eStyle

Aventuri urbane: Cum să explorezi un oraş nou

Autor:Adina TUDOR
Luni, 02 Mai 2016

Profesioniştii din asigurări, la fel ca și cei din alte domenii de activitate, sunt nevoiţi adesea să plece în diverse călătorii de afaceri fie în ţară, fie în străinătate, ajungând să viziteze oraşe noi şi nefamiliare. Şi, pentru că astfel de momente ar trebui să devină oportunităţi pentru o aventură urbană, vă prezentăm astăzi câteva aplicaţii utile pentru explorarea unui oraş nou. 

Fie că este vorba de o călătorie de afaceri, participarea la un eveniment sau un city break, există momente în care poţi ajunge într-un oraş care îţi este complet necunoscut, fie din România, fie din străinătate. Chiar dacă primul impuls ar putea fi de a vizita doar una-două „zone turistice” mai populare şi de a nu te abate de la străzile principale, poţi transforma momentul într-o mică aventură urbană, cu ajutorul unor aplicaţii pentru smartphone care să te ajute să descoperi noul oraş fără niciun alt ghid.

Cum să nu te rătăceşti: Hărţi ale obiectivelor turistice (şi nu numai)

O hartă bună a locului reprezintă primul instrument pe care orice călător serios ar trebui să-l aibă la îndemână, iar smartphone-urile de astăzi echipate cu GPS te asigură că vei putea accesa o hartă online oricând. Google Maps este unul dintre serviciile populare pe acest segment, fie că mergi pe jos, fie cu maşina, existând însă multe alte alternative (de exemplu, o altă recomandare pentru şoferi este şi Waze). În cazul în care ajungi însă într-o zonă unde nu ai deloc semnal, este bine să ai o alternativă. Aplicaţia Waypoint pentru iOS (cu variante precum Waypoint Free pe Android) este gândită să funcţioneze în zone unde telefonul nu mai are semnal de niciun fel, permiţându-i utilizatorului să se orienteze pe baza unui sistem de tip busolă.
Dacă vrei mai mult decât o simplă hartă pentru orientarea în spaţiu, poţi apela la Foursquare. Reţeaua socială care se autointitulează „cel mai bun ghid în oraş” îţi pune pe hartă cele mai bune restaurante, magazine, cafenele, dar şi „locuri de distracţie” (inclusiv parcuri şi muzee). Aplicaţia poate fi utilizată în orice oraş din lume şi include, de asemenea, peste 75 milioane de sugestii şi sfaturi de la utilizatori.

Unde să mănânci sau ce să vizitezi: Află recomandări de la localnici

Foursquare este doar una dintre sutele de aplicaţii care oferă sugestii şi recomandări de localuri unde să mănânci sau să bei o cafea într-un oraş străin, pe baza sugestiilor oferite de localnici (şi alţi turişti). Un alt exemplu este Trippy (disponibilă în iOS), unde oricine poate pune o întrebare legată de călătorie, la care vor răspunde experţi din zona respectivă sau alţi turişti. De asemenea, „Spotted by Locals” oferă (contra cost) ghiduri pentru 66 de oraşe din Europa şi America de Nord. Realizate de localnici, ghidurile sunt actualizate şi conţin tips&tricks, sfaturi şi recomandări pentru un turist care vrea să exploreze oraşul „ca un localnic”. Documentele sunt disponibile fie pe Android sau iOS, fie direct în format pdf.

Cum să străbaţi oraşul: Cu autobuzul

Nimic nu se compară cu a simţi pulsul unui oraş luând-o la pas pe străduţe întortocheate. Câteodată însă e aproape imposibil să străbaţi kilometri întregi pe jos (şi să mai ai energie şi pentru a vizita toate obiectivele turistice pe care le aveai în plan). Aici intervine Moovit pentru transportul în comun. Descrisă drept „aplicația de transport public numărul 1 din lume, folosită cu încredere de peste 30 milioane de călători din mai mult de 800 de orașe”, aceasta oferă un ghid extrem de util în ceea ce priveşte cele mai bune rute de transport în comun pentru a te deplasa în oraşe din întreaga lume. Dincolo de liniile de transport în comun din multe oraşe din Europa şi America, aplicaţia dispune şi de toate agenţiile majore de transport din România, precum RATB, Metrorex, RAT Brașov, RATBV, Transbus Codreanu sau CTP Arad.

Cum să găseşti net gratuit sau cea mai apropiată benzinărie

Teoretic, AroundMe (disponibilă atât pe Android cât şi pe iOS) ar putea fi încadrată şi ea la categoria aplicaţiilor care te ajută să găseşti cafenele sau restaurante bune, însă aceasta face mai mult decât atât: prin intermediul ei, poţi găsi şi o serie de alte locaţii utile, de la bănci şi ATM-uri până la cel mai apropiat spital sau o benzinărie... în peste 200 de ţări din întreaga lume.
Atunci când călătoreşti s-ar putea să nu ai întotdeauna acces la Internet pentru a-ţi mai verifica mail-urile sau contul de social media. Şi aici intervine WiFi Finder, care este o aplicaţie Android simplă şi utilă, ce identifică hotspot-uri WiFi oriunde în lume, scanând zona din apropiere şi anunţând utilizatorul dacă a identificat reţele cu acces gratuit. Mai mult decât atât, rezultatele căutării sunt filtrate în funcţie de locaţie (reţele de la cafenele, hoteluri etc.) sau furnizorul de internet, astfel că poţi opta pentru o reţea care ar putea fi mai sigură. Cu toate acestea, trebuie să ţii cont de faptul că adesea conectarea telefonului/ tabletei la un WiFi gratuit poate aduce multe riscuri de securitate, astfel că ar fi indicat să foloseşti această soluţie doar în caz de urgenţă. 

Descoperă Braşovul, oraşul gazdă FIAR 2016!

Braşov, unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării construite în perioada medievală, a devenit gazda Forumului Internaţional Asigurări-Reasigurări (FIAR) în anul 2014. Cu o istorie lungă (primele atestări documentare plasează construirea Braşovului în anul 1203, deşi data nu este confirmată de surse oficiale), municipiul se numără printre oraşele din România cu un important potenţial turistic, iar cei care îşi petrec câteva zile în Braşov pot opta pentru numeroasele monumente istorice deschise publicului sau alte atracţii turistice.  
Dacă ajungi, în luna mai, la FIAR 2016, şi vrei să profiţi de moment pentru a face o scurtă plimbare, sau dacă pur şi simplu vrei să vizitezi Braşovul într-un weekend, poţi explora oraşul cu ajutorul câtorva aplicaţii dedicate disponibile în magazinul Google Play pentru Android.
Astfel, „Braşov-România Offline Map” îţi pune la dispoziţie o hartă a oraşului independentă de conexiunea la Internet, pentru a putea străbate oraşul fără să-ţi faci griji cu privire la consumul de date. Pe de altă parte, dacă ai prefera să nu rătăceşti de unul singur şi ai vrea un traseu prestabilit, poţi folosi „Braşov Map and Walks”, care vine cu o serie de tururi personalizate ale oraşului. De exemplu, „Fortificaţiile din Braşov” bifează 10 locaţii, în timp ce „Turul cultural” bifează 7 puncte de interes.
O listă a monumentelor şi a obiectivelor turistice poţi găsi şi prin intermediul aplicaţiilor „MergÎn Braşov” şi „Monumente Braşov”, în timp ce „Brașov City App” îţi aduce toate evenimentele importante ale orașului, împreună cu ghidul locațiilor unde îţi poţi petrece timpul liber.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Aventuri urbane: Cum să explorezi un oraş nou).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: