Ora de Risc

Ce putem face azi pentru un viitor financiar mai bun?

Vineri, 11 Mai 2018

Despre solutiile de economisire pe termen lung, dar si despre campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!", au discutat Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA-Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor -, Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life -, Angela MANOLACHE - Partener Consultanta, KPMG - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc" difuzate marti, 8 mai a.c., de RFI Romania.

APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor a lansat, marti, campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!", sustinuta de METROPOLITAN Life, prin care romanii afla cum sa isi protejeze financiar prezentul si viitorul, fiind cel mai mare demers de acest tip dezvoltat de Asociatie. Demersul are ca punct de plecare rezultatele unui studiu realizat de KPMG.

"Traieste Viitorul este cea de a saisprezecea campanie pe care APPA o desfasoara in cei 8 ani de activitate, insa este cel mai mare demers pe care l-am derulat vreodata in ceea ce priveste zona de asigurari de viata si de pensii private. Totodata, este si primul demers pe care il desfasuram cu partenerii nostri de la METROPOLITAN Life. Pe scurt, este o campanie nationala pentru informarea si educarea a publicului larg, adresata tuturor romanilor, care se desfasoara in perioada mai-decembrie 2018, atat in mediul on line - avem o parte dedicata in social media, cat si prin intermediul unui website dedicat care va fi lansat la jumatatea lunii iunie", a declarat Alexandru CIUNCAN.

El a precizat ca "mesajul principal este unul de constientizare in ceea ce priveste viitorul nostru financiar, respectiv solutiile de economisire si de investire. (...) Ne dam seama ca in momentul in care vom iesi la pensie lucrurile nu vor sta, cel mai probabil, pe cat de bine ne-am asteptat, de aceea trebuie sa fim mai constienti sa incepem sa economisim pentru viitor. Nu incercam sa promovam un anumit serviciu de tip financiar, ci dorim sa atragem atentia si sa educam publicul pe cat mai mult posibil".

De ce s-a alaturat METROPOLITAN Life acestei campanii? "Totul porneste de la filozofia companiei pe care o reprezint. Ca in orice companie, este nevoie sa fie analizate nevoile comunitatii in care activeaza si sa vina cu suportul pe care poate sa-l ofere. Multe dintre campaniile noaste au fost de incluziune sociala, iar de data aceasta discutam de o campanie de incluziune financiara, iar in acest context propunerea colegilor de la APPA a fost foarte apreciata si am decis sa ne alaturam campaniei pentru ca noi consideram ca educatia financiara reprezinta primul pas pentru incluziune financiara. Incluziunea financiara fiind, practic, starea prin care orice roman are posibilitatea sa aiba o viata decenta, sa aiba o stabilitate din punct de vedere financiar si, de ce nu, o calitate a vietii din ce in ce mai buna", a explicat Ciprian LADUNCA.

Concluziile studiului efectuat de KPMG:

"In studiul nostru am pornit de la aceasta contatare a faptului ca in Romania nivelul educatiei financiare este unul dintre cele mai scazute din Europa. Practic doar 1 din 5 are o intelegere de baza a produselor financiare comparativ cu 1 din 2 cetateni europeni, iar acest lucru se transpune intr-o rata scazuta a incluziunii financiare. 4 din 10 romani nu au cont curent, iar procentul cetatenilor europeni care au cont bancar merge spre 100%. De asemenea, rata de economisire pentru batranete este foarte scazuta, numai 19% din romani pun bani deoparte pentru perioada post pensionare", a prezentat Angela MANOLACHE.

Ea a explicat ca o mare parte din venitul disponibil al romanilor merge spre nevoile de baza, insa studiile arata ca pentru acelasi nivel al veniturilor educatia financiara este cea care poate face diferenta in ceea ce priveste comportamentul de economisire.

"Economisirea este importanta pentru ca trebuie sa ne uitam la evolutia demografica. In primul rand trebuie sa ne uitam la nivelul de imbatranire a populatiei. In prezent, varsta mediana a populatiei este de 40 de ani, insa spre anul 2050 se asteapta ca aceasta varsta mediana sa ajunga la 47 de ani. Astfel, daca o persoana aflata in pragul pensionarii la varsta de 65 de ani are o speranta de viata medie ramasa de 16 ani, in 2050 ne uitam deja la 20-23 de ani. Creste astfel perioada in care venitul din salariu trebuie inlocuit cu alte surse de venit. In acest sens ne uitam la un indicator care masoara adecvarea venitului post pensionare si anume: cat din salariul castigat inainte de pensionare este asigurat ulterior de sursele de venit post pensionare. Veti gasi in studiul nostru exemplu ilustrativ al unei persoane care se pensioneaza in anul 2048 dupa ce a castigat un salariu mediu pe economie pe parcursul vietii active si veti vedea ca rata de inlocuire asigurata de sistemul public de pensii este de circa 37%, in timp ce pentru pastrarea unui standard de viata in perioada post pensionare similar cu cel dinainte de pensionare, se recomanda o rata medie de inlocuire de 70%. Atunci cand ne uitam la persoanele cu venituri foarte mici este necesara o rata de inlocuire de pana la 100% pentru mentinerea unui standard de viata decent dupa pensionare", a spus Angela MANOLACHE.

"Ceea ce ne dorim noi prin aceasta campanie este sa transmitem ca, indiferent de modalitatea de economisire, trebuie sa ne gandim la viitor. In prima faza trebuie sa ne gandim la produse care ne pot proteja din punct de vedere financiar familia, sanatatea, viata, iar dupa momentul pensionarii trebuie sa ne gandim, de asemenea, la familie, fara a cadea in povara copiilor, asa cum traditia in Romania este foarte bine cunoscuta", a mai declarat Ciprian LADUNCA.

El a adaugat ca este foarte important pentru orice persoana sa aiba un buget, un plan din punct de vedere financiar, sa inceapa de la o varsta cat mai tanara sa economiseasca pentru pensionare, pentru evenimentele fericite care or sa vina sau pentru cele mai putin fericite.

Totodata, Alexandru CIUNCAN considera ca romani se gandesc din ce in ce mai mult la viitorul lor, chiar daca se gandesc mai putin decat alti cetateni din Europa. "Vrem sa constientizam oamenii, sa le spunem ce instrumente au la indemana si sa opteze pentru ele in cunostinta de cauza". 
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ce putem face azi pentru un viitor financiar mai bun?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: