XPRIMM Time for Business

Asigurarea MicroFERMIER de la GOTHAER, polița care dă un suflu nou asigurărilor agricole din România

Joi, 26 Octombrie 2017

Fermierii români par să fi înțeles, după fenomenele meteorologice din ultimele luni, că riscurile care amenință culturile agricole sunt pe cât de reale, pe atât de imprevizibile. În acest context, GOTHAER Asigurări Reasigurări inovează în piața de asigurări agricole din România și propune asigurarea MicroFERMIER, o poliță special concepută pentru microfermieri, o categorie care, deși este majoritară în agricultura românească, a fost, mai degrabă, ignorată până acum în piața de profil, una înscrisă, de altfel, pe un trend ascendent.

Ce aduce nou GOTHAER în industria asigurărilor din România? O poliță care să răspundă în cele mai mici detalii nevoilor microfermierilor din România. “Avem cinci ani de experiență pe această formă de asigurare, iar experiența a fost un mare avantaj, pentru că am învățat și ne-am ascultat clienții, care ne-au transmis feedback permanent. Am încercat să răspundem nevoilor lor și să facem diferența în piață. […] Produsul nostru este unul modernizat, pentru că atinge mai multe aspecte. Clientul fermier are anumite particularități: este un om simplu și direct. Prin urmare, am rescris produsul într-un limbaj accesibil și pe înțelesul tuturor. E un produs simplificat, debirocratizat, am renunțat la foarte multe formulare în cazul instrumentării dosarului de daună, iar plățile se vor face extrem de rapid, pentru că oamenii au nevoie de bani imediat, nu după o anumită perioadă de timp. Ca nivel de acoperire, încercăm să oferim o paletă cât mai largă de riscuri”, a declarat, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii XPRIMM Time for Business, Mihuț MĂRCULESCU – Chief Underwriter, GOTHAER Asigurări Reasigurări.

Concepută special pentru fermierii care dețin și administrează suprafețe de până la 50 de hectare, asigurarea MicroFERMIER de la GOTHAER gestionează eficient pagubele provocate de fenomenele meteorologice. “Produsele de până acum nu se pliau pe caracteristicile acestor fermieri. Pentru că sunt ferme mici, de familie, fără o putere financiară ridicată, acestea nu își permiteau până acum să cumpere o poliță de asigurare. Noi le oferim acum soluția care le permite continuarea activității, care le redă încrederea și le permite să se dezvolte. Ca investitor, ai nevoie, în primul rând, de încredere și predictibilitate. Dacă nu ai aceste instrumente, nu te poți dezvolta. O poliță de asigurare îi poate oferi unui microfermier confortul și încrederea că poate continua, că își poate dezvolta activitatea. Este o poliță ale carei particularități sunt concepute special pentru microfermieri: suma asigurată este standardizată indiferent de tipul de cultură, iar simplitatea plății despăgubirilor este unul dintre principalele atuuri. Fără documentație, ei trebuie doar să ne arate că au înscris terenul în anumite evidențe, la APIA sau la primărie. Prețurile sunt extrem de competitive, fiind de 4-5 ori mai mici, per hectar, decât în cazul unei asigurări clasice”, a completat Mihuț MĂRCULESCU.

Ce riscuri acoperă asigurarea MicroFERMIER de la GOTHAER? Toate riscurile: grindină, furtună, incendiu, alunecări de teren, îngheț timpuriu de toamnă sau de primăvară etc. Cu alte cuvinte, riscuri specifice României. “Riscurile mai frecvente în România sunt grindina, ploaia torențială și furtuna. În 2017, s-a manifestat o creștere cu 60% a frecvenței apariției riscului de furtună, 2017 a fost un an atipic”, a punctat, în cadrul aceleiași ediții a XPRIMM Time for Business, Ștefan ZBUGHIN – Coordonator Inspector de risc, GOTHAER Asigurări Reasigurări.

“Avem o schimbare a climei. An de an, avem foarte multe evenimente pe zona de vest a României, ma refer în special la județele Arad și Timișoara. Aici, am avut și un fenomen extrem pentru România, care a afectat inclusiv partea de bunuri și proprietăți, nu doar culturile agricole, ceea ce arată că schimbarile climatice devin din ce în ce mai imprevizibile și trebuie să te protejezi împotriva lor printr-o poliță de asigurare. Nu cred că, în momentul de față, este avantajos din punct de vedere financiar să îți administrezi singur riscul”, a completat Mihuț MĂRCULESCU – Chief Underwriter, GOTHAER.

Anul acesta, schimbările climatice au fost resimțite din plin de România. Cum s-au reflectat acestea în activitatea GOTHAER? “Numărul de dosare a scăzut cu 25%, comparativ cu 2016. Pe de altă parte, a crescut valoarea despăgubirilor plătite - mai mult de 9,5 milioane de lei -, o creștere de aproximativ 10-15%. Asta înseamnă că severitatea a fost, de fapt, caracteristica acestui an – furtuni care au avut o severitate crescută față de anii precedenți și care au afectat suprafețe agricole într-o proporție mai mare”, explică Mihuț MĂRCULESCU.

Cum arată, în momentul de față, piața de asigurări agricole din România? Este o piață în creștere, dar una care mai are până să își atingă potențialul maxim. “Din perspectiva unui asigurător, piața este pe un trend pozitiv. Din ce în ce mai mulți clienți fermieri înțeleg să își administreze mult mai bine riscurile ce țin de fenomenele climatice și înțeleg care este importanța unei polițe de asigurare. Avem un potențial arabil de aproximativ nouă milioane de hectare și, în momentul de față, din studiile noastre, știm că aproximativ trei milioane de hectare sunt asigurate printr-o poliță de asigurare. Trendul este unul pozitiv pentru că oamenii înțeleg că, de fapt, în acest domeniu de activitate, dacă nu îți iei toate măsurile de siguranță și nu știi cum să îți administrezi foarte bine riscurile, riști să suferi pierderi financiare importante”, a explicat Mihuț MĂRCULESCU, la XPRIMM Time for Business.

Mai multe despre noua poliță de asigurări agricole de la GOTHAER puteți afla chiar de la reprezentanții companiei, prezenți zilele acestea la standul lor de la INDAGRA – cel mai important eveniment agricol din România.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurarea MicroFERMIER de la GOTHAER, polița care dă un suflu nou asigurărilor agricole din România).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: