Brokeraj

Brokerajul în anul 2014, spre 1 miliard de euro

Autor:Vlad BOLDIJAR
Luni, 02 Martie 2015

Piața de brokeraj în asigurări închide anul 2014 cu un volum total de prime brute subscrise intermediate de 4,4 miliarde lei, după cum arată rezultatele preliminare centralizate de Revista de Specialitate INSURANCE Profile.  Creșterile cu două cifre raportate de societățile de brokeraj pe parcursul anului 2014 au creat premisele apropierii în premieră de pragul de 1 miliard euro.

La 31 decembrie 2014, piața de brokeraj în asigurări a totalizat 4,4 miliarde lei – echivalentul a 990 milioane euro, arată datele preliminare colectate de la un număr de 64 societăți de profil și centralizate de INSURANCE Profile. Comparativ cu anul 2013, în valori absolute, cifra s-a majorat cu circa 100 mii euro (400 mii lei). Prin raportarea primelor intermediate la primele brute subscrise de asigurători rezultă că, anul trecut, brokerii au generat circa 57% din volumul total al pieței de asigurări, față de 48,4% în 2013 sau 43,7% în anul 2012. Totodată, raportat la anii 2010 și 2011, indicatorul s-a majorat cu circa 10 procente, conform datelor istorice disponibile în aplicația electronică INSURANCE Profile Interactiv (www.insuranceprofile.ro).

Asigurările auto domină portofoliul pieței

Ca și în perioadele de raportare anterioare, portofoliul pieței de brokeraj a fost format în proporție covârșitoare din asigurări generale – 97,3% (circa 4,3 miliarde lei), asigurărilor de viață revenindu-le restul de 2,7% (puțin peste 100 mii lei).
Dintre cele 18 sub-clase încadrate la categoria asigurărilor generale,  ponderile cele mai însemnate au revenit polițelor cu specific auto: RCA - 53,6%, respectiv CASCO - 23% . Totodată, afaceri importante au generat si asigurările property (12,4% din totalul pieței), asigurările de răspundere civilă generală (2,6%), sau polițele de credite și garanții (1,6%).

SAFETY Broker – liderul pieței de brokeraj

Potrivit rezultatelor centralizate, topul companiilor de profil indică pe prima poziție SAFETY Broker, care controlează, cu un volum de prime intermediate de circa 70 milioane euro, 7% din totalul pieței. MARSH Broker s-a situat pe poziția a doua cu 64,3 milioane euro (6,5% cotă de piață), urmat la mare distanță de DESTINE Broker (41,7 milioane euro). Top 5 este completat de TRANSILVANIA Broker (40,3 milioane euro) și PORSCHE Broker (30,8 milioane euro).
În ceea ce privește gradul de concentrare al pieței, acesta s-a majorat atât în cazul primelor cinci companii din piață, cât și în cazul celor mai mari zece brokeri. Astfel, Top 5 brokeri de asigurare a realizat circa un sfert din întreaga piață (față de 23% în 2013), în vreme ce Top 10 a generat 37,5% din totalul pieței de brokeraj, față de o treime cu un an înainte.

DESTINE Broker – „campion” la venituri

316,3 milioane lei au totalizat veniturilor din activitatea de brokeraj pentru 50 de societăți de intermediere în asigurări care au furnizat structura acestora. La acest capitol, cele mai mari valori au fost raportate de DESTINE Broker (40,4 milioane lei), INTER Broker (29,2 milioane lei) și CAMPION Broker (23,1 milioane lei). Totodată, pentru toate cele trei societăți menționate anterior, ponderea veniturilor din activitatea de brokeraj în totalul primelor brute subscrise intermediate s-a situat în jurul valorii de 22%.
În ceea ce privește structura agregată a veniturilor din activitatea de brokeraj, 94,8% (299,7 milioane lei) a fost aferentă veniturilor raportate din negocierea contractelor de asigurare/reasigurare, 3,9% (12,3 milioane lei) – venituri din regularizări în caz de daună, respectiv 1,2% - venituri din alte activități în legătură cu obiectul de activitate.
În cazul veniturilor raportate din activitatea de regularizare în caz de daună, valorile cele mai mari au revenit AVUS International (8,1 milioane lei) și APRIL Broker (4,1 milioane lei).

GRAS SAVOYE Romania – cea mai profitabilă companie

24 de societăți de intermediere în asigurări au transmis reyultate financiare la data de 31 decembrie 2014. Un număr de 20 de brokeri au raportat profit, în vreme ce 4 au raportat pierdere.
Cel mai mare profit a fost raportat de GRAS SAVOYE Romania (2,68 milioane lei), în vreme ce, la polul opus, cea mai mare pierdere a fost raportată de AON Romania (-2,62 milioane lei).

Va depăși brokerajul în asigurări 60% din piață în 2015?

Potrivit reprezentanților pieței de asigurări prezenți la finalul lunii ianuarie la XPRIMM Annual Forecast Meeting, brokerii de asigurări vor intermedia peste 60% din totalul pieței de asigurări din România până la finalul anului 2015. Această prognoză are la bază opțiunea consumatorilor de produse de asigurare de a beneficia de servicii de consultanță în momentul achiziționării unui produs.
Totodată, creșterea gradului de penetrare al pieței de brokeraj în asigurări va fi menținută atât de potențialul dat de segmentul corporate, creșterea numărului de website-uri specifice de ofertare,  cât și de extinderea rețelelor teritoriale de distribuție.
Nu în ultimul rând, majorarea acestui indicator ar putea fi posibilă pe fondul repetării „scenariului” din anii precedenți: o eventuală stagnare sau scădere raportată de întreaga piață de asigurări, coroborată cu o majorare cu două cifre a activității intermediarilor în asigurări ar modifica în creștere gradul de penetrare al pieței de brokeraj în totalul pieței de asigurare la peste 60%.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Brokerajul în anul 2014, spre 1 miliard de euro).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: