HR & Employee Benefits

Care sunt, în prezent, canalele preferate de recrutare?

Autor:Sabrina CANEA
Miercuri, 23 Noiembrie 2016

Deseori, procesul de recrutare se bazează pe multă creativitate: în funcție de complexitatea postului și a profilului căutat, sunt alese cele mai potrivite canale și metode de selecție. Totuși, care ar fi, mai precis, aceste canale pe care specialiștii din resurse umane le folosesc pentru a-și găsi și selecta potențialii angajați?

Printre metodele de selecție a candidaților folosite de specialiștii din HR, din companiile de asigurări se numără, în primul rând, interviul comportamental bazat pe competențe, studii de caz, evaluarea cunoștințelor tehnice, evaluarea profilului de personalitate cu instrumente psihometrice și centre de evaluare.

Totodată, procesul de recrutare este precedat de o analiză atentă a nevoilor departamentului și a competențelor care sunt necesare, în raport cu cele ale întregii echipe. Astfel, în funcție de proiectele și planurile de dezvoltare ale departamentului, precum și de contextul actual al echipei, procesul de recrutare se axează pe completarea echipei cu resursele și competențele de care este nevoie indiferent dacă ne referim la candidați cu experiență sau chiar seniori, ori de candidați de nivel junior, cu potențial de dezvoltare.

Recomandări

Recrutarea și retenția sunt principalele provocări ale industriei de HR, în prezent, spun specialiștii din domeniu. Suntem într-un moment în care nevoile angajaților cresc permanent, iar noi trebuie să ținem pasul în căutarea de noi talente. Odată ce ne construim o bază de angajați de încredere, funcționează foarte bine metoda recomandării, bazându-ne pe faptul că un angajat performant nu poate recomanda decât un alt posibil angajat performant, a afirmat Cătălina MUȘAT, HR Manager, METROPOLITAN Life.

De aceeași părere este și Pia SIMIONESCU, Director Resurse Umane, Gothaer Asigurări Reasigurări: Deocamdată, cele mai bune pârghii de găsire a specialiștilor rămân recomandările și network-ul de relații profesionale.

Online

În asigurări, prezența în online a profesioniștilor evoluează pas cu pas. Suntem din ce în ce mai prezenți în mediul digital în timpul proceselor de recrutare datorită gradului crescut de penetrare a rețetelor sociale în viața profesională a angajaților, au afirmat spercialiștii din HR. După recomandări, vin site-urile de recrutare (site-ul companiei, Best Jobs, e-Jobs), iar apoi Linkedin, a afirmat Pia SIMIONESCU.

Organizăm evenimente pe pagina noastră de Facebook pentru training-uri și evenimente de recrutări și suntem întrun dialog permanent cu cei interesați de pozițiile vacante din cadrul companiei, a explicat Cătălina MUȘAT.

De la recrutarea tradițională de consultanți financiari bazată în special pe recomandări, am trecut în ultimii ani și la recrutarea pe internet. Suntem într-un dialog online permanent cu potențiali candidați, demers pe care l-am pornit în urmă cu trei ani, ca parte a preocupărilor noastre de a adapta strategia de recrutare la noua generație, aspect vizibil nu doar la nivelul canalelor de comunicare, ci și al mesajelor în sine. În perspectivă, pornind de la tendințele de recrutare din domeniu, căutăm să diversificăm continuu inițiativele noastre de recrutare, au subliniat reprezentanții NN Asigurări de Viață. Aceștia au mai adăugat că susțin interacțiunea cu potențialii angajați prin intermediul unor sesiuni demonstrative de training, pentru a le oferi toate informațiile cu privire la domeniul pentru care concurează.

În ultima perioadă, cu precădere anul trecut, recrutarea prin intermediul canalelor de socializare a început să câștige tot mai mult teren, în defavoarea recrutării tradiționale. Pentru că ne dorim să aducem în companie cei mai buni specialiști, pentru majoritatea proceselor de recrutare, preferăm să ajungem direct la candidații cei mai potriviți prin intermediul căutării directe - pe platformele de recrutare specializate, dar și prin recomandări, a precizat Adriana ROŞ, Senior HR Specialist, SIGNAL IDUNA.

În vara anului 2014, GROUPAMA Asigurări a fost primul asigurător care a lansat pagina de Cariere pe LinkedIn, cea mai mare rețea profesională de socializare orientată spre mediul de afaceri, a explicat Judith KIS, Director Resurse Umane, GROUPAMA Asigurări. Mai mult, GROUPAMA Asigurări a fost premiată recent (aprilie 2016) în cadrul Galei Premiilor de Excelență în Resurse Umane, la categoria Recrutare şi Selecţie, pentru proiectul GROUPAMA Linkedin Career Page – „Connecting our company to the world”. Totuși, în unele cazuri, mediul digital este completat de cel offline, în procesul de recrutare. Apelăm la un mix format din canale online (site-uri de joburi, social media) și offline (târguri de joburi și evenimente de carieră, baze de date, căutări directe, hackathoane și alte concursuri), a adăugat Judith KIS.

Oferta companiei

Un alt lucru important în găsirea talentelor este brand awareness-ul. Mult mai ușor recrutezi talente dacă ești o companie renumită pe piață, iar marketingul departamentelor de HR este în plină ascensiune. Viitorii angajați vin spre tine, există altă deschidere și știi că dacă aplică targetat este un posibil talent cu potențial pentru companie, a menționat Cătălina MUȘAT.

Desigur, analiza datelor angajaților și a nevoilor acestora se face în paralel cu modelul de cultură organizațională a companiei. Acordăm în permanență o atenție sporită ofertei pe care urmează să o facem unui posibil candidat. Există adevărate talente, performeri ai pieței, care caută o compatibilitate aproape maximă cu mediul de lucru. Căutăm să găsim mixul perfect între cerințele angajatului și oferta noastră, a adăugat Cătălina MUȘAT.

Pentru anumite poziții din organigramă, specialiștii optează pentru dezvoltarea candidaților aflați la început de carieră, recrutând inclusiv din rândul studenților și masteranzilor de la facultățile de profil. Ca parte a strategiei NN Asigurări de Viață de a oferi oportunități importante de evoluție în carieră, pentru fiecare poziție vacantă se evaluează și posibilitatea promovării interne a angajaților deja parte din echipă, au precizat reprezentanții NN Asigurări de Viață.

Ca și concluzie, Traian IONEL, HR Manager, GARANTA Asigurări, ne oferă „rețeta” companiei pe care o reprezintă, aceasta cuprinzând rețeaua de cunoștințe care presupune apelarea la cunoscuți, colegi, foști colegi ce pot oferi informații cu privire la candidat, recrutarea prin agenții de recrutare, postarea de anunțuri de recrutare pe site-uri de specialitate, precum www.1asig.ro, www.asiguratori.ro sau pe site-uri de recrutare www.bestjobs.ro, www.ejobs.ro.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Care sunt, în prezent, canalele preferate de recrutare?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: