Chiar dacă au existat la început blocaje şi provocări diverse, portofoliul de poliţe RCA al CITY Insurance a putut fi absorbit pe deplin de către ceilalţi jucători autorizaţi din piaţă. Însă pe segmentul asigurărilor de garanţii pentru licitații și cel de bună execuție a fost mai complicat, iar piaţa nu s-a putut autoregla, riscul sistemic persistând.
În acest context, Guvernul a emis, în luna mai, o ordonanţă de urgenţă pentru a prelungi termenul de valabilitate a poliţelor de garanţii emise de către CITY Insurance, de la 60 de zile, până la 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, poliţele de garanţii au rămas în vigoare până pe 11 iulie, în condițiile în care celelalte polițe CITY și-au pierdut valabilitatea pe 11 mai 2022.
Un nou jucător
COFACE a intrat pe piaţa de garanţii în urmă cu un an şi ne-am făcut botezul în această perioadă de turbulențe și de schimbări, așa că suntem deschişi la orice dialog care ajută la crearea, în viitor, a unei pieţe de asigurări de garanţii mai eficientă şi care să aducă soluţii şi claritate, a afirmat Eugen ANICESCU, Country Manager, COFACE România, prezent la lucrările FIAR 2022.
Acesta a spus că asigurările de garanții sunt cel mai mare sector de asigurări corporate pe care îl are piața din România. Calculele noastre arată că sunt peste 30.000 de companii de profil care lucrează cu statul și cam acestea sunt cele care au nevoie de sprijinul pieței de asigurări și, bineînțeles, că pot să fie un port drapel și pentru alte produse de asigurare, a adăugat el.
Eugen ANICESCU a subliniat că asigurările de garanţii au devenit principalul instrument prin care companiile care lucrează cu statul îşi garantează contractele, asta pentru că, în trecut, asigurătorii au fost mai rapizi și mai flexibili în abordare.
Piaţa de asigurări a câştigat un volum mare în zona de garanţii, dar pentru a păstra acest volum de prime va fi nevoie de o reacomodare a relaţiei dintre asigurat, beneficiar şi asigurător la noile standarde. Cred că mai avem etape de parcurs până când vom fi siguri că putem să ne păstrăm, ca asigurători, această poziție dominantă în garantarea proiectelor publice, a mai spus oficialul COFACE România, care a atras atenţia că falimentele nu au afectat doar companiile respective, ci şi piaţa în ansamblul ei.
Soluţiile - greu de găsit
Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Insurance Broker, estima în luna mai că doar 30% din contractele de garanţii rămase de la CITY şi-au găsit soluţii în piaţa de asigurări, restul de 70% le caută încă. Asigurătorii ar trebui să îşi deschidă apetenţa pentru această linie de asigurare şi să accepte nişte soluţii de garantare mai largi. Prin neidentificarea unor soluţii de preluare a acestor contracte rămase în urma CITY Insurance, practic, vom împinge piaţa de construcţii către probleme financiare pentru cel puţin doi ani de acum încolo, a spus acesta.
La rândul său, Antonio SOUVANNASOUCK, CEO, ASIGEST Broker, a declarat, în cadrul panelului dedicat, că situaţia este dificilă şi că va fi așa și în continuare pe acest segment de asigurare. El a arătat că pe RCA au fost găsite soluţii, chiar dacă mai scumpe, însă pe garanţii mulţi dintre clienţii CITY vor rămâne fără asigurare, negăsind mijloace alternative.
Vlad STOICHIȚESCU, Head of Sales Client Management, OTTO Broker, a declarat că este mai optimist şi a precizat că, în trecut, brokerii au avut o colaborare bună cu CITY pe partea de garanţii. Şi business-ul de garanţii se poate face smart. E clar că nu vom mai avea asigurători care să asigure infrastructuri de miliarde și probabil că, până la urmă, acolo ar trebui să vorbim despre sindicalizări, despre parteneriate între bănci și asigurători și așa mai departe, a spus el.
Avem clienţi care plâng efectiv. Mai sunt unii care nu înţeleg de ce, după ani în care au fost creditaţi, nu mai reuşesc să găsească soluţii și nu găsesc înţelegere la alţi asiguratori, a afirmat Vlad STOICHIȚESCU.
Prezent la conferinţă, Dan DIMA, Director, WMP Ramboll SEE a precizat că, în sfera serviciilor de consultanţă, interacţionează cu clienţii finali – operatorii regionali care se ocupă de proiectele de infrastructură și care beneficiază de asigurări de garanţii. El a mai subliniat că provocarea actuală pentru piața de asigurări este aceea de a-și recăpăta capitalul de imagine pierdut în urma falimentului CITY Insurance.
Piaţa nu se va putea regla singură
În septembrie anul trecut toată lumea era speriată de RCA şi atunci eu am zis că partea de RCA se poate regla singură, că piaţa e matură şi chiar s-a dovedit acest lucru. Însă, riscul sistemic generat de falimentul CITY pe garanţii există în continuare şi după părerea mea piaţa nu se va putea autoregla. E o piaţă tânără şi cred că este neapărat nevoie de intervenţia statului. Fără un asigurător de stat sau o intervenţie nu vom putea merge mai departe, a declarat Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker.
Doar pentru 25% - 30% dintre clienţii care aveau poliţe de garanţii în derulare am găsit soluţii să le reînnoim. Gap-ul de 70% - 75% e uriaş. Piaţa poate intra în colaps oricând, a mai adăugat el.
De asemenea, George ZAHARESCU, CEO, PRESTIGE Insurance Broker, a arătat că a existat multă presiune şi tensiune începând din octombrie 2021. Este o situaţie dificilă pentru constructori şi marele pericol este că se poate bloca în orice secundă capitalul autohton, a spus el, precizând că brokerii încearcă să convingă asigurătorii să fie mai flexibili în ceea ce priveşte acceptarea mai multor tipuri de garanţii colaterale.
Este important să înţelegem şi să transformăm o perioadă de criză într-una de progres. Personal, cred că tot ce s-a întâmplat în ultimele 9 luni de zile a fost perceput cu foarte multă emoţie. Va trebui să aşteptăm să treacă acest val de emoţie. Sunt convins că peste un an de zile va exista o schimbare, este de părere Mihuț MĂRCULESCU, Head of Bonding Department, COFACE România.
Efectele falimentului CITY Insurance persistă. Asigurările de garanţii au însumat, în primul trimestru din acest an, prime subscrise de 61,4 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Daunele au atins aproximativ 30,8 milioane de lei, adică mai mult cu 179% față de aceeași perioadă a anului 2021.