PRIMM: Cum aţi descrie istoria pieţei de brokeraj din România? Cum au fost începuturile şi care au fost momentele care au marcat cel mai mult evoluţia ei?
Antonio SOUVANNASOUCK: Brokerului de asigurări i se atribuie un cadru legal concret, cu angajamente şi obligaţiuni, odată cu adoptarea Legii cu privire la asigurări, nr. 407-XVI din 21.12.2006. De atunci, a început evoluţia efervescenței antreprenoriale pe acest segment. Au fost multe momente bune în aceeaşi măsură cu cele care au fost mai puţin inspirate în toată evoluţia pieţei de brokeraj. O cifră spune tot, brokerii intermediază 65,60% din totalul pieţei de asigurări.
PRIMM: Brokerii deţin o pondere importantă din totalul pieţei de asigurări. De ce consideraţi că apelează consumatorii la un broker?
A.S.: Am trecut de la „verigă”, la „curea de transmisie” prin toate etapele şi prin toate etichetările pieţei de asigurări. Important este că am făcut o treabă bună, continuăm să o facem, iar răspunsul este simplu. Încrederea în consultanța oferită de către un broker unui client a crescut mult în ultimii 10 ani.
PRIMM: Cum vedeţi transformarea/adaptarea distribuţiei de asigurări în acest an, în contextul COVID-19?
A.S.: E clar că nu suntem în cea mai bună perioadă a vieţii noastre, nici personale şi nici profesionale. Nu cred că poate afirma cineva că a fost pregătit pentru această situaţie, indiferent de planurile de continuitate a activităţii făcute de fiecare companie. Cu siguranță, multe se vor schimba, începând de la optică, strategii, perspective faţă de funcţionarea business-ului în asigurări. Vom accepta mult mai uşor decât până acum noutatea, schimbarea, în sensul că mulţi nu eram pregătiţi să facem faţă unei astfel de provocări subite.
PRIMM: Care sunt principalele măsuri şi soluţii adoptate de brokerii de asigurări în această perioadă?
A.S.: Brokerii au fost tot timpul creativi, nu numai în vremuri mai puţin obişnuite. Au venit şi vor continua să vină cu soluţii atât de distribuţie în condiţii cât se poate de sigure, cât şi pentru servisarea clienţilor lor pe tot parcursul contractului de asigurare. Indiferent de forma lui.
PRIMM: Ce măsuri a luat PRBAR pentru continuarea activităţii şi sprijinirea membrilor şi a consumatorilor?
A.S.: Le recomandăm membrilor să trateze cu maximă prudență actuala perioadă, să-şi pună la punct toate scenariile de continuare a activităţii în condiţii cât mai sigure pentru ei şi colegii lor şi, totodată, faţă de clienţii pe care îi deservesc. În general, optimismul e bine să fie consolidat în tot acest segment de timp, chiar dacă lipsa de predictibilitate poate constitui un element important. Fiecare dintre ei îşi dovedește solidaritatea cu celelalte sectoare de activitate şi aici mă refer în special la domeniul medical, greu încercat în această perioadă. Nu aş vrea să detaliez programele în care brokerii PRBAR sunt implicaţi sau modul în care găsesc soluţii care să vină în sprijinul consumatorilor de asigurări, însă vă pot confirma că solidaritatea şi creativitatea lor funcţionează la niveluri maxime.
PRIMM: Care sunt principalele nelămuriri pe care le-aţi observat în rândul consumatorilor?
A.S.: Nu le-aş numi nelămuriri, putem spune că am constatat o anumită trecere de la viteza de reacţie specifică activităţii de dinainte de actualul context medical, la adaptarea la situaţia digitală în care suntem nevoiţi să lucrăm în prezent. Probabil, e necesar un timp de adaptare, de obişnuinţă, ce va fi depăşit destul de rapid.
PRIMM: Ce îi sfătuiţi pe consumatorii de asigurări în această perioadă?
A.S.: Aşa cum toate tipurile de consiliere, chiar şi medicală, au trecut în mediul virtual, consider că la fel ar trebui să se întâmple şi în domeniul nostru. Totul se poate rezolva online, iar brokerii sunt la un telefon distanţă de orice problemă pe care o pot întâmpina clienţii lor. Îndemnăm clienţii noştri să-şi sune proprii brokeri, garantându-le că, pentru orice problemă a lor, sigur vom avea măcar o soluţie.
PRIMM: Care consideraţi că vor fi principalele beneficii ale crizei actuale în activitatea viitoare a brokerilor?
A.S.: Nu ştiu dacă pot fi numite beneficii, însă, cu siguranţă, vom învăţa ceva post-criză. Faptul că marile evenimente schimbă din temelii tot ceea ce altădată părea imposibil. Şi, da, aici pot fi incluse atât transferul către o mai mare pondere a digitalizării, o regândire a produselor de asigurare, ceea ce se poate traduce într-o mai mare adaptabilitate către nevoile clienţilor - toate acestea, însumate, le consider un plus într-o ulterioară arhitectură a industriei de asigurări.
CITATE:
- Brokerii au fost tot timpul creativi, nu numai în vremuri mai puţin obişnuite.
- Cu siguranță, multe se vor schimba, începând de la optică, strategii, perspective faţă de funcţionarea business-ului în asigurări.
- Totul se poate rezolva online, iar brokerii sunt la un telefon distanţă de orice problemă pe care o pot întâmpina clienţii lor.