Angajatorii din România se adaptează tot mai mult la preferinţele angajaţilor şi pun accent pe oferirea de pachete de beneficii extra-salariale cât mai flexibile pentru atragerea, motivarea sau retenţia acestora la locul de muncă.
În ultimii ani, pe lângă binecunoscutele tichete de masă, angajatorii s-au adaptat şi au început să acorde beneficii personalizate, în funcţie de necesităţile angajaţilor. De asemenea, se observă o creştere a prezenţei asigurărilor în programele de beneficii.
În România, principalele beneficii pe care angajatorii le acordă salariaţilor sunt: tichete de masă, asigurări medicale sau abonamente la clinici private, concediu de odihnă suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Crăciun), programe de formare profesională etc. În funcţie de dimensiunea organizaţiei, de profilul acesteia, identificăm și alte beneficii, precum: abonamente la săli de sport, gustări/răcoritoare gratuite, pensie privată facultativă, asigurare de viaţă privată, reduceri la produsele sau serviciile comercianţilor/partenerilor, program de lucru flexibil, facilităţi pentru recreere (sala de relaxare, mese de ping-pong, biliard, scaun pentru masaj), parcare gratuită, asigurare medicală pentru călătorii în străinătate atât pentru salariaţi, cât şi pentru membrii familiei etc., se arăta într-un studiu realizat de compania de consultanţă ACCACE.
Conform studiului, atât în România, cât şi în alte ţări din regiune precum Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Ucraina şi Slovacia, angajatorii din sectorul IT sunt cei care acordă cele mai multe beneficii angajaţilor.
Din ce în ce mai mult companiile pun accent pe pachetele de beneficii extra-salariale. Comparativ cu anii anteriori, în România observăm tendinţa angajatorilor de a oferi salariaţilor acces la o schemă flexibilă de beneficii. Angajatorii caută soluţii tot mai inovative de atragere, motivare şi retenţie a salariaţilor, a declarat Andreea PĂUN, Payroll Supervisor, ACCACE.
Un alt studiu, realizat de SMARTREE, ne arată că anul 2015 a fost mai generos pentru angajații români, valoarea beneficiilor extra-salariale acordate de companii majorându-se cu 19%, comparativ cu 2014. Astfel, companiile s-au arătat mai relaxate și mai dispuse să ofere beneficii extra-salariale, fie ele financiare sau non-financiare.
Comparativ cu anii precendeți, în special cu perioada anterioară crizei financiare, actualii angajatori sunt mult mai flexibili în ceea ce privește acordarea pachetelor de beneficii angajaților. Actualele beneficii oferite pot fi încadrate în domenii precum sănătate, sport, cursuri, turism, asigurări. În funcție de mărimea și profilul lor, firmele încearcă să se adapteze cerințelor angajaților și să ţină cont de preferințele lor, deoarece au observat că sistemul de beneficii extra-salariale contribuie foarte mult la creșterea motivării acestora și, până la urmă, la o rată mai mare de retenție, a explicat Raluca PENEȘ, HR Coordinator, SMARTREE.
Conform acesteia, noua generație de tineri este mult mai motivată de diversitatea pachetelor de beneficii în comparaţie cu generaţia anterioară, pentru care salariul era cel mai important. Chiar din primele etape ale recrutării, tinerii solicită informații privind sistemul de beneficii acordat de către companie, acesta cântărind foarte mult în decizia lor de a se angaja la un nou loc de muncă. În ceea ce privește diferențele între orașe, Raluca PENEȘ a arătat că societățile prezente în orașele mari se pot adapta mult mai ușor la acordarea unor beneficii precum abonamente la sala de sport, asigurare medicală la clinici private, bilete la teatru/cinema, comparativ cu cele din orașele mici.
Tendinţe pe piaţa beneficiilor
Silvia DUMITRESCU, Manager, MERCER MARSH Benefits, a subliniat că angajații își doresc beneficii din ce în ce mai variate, în timp ce angajatorii se confruntă în ultimii ani cu provocarea constrângerilor bugetare. Una dintre principalele tendințe în domeniu o reprezintă dezvoltarea conceptului de beneficii flexibile, care prezintă două avantaje majore: posibilitatea ca angajatul să-şi aleagă beneficiile dorite, iar pentru angajator posibilitatea de a diversifica paleta beneficiilor acordate. Astfel, beneficiile flexibile răspund deopotrivă la nevoia angajaților de a își selecta beneficiile dorite și rezolvă, în același timp, problema legată de limitările bugetare ale companiilor, a adăugat ea.
La rândul său, Răzvan ȘOFÂLCĂ, Corporate Manager, OTTO Broker, a precizat că studiile recente arată că paleta de beneficii extra-salariale creşte de la an la an. Şi în România companiile urmează trendul din Occident, reducând salariile fixe şi majorând bonusurile şi beneficiile suplimentare, pentru a stimula performanța angajaţilor. Totodată, o nouă tendinţă este reprezentată de oferirea unor programe de beneficii flexibile, adaptate nevoilor reale ale angajaţilor, care permit acestora să-şi configureze pachete proprii, în funcţie de necesităţi şi de stilul de viaţă, a spus acesta.
O primă tendinţă în prezent este aceea de a schimba beneficiile de tip „cash” către anumite instrumente care reduc costurile prin regimul de taxare (tichete de masă, tichete cadou în locul primelor cash, tichet de vacanţă în locul primelor de concediu). O a doua tendinţă generală observată este aceea de a oferi un beneficiu medical privat care să completeze accesul la sistemul public de sănătate. Aici, este de menţionat interesul tot mai ridicat şi adoptarea tot mai largă şi tot mai diversificată a asigurării private de sănătate ca şi beneficiu oferit angajaţilor, un beneficiu fiscal deductibil şi care beneficiază de o încadrare fiscală şi contabilă favorabilă contextului actual, a declarat Adriana GRECU, CEO, AON România.
Aceasta a subliniat că, analizând ultimii ani, beneficiile oferite angajaţilor au avut parte de o dezvoltare din ce în ce mai complexă de la an la an. Ceea ce putem observa în acest an şi din ce în ce mai prezent în ultimii doi ani, este accentul pus pe nevoia personală a angajatului. Directorii de resurse umane şi managerii de compensaţii şi beneficii îşi aliniază strategiile de beneficii ţinând cont din ce în ce mai mult de nevoia personală a angajaţilor. În acest sens, în două industrii (IT şi farma), tendinţa este de a oferi un plan de beneficii flexibile, în esenţă un buget la dispoziţia angajatului prin care el să îşi aloce acele beneficii de care personal are nevoie, a adăugat Adriana GRECU, subliniind că piaţa beneficiilor oferite angajaţilor din România se îndreaptă spre o maturitate.
Potrivit studiului Best Employers desfăşurat de AON Hewitt în România, 72% din angajaţi consideră că planul de beneficii oferit de angajator este adecvat nevoilor personale, în creştere comparativ cu procentul de 66%, reţinut în ediţia din anul 2014.
Totodată, Sânziana MAIOREANU, CEO, AEGON România, a arătat că printre tendinţele remarcabile ale ultimei perioade se numără apariţia platformelor de online benefits. Acestea sunt instrumente care oferă o flexibilitate extraordinară angajaţilor. Cu o sumă de bani primită de la angajator şi cuantificată în puncte, angajatul îşi poate alege forma în care îşi încasează „suplimentul extra-salarial”, în funcţie de nevoile personale, fie că e vorba de servicii turistice, pensii private sau asigurări de viaţă. Pe măsură ce aceste instrumente vor deveni din ce în ce mai populare, va ţine de asigurători să îşi câştige, prin educaţie şi profesionalism, un loc în lista de priorităţi ale salariaţilor, a spus ea.
Asigurările, tot mai importante
Chiar dacă asigurările ocupă o pondere mai mică printre beneficiile extra-salariale de pe piaţa din România, comparativ cu alte ţări europene, acestea sunt pe un trend crescător în ultimii ani.
Remarcăm un interes extins și manifestat al organizațiilor pentru protecția angajaților, a vieții și sănătăţii acestora. Singurele beneficii pentru care am constatat creșteri în ultimii ani sunt beneficiile asigurabile: asigurările medicale și pensiile private. La acestea putem adăuga și programele de motivare axate pe health-fitness, seminarii motivaționale care pun accentul pe echilibrul dintre muncă și viața personală, a declarat Silvia DUMITRESCU. Aceasta a remarcat și o creștere a numărului de companii care oferă asigurări de sănătate angajaților. În 2015, 14% dintre angajatorii care au răspuns pentru studiul realizat de MERCER ofereau asigurări private de sănătate, în timp ce în anul 2013 procentajul companiilor care ofereau același beneficiu era de 8%.
Estimăm că ritmul de creștere pentru asigurările private de sănătate va fi unul crescător având în vedere contextul fiscal favorabil, flexibilitatea, dar și acoperirea mai largă și rețeaua extinsă de clinici de care dispun asigurații în sistem privat raportat la utilizatorii abonamentelor medicale, a adăugat Silvia DUMITRESCU.
Și Adriana GRECU a analizat îndeaproape piaţa beneficiilor în ultimii ani şi a observat o creştere susţinută în intervalul 10-15% de la an la an a asigurărilor în planurile de beneficii ale companiilor din România.
Răzvan ȘOFÂLCĂ a explicat că serviciile medicale fac parte din categoria acelor beneficii care, pe lângă rolul jucat în recunosterea şi recompensarea eforturilor angajaţilor, contribuie la reducerea absenteismului, influenţând pozitiv productivitatea personalului şi rezultatele companiei.
Totodată, Claudiu TUHUŢ, Head of B2B, METROPOLITAN Life, a arătat că, potrivit analizei datelor din portofoliul asigurătorului, angajatorii români sunt din ce în ce mai interesați să ofere, în cadrul pachetelor de beneficii pentru angajaţi, asigurări de viaţă. Fluctuațiile economice marcante, precum criza financiară, au un impact puternic asupra tuturor aspectelor din activitatea unei organizații. În acest context, companiile se confruntă cu necesitatea de reducere și eficientizare a costurilor, dar și cu cea de stimulare a angajaților şi de retenție a acestora prin pachete salariale competitive. Pentru a câştiga resurse umane valoroase şi pentru a le păstra în echipele lor, companiile vor fi nevoite să le ofere angajaţilor beneficii consistente şi diversificate, a spus acesta. Cu toate acestea, principala barieră cu care se confruntă companiile cu care colaborăm este lipsa de deductibilitate a asigurărilor de viață în raport cu pensiile, asigurările de sănătate şi abonamentele medicale, a adăugat Claudiu TUHUŢ.
În ceea ce priveşte diferenţa de penetrare a asigurărilor pe piaţa de beneficii din România faţă de alte ţări, Vlad ANTONIU, Directorul Comercial al ERGO România, spune că acest lucru reprezintă o oportunitate. Cel mai important este în ce măsură reuşim să accelerăm convergenţa la practicile de asigurări normale pentru angajaţii din Uniunea Europeană. Suntem convinşi că viteza cu care se aliniază şi alte practici cum ar fi consumul de bunuri de larg consum, de internet şi tehnologie, de îndatorare financiară ar putea fi replicată şi în asigurări în unele condiţii. Acestea pot fi legate de mediul fiscal, de profesionalizarea şi stimularea promotorilor serviciilor de asigurare, şi de modernizarea ofertelor de asigurare pentru a obţine satisfacţia clienţilor printr-o completă înţelegere a beneficiilor reale ale asiguraţilor, a menţionat acesta.
VLAD ANTONIU consideră că interesul pentru asigurările de viaţă şi sănătate reprezintă pe de o parte un semn al creşterii gradului de educaţiei al consumatorului faţă de necesitatea de protecţie, dar şi realizarea faptului că angajatorii îşi pot folosi dimensiunile şi expertiza pentru a negocia programe de asigurare în condiţii mult superioare celor care pot fi obţinute individual.
Asigurări vs. abonamente medicale
Adriana NEGULESCU, Director Marketing & Comunicare în cadrul Centrului Medical ACADEMICA, a arătat că, printre beneficiile oferite angajaţilor de către angajatori, abonamentele de servicii medicale predomină încă pe piaţă, dar se află pe un trend descendent, în condiţiile în care din ce în ce mai multe companii trec de la abonamente către asigurări medicale.
Din nevoia oamenilor de a beneficia de servicii medicale de calitate, la îndemână şi acces către mult mai mulţi medici cu experienţă, cât şi datorită unor oferte atractive din partea societăţilor de asigurări, companiile au început deja să facă mutarea de la reţelele medicale către varianta de asigurare medicală pentru angajat. În acest fel fiecare angajat este liber să îşi aleagă, din lista de furnizori medicali, clinica, locaţia şi chiar medicul pe care îl doreşte, evident în limita celor incluse în poliţa de asigurare. Condiţiile fiscale pot fi un alt factor care va influenţa trecerea companiilor de la abonamente către asigurări de sănătate pentru angajaţi, având în vedere faptul că abonamentele medicale sunt un beneficiu impozabil, în timp ce asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 400 euro per angajat per an, a declarat Adriana NEGULESCU.
Ea consideră că această trecere va duce către o creştere a calităţii serviciilor medicale, asiguratul optând întotdeauna pentru un serviciu medical care să îi ofere siguranţă, confort, certitudinea unui diagnostic corect şi a unui tratament adecvat. Centrul Medical ACADEMICA are colaborări cu societăţi de asigurări de sănătate renumite şi, de la o lună la alta, remarcăm o creştere pe acest segment în rândul pacienţilor noştri, a adăugat reprezentantul clinicii.
Pensiile private, creşteri timide
Printre beneficiile oferite angajaţilor întâlnim şi pensiile private facultative (Pilon III). Potrivit concluziilor studiului Total Remuneration Survey realizat de MERCER, în România, la nivelul anului 2013, 15% dintre angajatori ofereau pensii private ca beneficiu extra-salarial, iar în 2015, 16% dintre companii ofereau acest beneficiu.
În 2015, numărul participanţilor la Pilonul III a crescut cu circa 10%, ajungând la 382.318 de persoane. Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, 60,54% din contribuţiile la fondurile facultative au fost plătite de către angajatori (49,46%) sau de către participanţi împreună cu angajatorii lor (11,08%), în timp ce 39,46% dintre participanţi au plătit singuri contribuţiile în decembrie 2015.