Pensii

Conferinţa Naţională de Pensii Private Obiectiv 2015: 25 miliarde lei

Autor:Daniela GHEȚU
Luni, 02 Februarie 2015

Prin rezultatele obţinute Pilonul II de pensii private este un exemplu care poate fi luat în seamă şi de alte zone financiare. Pentru viitor pregătim o diversificare a investiţiilor. Putem investi în economia reală şi putem susţine crearea de locuri de muncă prin investiţiile pe care le facem, ceea ce poate să aducă un plus de venituri la Pilonul I şi II, a explicat Ion GIURESCU, Vicepreşedinte ASF, cu ocazia Conferinţei Naţionale de Pensii Private, care a avut loc la Palatul Parlamentului, în 19 ianuarie 2015. Evenimentul a reunit, alături de specialiştii sectorului de pensii private, reprezentanţi ai pieţei de capital, ai clasei politice, ai altor companii şi instituţii interesate în dezvoltarea sistemului de pensii private din România.

Imbătrânirea populaţiei este o reală problemă a României. În plus, în ultimii 25 de ani, ţara noastră a pierdut 3 milioane de locuitori, iar în următorul sfert de veac vom pierde alţi 3 milioane. Pe lângă Pilonul II de pensii sunt necesare şi alte pachete colaterale care să asigure populaţiei României o bătrâneţe frumoasă.

Andreea PAUL
Deputat in Parlamentul Romaniei

Cu această ocazie au fost prezentate în premieră concluziile studiului "Tinereţe fără bătrâneţe - pensiile românilor în 2040" realizat de EXPERT FORUM (EFOR) pentru APAPR – asociaţia operatorilor din piaţa pensiilor private. Potrivit acestora, existenţa şi buna funcţionare a Pilonului II de pensii private obligatorii va adăuga, la nivelul anului 2040, circa 20 de puncte procentuale în plus ratei de înlocuire a salariului prin pensie asigurată de sistemul de pensii publice. Între scenariile analizate de studiu s-a aflat şi cel mai defavorabil, care a luat în calcul eventualitatea desfiinţării Pilonului II, după modelul măsurilor de reversare a reformei pensiilor aplicate de unele state din regiunea Europei Centrale şi de Est. În acest caz, pensionarii anului 2040 ar dispune de venituri care nu ar depăşi 24% din veniturile salariale realizate anterior pensionării, în timp ce pentru bugetul public de pensii „avantajele” unei astfel de măsuri ar fi neglijabile în condiţiile în care deficitul acestui segment bugetar s-ar reduce cu mai puţin de 1 punct procentual.
2015 în pensiile private - forecast
Raluca ŢINTOIU, Preşedinte APAPR, a precizat că reforma pensiilor este în plină desfăşurare, iar alocările către fondurile de pensii cresc în acest an la 5 pp (din contribuţiile pentru asigurări sociale), faţă de 4,5% în anul 2014, ceea ce va conduce la o creştere de 14% a contribuţiilor pentru Pilonul II în 2015 faţă de anul trecut, până la 4,4 miliarde lei. De asemenea, numărul participanţilor la Pilonul II se va majora cu 3,5% faţă de 2014, până la 6,5 milioane, iar activele nete vor creşte cu 30%, la 25 miliarde lei la finale anului 2015.
Pentru Pilonul III, se estimează o creştere a numărului de participanţi cu 9%, la circa 375.000, în timp ce activele nete se vor majora cu 25%, la 1,3 miliarde lei. Tot în acest an, contribuţiile la pensiile facultative vor cunoaşte un avans de 11%, atingând 200 milioane lei, conform estimărilor APAPR.
Conform reprezentanţilor industriei, prioritatile anului 2015 sunt:

  • Stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ
  • Continuarea eforturilor de revitalizare a Pilonului III
  • Imbunătăţirea normei de investiţii (în curs la ASF)
  • Continuarea reducerii costurilor de funcţionare
  • Adoptarea legii de plată a pensiilor private

Fondurile de pensii au obţinut rezultate foarte bune pentru participanţi, indiferent de perioada de criză severă sau de creştere economică. Importanţa rolului deţinut de acestea în finanţarea economiei şi pe piaţa de capital este în evidentă creştere, fiind în prezent cei mai mari investitori instituţionali locali, a concluzionat Raluca ŢINTOIU.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Conferinţa Naţională de Pensii Private Obiectiv 2015: 25 miliarde lei ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: