Au trecut deja 30 de ani de la liberalizarea pieţei de asigurări din România. În tot acest timp, industria locală a trecut prin mai multe perioade cu schimbări legislative, falimente, fuziuni şi achiziţii, transformări remarcabile şi altele, însă jucătorii şi autorităţile au găsit mereu puterea şi soluţiile favorabile să depăşească momentele provocatoare şi să facă noi paşi spre maturizarea pieţei.
Pentru a aprecia implicarea şi eforturile făcute de-a lungul anilor, redacţia XPRIMM Publications dedică următoarele pagini companiilor care au rezistat până acum în piaţă şi și-au adus aportul în dezvoltarea ei, apreciind anii de activitate ai acestora.
Remarcăm că, în prezent, activează 26 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, dintre care 13 practică numai activitate de asigurări generale, 7 practică numai activitate de asigurări de viață și 6 au activitate compozită.
Cel mai mare număr de companii a fost înregistrat în anul 2000, când erau 73 de companii de asigurări, după care a urmat o perioadă de consolidare, prin preluări, fuziuni sau chiar falimente – în anul următor, au rămas active doar 47 de societăţi. Valoarea primelor brute subscrise de cei 73 de jucători, în anul 2000, a fost de 337,79 milioane de euro. Această piaţă a ajuns la circa 2,36 miliarde de euro în 2020, volum în creştere cu aproximativ 4,6% față de anul anterior. Iar estimările pentru 2021 indică o majorare de peste 20%.
Reamintim că evoluţia asigurătorilor a început cu splitarea ADAS în trei entităţi (ASIROM, ASTRA şi CAROM), în perioada 1990-1991. Şi iată că ASIROM, parte a grupului Vienna Insurance Group în prezent, sărbătoreşte 30 de ani de activitate pe piaţa locală, fiind cel mai vechi asigurător activ în industria locală.
Dacă, la începutul anilor ’90, vânzarea se efectua față în faţă cu clientul şi poliţele se emiteau manual, în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult emiterea electronică a poliţelor şi vânzarea on-line, această digitalizare fiind accelerată, în ultimii ani, şi de apariţia pandemiei de COVID-19. Şi, acum, nu doar emiterea se poate face on-line, ci unele companii au făcut paşi rapizi în era tehnologiei şi clienţii acestora pot face şi notificările de daune sau pot face inspecţia de risc în cazul poliţelor auto, la doar un click distanță.
Piaţa este în continuă dezvoltare şi creştere. Cu toate acestea, nivelul pieţei este sub potenţialul pe care îl are. În România, conform estimărilor ASF, consumul de asigurări pe cap de locuitor s-a situat, la nivelul anului 2020, la 630 de lei, în creştere faţă de anul precedent (când a fost de 599 de lei), dar încă mult sub media europeană. În acelaşi timp, gradul de penetrare a asigurărilor în PIB a fost de 1,15% în anul 2020, în ușoară creștere față de anul 2019 (1,10%), conform celor mai recente date.
Aşadar, asigură torii şi ceilalţi jucători din piaţăa trebuie să găsească soluţiile potrivite pentru a fructifica acest potenţial de creştere şi a găsi cele mai potrivite soluţii pentru consumatorii de asigurări.