Lex

Bun achiziţionat în leasing şi asigurat: Cine trebuie menţionat pe poliţă?

Autor:Av. Giulian Slav
Luni, 01 Septembrie 2014

Asigurările încheiate pentru maşinile achiziţionate în leasing ridică deseori problema beneficiarului poliţei. Pentru a asigura, însă, un nivel de protecţie optim şi corect, este necesar ca şi utilizatorul bunului să fie menţionat pe poliţa de asigurare.

Cunoaştem multe situaţii în care, după încheierea unui contract de leasing având ca obiect utilizarea unui autoturism (de cele mai multe ori foarte scump), beneficiarul alege să se protejeze de riscuri de orice fel încheind o poliţă de asigurare facultativă.
Cum el nu este decât beneficiar/ locatar al bunului mobil închiriat, evident poliţa se va încheia în numele proprietarului-societate de leasing (cel care a cumpărat, de fapt,  autovehiculul), chiar dacă el va suporta costul primei de asigurare.
Pe perioada derulării contractului şi, evident, a valabilităţii poliţei de asigurare mai sus amintită, se poate produce unul dintre evenimentele prevăzute în poliţa de asigurare (furt, incendiu, accident), situaţie în care beneficiarul/ utilizator să formuleze cererea de despăgubire către asigurător.
Chiar dacă, aşa cum am arătat, riscul produs era prevăzut în poliţa de asigurare, se poate întâmpla ca asigurătorul să refuze cererea de despăgubire formulată de beneficiar, pe motiv că între asigurătorul respectiv şi cel care formulează cererea nu există relaţii contractuale.
Îndreptăţit sau nu, beneficiarul va ajunge într-un final să se adreseze instanţelor de judecată, adăugând pagubei suferite ca urmare a producerii riscului asigurat şi alte cheltuieli specifice (onorariu avocat, taxă de timbru, onorariu expert etc.). Mai mult decât atât, această opţiune nu ar rezolva nicidecum problema, majoritatea instanţelor respingând în mod frecvent o astfel de cerere, pentru lipsa calităţii procesuale active a reclamantului (care, aşa cum precizam anterior, nu este parte în acel contract de asigurare), soluţie confirmată chiar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Prin urmare, pentru a evita toate aceste neplăceri, este foarte important ca atunci când se încheie o poliţă de asigurare facultativă, utilizatorul/ locatarul/ clientul să fie menţionat în mod expres în cuprinsul poliţei de asigurare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Bun achiziţionat în leasing şi asigurat: Cine trebuie menţionat pe poliţă?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: