentul trebuie sa ii explice cu aceeasi sinceritate mecanismul politei si care sunt limitele politei. As spune ca o polita privata de sanatate este ca o declaratie de dragoste fata de tine insuti", a declarat Alina PREDA.
De la ce varsta este bine sa inchei o asigurare de viata? "Copilului ar trebui sa i se ofere o asigurare privata inca de la nastere pentru ca, statistic vorbind, incidenta afectiunilor congenitale este intr-o crestere alarmanta. Pentru un adult activ, din momentul in care iesi din casa pe usa, dar chiar si in confortul casei, se pot intampla diverse accidente. Practic, oriunde te-ai afla exista un risc. In opinia mea, de ieri trebuia sa ne facem o asigurare privata de sanatate fiecare dintre noi", a precizat reprezentantul DESTINE Broker.
Un ajutor, atat in domeniul asigurarilor cat si in cel medical, este Inteligenta Artificiala (AI).
"Inteligenta Artificiala nu face altceva decat sprijine necesitatile umane, care in zilele de astazi s-au metamorfozat intr-un mod incredibil pe care nu l-am fi putut anticipa in urma cu cativa ani, astfel incat cred ca Inteligenta Artificiala in zona asigurarilor va sustine calitatea vanzarii, evaluarea riscului, procesul de despagubire. Dar este nevoie si va fi in continuare nevoie de acea atingere umana, de acea intelegere si empatie, care este momentan doar "zestrea" oamenilor. Aceasta Inteligenta Artificiala este deja utilizata de asiguratori digitali 100%, precum Lemonade din SUA", a explicat Alina PREDA.
"In domeniul sanatatii ne bucuram deja de multiple inovatii care au facut posibile interventii chirurgicale uluitoare", a adaugat ea.
Conform celor mai recente statistici din Romania ale INS - Institutul Nationat de Statistica, in Romania, speranta de viata la nastere a femeilor a fost, in anul 2014, de 78,91 ani, iar a barbatilor de 72 ani, din care atat barbatii cat si femeile, se vor astepta sa aiba o viata sanatoasa timp de 59 ani, ceea ce inseamna o diferenta de 13 ani la barbati si de aproape 20 ani la femei in raport cu speranta de viata la nastere. Prin urmare, in comparatie cu barbatii, femeile traiesc un numar mai mare de ani, dar aproximativ 20 ani cu probleme de sanatate.
Tocmai din aceasta cauza, Alina PREDA a confirmat ca exista diferente de pret in cazul asigurarilor de sanatate pentru femei si barbati.
In perioada 2007-2014, cu toate ca s-a inregistrat o crestere continua a sperantei de viata la nastere atat la barbati cat si la femei, speranta de viata sanatoasa a scazut, de la 62,5 ani (2007) la 59 ani (2014) la femei si de la 60,5 ani (2007) la 59 ani (2014) la barbati. In cei 8 ani care au trecut, barbatii au castigat 2,83 ani in durata medie a vietii, dar traiesc cu probleme de sanatate cu 1,5 ani mai mult. In aceeasi perioada, femeile traiesc cu 2,76 ani mai mult, dar speranta de viata sanatoasa s-a redus cu 3,5 ani.
In comparatie cu valorile medii inregistrate de UE-28 (de 61,4 ani la barbati si 61,8 ani la femei), valorile sperantei de viata sanatoasa la nastere din Romania, in anul 2014, sunt mai mici cu 2,4 ani la barbati si 2,8 ani la femei.
Speranta de viata la nastere a crescut in toate judetele din Romania. Un bucurestean traieste, in medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare speranta de viata din Romania, conform INS. In topul judetelor cu cea mai mare speranta de viata se mai afla Valcea (77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Brasov (76,6 ani) si Sibiu (76,2 ani). La polul opus, in Satu Mare exista cea mai mica speranta de viata din Romania, de numai 73,2 ani, Calarasi (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani).