XPRIMM Time for Business

COCA CONSTANTINESCU: Mizez pe o creștere de maxim 10% a pieței asigurărilor, până la sfârșitul anului

Autor:Cristian ŞUCA
Luni, 20 Noiembrie 2017

Anul 2017 reprezintă o bornă importantă în piața asigurărilor din România, în opinia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar asta prin prisma faptului că, în ultima perioadă, industria de profil a fost zguduită de falimentele ASTRA și CARPATICA și, totodată, afectată din plin de impactul noii legi RCA, unul resimțit de întreaga industrie de profil din România.

Cornel COCA CONSTANTINESCU - Vicepreședinte - Membru Executiv, Sectorul Asigurări Reasigurări din cadrul ASF România -, a explicat, pe scurt, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii XPRIMM Time for Business, cele mai importante momente traversate de piața asigurărilor în perioada 2016-2017.

“Anul 2017 este unul important pentru piața asigurărilor. De ce? Pentru că 2016 a fost un an destul de greu pentru piață, vorbim de două falimente răsunătoare în piața asigurărilor - ASTRA și CARPATICA -, de turbulențele care au fost transmise în piață inclusiv de către aceste falimente, mă refer la creșterile spectaculoase ale tarifelor pe zona RCA, și, nu în ultimul rând, nemulțumirea unei bresle - o revoltă a unei bresle împotriva altei bresle -, finalizată, în cele din urmă, cu înregistrarea unei nemulțumiri generale. Consumatorii erau nemulțumiți, asigurătorii erau nemulțumiți, ASF era nemulțumită, toată lumea era nemulțumită. 2017 este anul în care am reușit să stabilizăm lucrurile, anul în care am avut mai multe acțiuni. Pe de o parte, o acțiune în ceea ce privește cadrul legislativ - cu sprijinul Parlamentului, am reușit să realizăm un cadru legislativ predictibil și, în același timp, ancorat în realitățile vremurilor pe care le trăim: legea RCA. Totodată, am reușit să punem în practică, chiar începând cu anul precedent, noua lege privind redresarea și rezoluția în asigurări, noua lege privind Fondul de Garantare a Asiguraților - pentru că avem nevoie de o plasă de siguranță a acestei piețe, care aduce un plus de credibilitate pieței în fațța consumatorilor”, a precizat COCA CONSTANTINESCU.

Astfel, astăzi, s-a ajuns într-o etapă care asigură un nivel de stabilitate în industria asigurărilor din România, dar și premisele unei creșteri sănătoase a acesteia în viitor.

“Cred că, astăzi, ne aflăm într-un moment în care se creează premisele de creștere a acestei piețe, o creștere sănătoasă. Am cel puțin două argumente. La sfârșitul semestrului I al anului 2017, pentru prima dată în istoria recentă a pieței asigurărilor, toate companiile de asigurări înregistrau nivelul de SCR (cerințele de capital de solvabilitate) și MCR (cerințele minime de capital), indicatorii de bază ai acestei piețe, la nivel superior 1. Adică, se încadrau în cerințele legale. Pe de altă parte, înregistrăm creșteri ale pieței. Eu nu cred în creșteri spectaculoase, ci în creșteri sănătoase și, în același timp, sustenabile, pentru că, altfel, ceea ce se întâmplă e doar o situație de moment”, a mai explicat, la XPRIMM Time for Business, reprezentantul ASF.

Ce înseamnă, în opinia ASF, o creștere sănătoasă a industriei asigurărilor și ce argumente pot încuraja un astfel de trend ascendent?

“Mizez pe o creștere de până la nivel de 10% - nu cred că vom depăși 10% în acest an -, dar va fi o creștere a pieței. Cred în continuare că, în principal, creșterea va veni din zona asigurărilor de viață. După cum ați constatat, la sfârșitul semestrului I, avem o creștere de 36% a pieței, comparativ cu anul precedent. Nu numai acest semnal este încurajator, ci faptul că această piață - piața asigurărilor de viață -, este o piață cu un potențial uriaș, inclusiv în România, așa cum se întâmplă în restul statelor din Uniunea Europeană”, a mai subliniat Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Bazele unei creșteri sănătoase și sustenabile în viitor par să fi fost puse deja de actorii din piața asigurărilor. Învățând din greșelile trecutului, aceștia nu au reușit doar să traverseze cu bine podul instabil așezat peste industrie, ci să îl și consolideze.

“Principala realizare a pieței este dată de faptul că actorii din piață - societățile de asigurări -, au învățat din greșelile trecutului și nu le mai repetă astăzi. Astăzi, piața transmite un semnal de maturitate, un mesaj de stabilitate, iar feedback-ul care vine din partea clienților este unul pozitiv. Dacă mă ancorez numai într-un indicator simplu - nivelul petițiilor -, în acest an ne aflăm la jumătatea numărului petițiilor din anul precedent, ceea ce înseamnă că asigurătorii nu se concentrează numai pe operațiunea inițială, cea de vânzări, ci încep să se concentreze și pe ceea ce înseamnă despăgubiri, plata despăgubirilor, un lucru extrem de important pentru noi, ca Autoritate de Supraveghere”, a declarat, la XPRIMM Time for Business, reprezentantul ASF.

Elementul care poate susține industria asigurărilor este, potrivit lui COCA CONSTANTINESCU, încrederea. Încrederea pe care și-o transmit actorii pieței între ei, încrederea pe care o transmit asiguraților, încrederea pe care o pot avea în Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar și încrederea pe care ASF o are în piața asigurărilor.

“În principal, piața trebuie să aducă un plus în ceea ce privește relația dintre asigurător și asigurător, deci relația din piață dintre ei. Iar BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România) a reușit să coaguleze acest interes, există protocoale încheiate între toate companiile care vând RCA, astfel încât decontarea directă să poată fi pusă în practică și să nu fie transpusă într-un cost foarte ridicat. Pe de altă parte, trebuie să transmită un mesaj de încredere pieței, adică asiguraților, și, nu în ultimul rând, trebuie să aiba încredere în ASF, așa cum și noi, de altfel, avem încredere în piața pe care o supraveghem”, a punctat reprezentantul ASF România.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (COCA CONSTANTINESCU: Mizez pe o creștere de maxim 10% a pieței asigurărilor, până la sfârșitul anului).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: