Asigurări

Asigurările de garanţii, o soluţie de la COFACE

Autor:Andreea RADU
Miercuri, 26 Ianuarie 2022

COFACE România, parte a grupului COFACE cu o experienţă internaţională de 75 de ani, şi-a extins, în prima jumătate a anului 2021, portofoliul de servicii pe piaţa locală şi a lansat Asigurările de Garanţii, care reprezintă o alternativă optimă la scrisoarea de garanţie bancară şi sunt dedicate companiilor care derulează contracte de achiziţii publice.

Orice companie care intenționează să încheie contracte cu statul este obligată să constituie garanția de participare la licitație și garanția de bună execuție. COFACE oferă următoarele tipuri de garanții:

  • Asigurarea de garanție pentru participare la licitații reprezintă un instrument de prezentare a ofertei, care are drept scop protejarea autorității contractante (Beneficiar) față de riscul unui comportament necorespunzător al ofertantului (Asiguratului) pe toată perioada implicării sale în procedura de atribuire.
  • Asigurarea de garanție pentru bună execuție a contractului se constituie de către Asigurat în scopul asigurării autorității/entității contractante (Beneficiar) de îndeplinirea cantitativă, calitativă și în perioadă convenită a contractului sectorial/contractului subsecvent. Această asigurare se adresează furnizorilor și prestatorilor de servicii, precum și companiilor de construcții.

Eugen ANICESCU, Country Manager, COFACE România, a discutat despre lansarea asigurărilor de garanţii şi într-o emisiune XPRIMM Time For Business. “Piaţa are nevoie de jucători solizi care să vină cu capacitate, să vină cu soluţii, să acţioneze în parteneriat cu stakeholderii, cu asiguraţii, cu brokerii, cu beneficiarii, cu autorităţile statului pentru a crea o piaţă care pe termen lung să fie mai solidă, mai capabilă să ofere soluţii şi, de asemenea, să serviseze riscurile preluate astăzi şi peste mulţi ani.”

Conform acestuia, lansarea asigurărilor de garanții a venit în mod firesc. “Suntem de 25 de ani în România, dispuneam de informaţii, de toată baza de date, aveam experienţa de evaluare din asigurări de credit. De asemenea, COFACE este un jucător în diverse ţări europene pe segmentul asigurărilor de garanţie. Deci, aveam know how şi sisteme. Era normal ca într-o piaţă care furnizează oportunităţi şi are nevoie de servicii, să ne implicăm”, a zis el.

Eugen ANICESCU a subliniat că societatea aduce expertiză în piaţa loca. „Noi suntem un asigurător de nişă, nu facem asigurări auto, în schimb încheiem asigurări de risc financiar, foarte axate pe zona de evaluare. Şi atunci, o notă bună dată de COFACE este o notă bine fundamentată, are o analiză solidă în spate şi cred că piaţa are nevoie de jucători de calitate. Garanţiile pot să aibă o durată de la 2-3 luni până la 8-9 ani şi atunci este nevoie de cineva care atunci când spune „da, garantez pentru compania x”, o face ştiind ce se va întâmpla în timp şi este suficient de solid să fie acolo şi peste x ani”.


El îşi doreşte ca pe măsură ce COFACE creşte în piaţa de asigurări de garanţii, simpla prezentare a unei poliţe COFACE să fie un certificat de bună purtare pentru compania respectivă ştiind că COFACE este o companie sustenabilă şi de încredere.

Totodată, vrea să încheie mai multe parteneriate cu brokerii de asigurare de pe piaţa locală, care să aducă clienţilor garanţii reale, la un preţ corect şi în baza unei analize foarte detaliate şi amănunţite.

Cu 75 de ani de experiență și cea mai extinsă rețea internațională de specialiști, COFACE este unul dintre liderii în domeniul asigurărilor de credit și de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creanțe, Asigurări Single Risk, Bonding și Informații de afaceri. Experții COFACE lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți să construiască afaceri de succes, în creștere și dinamice. COFACE ajută companiile să ia decizii de creditare. Serviciile și soluțiile îmbunătățesc capacitatea acestora de a vinde prin protejarea lor împotriva riscului de neplată atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export. În 2020, COFACE a avut aproximativ 4.450 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de euro.

Piața asigurărilor de garanții din România

Piața locala de asigurări de garanții a înregistrat o scădere a subscrierilor din primele 9 luni din 2021, însă valoarea daunelor achitate de asigurători a fost în creștere față de anul precedent, potrivit celor mai recete date de la ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, în primele 9 luni ale anului 2021, primele brute subscrise pentru asigurările de garanții s-au situat la o valoare de circa 262 milioane de lei, înregistrând o scădere de aproximativ 28% față de aceeași perioadă a anului anterior, respectiv o creștere de circa 38% față de aceeași perioadă a anului 2019.

În ceea ce privește valoarea indemnizațiilor brute plătite, aceasta a fost de circa 30 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 7% față de aceeași perioadă a anului 2020.

La finalul lunii septembrie 2021, erau în vigoare 80.918 de contracte din categoria asigurărilor de garanții.

Contextul regional

În Europa Centrală și de Est, România se clasează pe al doilea loc în termenii volumului de subscrieri pe clasa de asigurări de garanții, cu o cotă din businessul regional de peste 23%. Leaderul regional, ușor de intuit dată fiind dimensiunea pieței, este Polonia, a cărei cotă din subscrierile regionale se ridică la aproape 25%. Urmează, în ordine, Cehia (locul 3, 19%) și Bulgaria (locul 4, 15,75%). Ungaria, o piață de Top 5 pe toate liniile cu volum de business important, se clasează de astă dată în afara acestui top, locul 5 fiind ocupat de o piață cu dimensiuni mult mai mici, Letonia (4.1%).

La o primă privire acest top pare contraintuitiv cel puțin în parte, dacă ne așteptăm ca domensiunile pieței de asigurări de garanții să fie oarecum proporționale cu dimensiunile sectorului de lucrări și investiții publice din fiecare țară și, implicit, cu dimensiunile țării înseși. Explicația vine însă din modelul de business european, riscurile subscrise fiind adeseori situate în altă țară decât cea în care asigurătorul are rezidența fiscală și obligația de a raporta. Astfel, doar în piața din România, de exemplu, o mare parte din subscrierile pe clasa asigurărilor de garanții se referă la riscuri preluate în afara teritoriului național. ONIX Asigurări, companie care controla, în 2020, peste 33% din piața de asigurări de garanții operează preponderent în Spania și, într-o măsură mai mică, în Italia, Polonia, Portugalia și Grecia, subscriind în mare parte pe garanții pentru corporații mijlocii până la mari care operează predominant în industria construcțiilor și a energiei. La fel de adevărat este că multe riscuri situate pe teritoriul României sunt preluate în asigurare de companii de asigurări domiciliate în alte țări europe, iar acest model de business se reperă în majoritatea piețelor ECE. Ca atare rezultatele raportate sunt mai puțin o expresie a dimensiunilor pieței, ci mai degrabă o măsură a interesului asiugurătorilor locali față de preluarea acestui tip de riscuri.
 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurările de garanţii, o soluţie de la COFACE).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: