Special

Arhitecții Distribuției în Asigurări

Marti, 01 Februarie 2022

Rolul brokerilor în piaţa asigurărilor a crescut constant. Ei sunt cel mai mare canal de distribuţie, cu o pondere de circa 67,7% din total piaţă, ponderea pe segmentul RCA fiind mult mai mare, chiar de peste 90%. Asta, în condiţiile în care, în 2002, ponderea era de doar 10%, iar, în urmă cu 10 ani, era mai mică de 40%.

Aceste cifre ne arată că brokerii de asigurare beneficiază de un grad ridicat de încredere din partea consumatorilor, dar şi din partea asigurătorilor. De asemenea, în spatele acestor cifre, stau, cu siguranţă, multă muncă, strategii, evoluţie, adaptare, viziune şi dăruire, pentru a se trece de la simplă intermediere, la consultanţă de risk management.

Brokerii sunt o sursă importantă de distribuţie a poliţelor de asigurare şi de consiliere a consumatorilor. Ca şi asiguratorii, brokerii s-au adaptat rapid şi au făcut faţă provocărilor cu care s-au confruntat de-a lungul anilor. Chiar şi în pandemia de COVID-19, au găsit soluţii să rămână aproape de nevoile clienţilor, chiar şi de la distanţă.

Valoarea primelor distribuite a crescut cu circa 18%, la aproximativ 6,6 miliarde lei, în primele 9 luni ale anului 2021, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Şi nu doar atât, portofoliul lor s-a diversificat, observându-se creşteri şi pe asigurări de viaţă şi de sănătate, de călătorii, răspunderi, property şi chiar pe asigurări de mijloace de transport aerian, transport maritim sau asigurări de mijloace de transport feroviar.

Startul evoluţiei pieţei româneşti de brokeraj a fost dat în 1994, însă brokerii au început să devină o forţă după anii 2000, când a fost o perioadă de dezvoltare crescută. În toată această perioadă, numărul brokerilor a trecut printr-o adaptare permanentă, depăşind pragul de 600 în anul 2012, dar, în anii care au urmat, piaţa s-a maturizat şi, la finalul luni septembrie 2021, conform statisticilor ASF, pe piaţă erau activi 273 de brokeri.

Este de remarcat şi faptul că, în prezent, clienţii sunt mai exigenţi, mai informaţi, mai conştienţi de necesităţile lor şi mai atenţi la conţinutul produselor de asigurare. Instrumentele digitale sunt cele care fac modelul tradiţional de distribuţie să fie unul mai modern, mai rapid. Cu toate acestea, tehnologia nu va înlocui consultanța oferită de brokeri și interacţiunea umană, necesară mai ales în cazul produselor mai complexe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Arhitecții Distribuției în Asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: