Editorial

Anul Zero al schimbării!

Autor:Redacția PRIMM
Vineri, 17 Februarie 2017

Ultimii doi ani au marcat, pentru întreaga industrie de asigurări din România, momente pe care le-am putea caracteriza ca fiind cel puțin... memorabile: falimente răsunătoare, modificări de ordin legislativ neașteptate, exit-uri spectaculoase, fuziuni surpriză și... lista poate continua.

Deși „subiectele fierbinți” au variat de la un an la altul, totuși, dacă ar fi să tragem o linie, impresia generală este că vedem și revedem... același film: pierderi prea mari, tarife prea mici (sau prea mari, după unii), același potențial neexploatat pe non-auto, riscul sub-asigurării pe partea de locuințe, o imagine în degradare a industriei în ansamblu, și altele, și altele...

De aici, am putea trage concluzia că 2017 nu va face, nici el, excepție de la această regulă, căci multe aspecte și mecanisme specifice acestei piețe se impune a fi îndreptate, corectate, îmbunătățite.

Ne putem însă consola la gândul că nu suntem un caz particular: fiecare piață națională din ECE, conform structurii sale istorice, are „bubele” specifice, dar și probleme comune, precum tarifarea pe RCA sau plata deficitară a daunelor. Pe de altă parte, „vesticii” au și ei problemele lor: cyber asigurările, payment protection insurance (PPI) sau utilitatea asigurărilor telefoanelor mobile se numără printre cele mai „hot” subiecte.

Și totuși, piața românească are un specific național, și ne referim aici la cvasi-prezența unui dialog de calitate. Avem însă un semn bun - primul eveniment marca XPRIMM din acest an, „XPRIMM Time for Business - FORECAST 2017”, care ne-a convins că lucrurile încep să se schimbe la nivel de ansamblu al domeniului: ASF, asigurători, brokeri și presă.

Acesta este și motivul care ne determină să apreciem că, peste ani, când ne vom uita înapoi, la 2017, vom putea să îl identificăm ca fiind Anul Zero al schimbării, anul demarării unui dialog constructiv, anul în care a prins contur o unitate și o solidaritate de breaslă reale, an care ar putea și ar trebui să se închidă, după amar de vreme, pe „plus”, în dreptul liniei Profit.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Anul Zero al schimbării!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: