Lex

Asigurarea culturilor agricole - Starea vremii vs. despăgubiri

Autor:Denisa Alexandra PASCU, Avocat
Luni, 02 Mai 2016

Agricultura reprezintă unul dintre „motoarele” economiei României, fiind un sector în care lucrează circa o treime din populație și care generează aproximativ 6% din PIB. Totodată, an de an, această ramură economică este supusă „stresului” fenomenelor meteorologice, acestea provocând pagube importante culturilor agricole și, implicit majorând cuantumul despăgubirilor asigurătorilor care au preluat astfel de riscuri. 

Schimbările climatice majore, care caracterizează clima globală a ultimilor ani, au determinat producerea și raportarea unui număr tot mai mare de riscuri asigurate aferente culturilor agricole și, implicit, și o creștere semnificativă a despăgubirilor achitate de către asigurători în astfel de situații.
Cu toate acestea, există numeroase criterii pe care asigurătorii trebuie să le ia în considerare atunci cand stabilesc despăgubirile cuvenite, unul dintre acestea, și cel mai important, ar fi cuantificarea plantelor distruse exclusiv din cauza factorilor asigurați, conform prevederilor contractuale aferente poliței de asigurare încheiate.
Astfel, în ceea ce privește consecințele produse de apariția evenimentului asigurat în raport cu numărul total de plante existente într-o cultură agricolă, pot fi incidente următoarele situații: 
 existența unor plante nevătămate de către factori de risc asigurați/neasigurați; 
 existența unor plante vătămate sau distruse, de către factori de risc asigurați; 
 existența unor plante vătămate sau distruse din cauza unor factori de risc neasigurați.
În vederea stabilirii despăgubirilor cuvenite ca urmare a producerii riscului asigurat, se va realiza un calcul, prin raportarea numărului de plante distruse sau vătămate din cauza producerii riscului asigurat, la numărul total de plante existente efectiv înainte de evenimentul asigurat, și nu în funcție de cantitatea de producție pe care asiguratul o estimează la momentul încheierii poliței de asigurare.
Totodată, este necesară luarea în considerare și a unei comparații de daună și a unui grad de dăunare și/sau cu o producție existentă într-o altă solă, la aceeași dată la care s-a produs evenimentul asigurat, dar fără ca producția acesteia din urmă să conțină plante afectate din cauza riscurilor asigurate.
Toate procesele verbale ce vor fi încheiate trebuie să fie semnate și ștampilate atât de către asigurător, cât și de către asigurat, să conțină data și număr de înregistrare.

Daunele au depășit subscrierile în 2015

Anul trecut, segmentul de asigurări agricole a totalizat 94 milioane lei - prime brute subscrise, în vreme ce daunele plătite de companiile de asigurare au totalizat 94,5 milioane lei (n. red. cifre valabile doar în cazul asigurării culturilor agricole). 
În medie, valoarea primei de asigurare per hectar variază între 35-50 lei la o sumă asigurată (medie) de 3.000-4.000 lei per hectar.
Suprafața cultivabilă la nivelul României este de 12 milioane hectare (din care doar 7 milioane hectare sunt cultivate). Din aceasta suprafață, 3 milioane hectare sunt asigurate.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurarea culturilor agricole - Starea vremii vs. despăgubiri).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: