Ora de Risc

Costin TĂTUC: Siguranța rutieră este siguranța fiecăruia

Autor:Cristian ŞUCA
Miercuri, 19 Iulie 2017

Siguranța rutieră are la bază, în primul rând, o educație corespunzătoare a participanților la trafic – fie ei șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști -, și reprezintă un subiect de actualitate indiferent de sezon. Cu atât mai mult în plină vară, când, potrivit statisticilor, numărul accidentelor rutiere este în creștere. În acest context, dar și ținând cont de faptul că Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a lansat, pe 15 iulie, cea de-a doua ediție a campaniei “FII TREAZ LA VOLAN!”, siguranța rutieră a fost principala temă abordată marți, 18 iulie, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii “Ora de Risc”, difuzată de RFI România. Subiectul a fost dezbătut de Costin TĂTUC – consultant și specialist în siguranță rutieră -, și Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurări&Pensii.

În România, indisciplina și inconștiența șoferilor și a pietonilor au fost, în ultimii ani, responsabile pentru aproximativ 40% din totalul accidentelor rutiere. “Principalele două cauze au rămas, din păcate, indisciplina pietonilor și viteza, mai ales sub forma de viteză neadaptată la condițiile meteo de drum sau de trafic, ambele ocupând un procent de circa 19,5-20% și alternând în clasament în funcție de sezon. Dacă ne gândim la indisciplina pietonală, cea mai frevcentă formă de manifestare rămâne traversarea neregulamentară și, apoi, utilizarea necorespunzătoare a drumului public. Viteza rămâne în continuare o problemă, pentru că ne dorim cu toții să ajungem cât mai repede la destinație fără a conștientiza, de foarte multe ori, riscurile la care ne expunem și avem această tendință generală de a spune că un plus de 10-15-20 de kilometri/oră față de limita legală nu aduce mari prejudicii. Viața a demonstrat că nu se întâmplă așa”, a explicat Costin TĂTUC, la “Ora de Risc”.

În aceste condiții, educația rutieră joacă un rol crucial. Această educație trebuie să înceapă din copilărie, atât prin puterea exemplului, cât și prin explicații pe înțelesul tuturor. “În primul rând, e vorba de educație, care trebuie să înceapa în familie printr-un foarte bun exemplu parental, nu așa cum se întâmplă în momentul de față, când avem părinți sau chiar bunici care traversează neregulamentar ținând de mână copii, care transportă copii cu autovehiculul fără să se asigure corespunzător. Și ar trebui să continue cu orele de educație rutieră, care trebuie desfășurate pe parcursul întregului ciclu școlar. (…) Apogeul ar trebui atins în momentul instruirii obținerii permisului de conducere, în cadrul școlilor de șoferi”, arată Costin TĂTUC.

Sancțiunile aplicate participanților la trafic care nu respectă legislația în vigoare ar trebui dublate, cu ajutorul autorităților locale, de un mecanism îmbunătățit de colectare. Momentan, însă, nivelul de colectare a amenzilor reprezintă doar o treime din totalul sancțiunilor aplicate. “Este foarte important ca sumele care provin din amenzi să fie colectate, pentru că nu întotdeauna numărul de sancțiuni aplicate este acel factor coercitiv pe care îl așteptăm, ci, pur și simplu, plata amenzii este cea care generează schimbarea comportamentului. (…) Atâta vreme cât nivelul de colectare a amenzilor în momentul de față se situează undeva în jurul valorii de 30-35%... Aici, probabil că ar trebui rezolvate niște probleme de ordin legislativ, astfel încât acest mecanism să funcționeze altfel. Subliniez faptul că banii proveniți din amenzile de circulație ajung în fondurile administrațiilor publice locale pe raza cărora domiciliază contravenienții, nu ajung la bugetul de stat, nu ajung la Poliție. Dacă aceste instituții vor reuși să își îmbunătățească mecanismul de colectare, lucrurile se vor îmbunătăți într-o manieră substanțială”, punctează Costin TĂTUC.

Responsabilizarea bicicliștilor și a motocicliștilor – un aspect subliniat și în campania “FII TREAZ LA VOLAN!” -, nu doar a pietonilor și a șoferilor, ar contribui din plin la creșterea siguranței rutiere. “E de muncă atât cu bicicliștii și motocicliștii - pentru a-i determina să înțeleagă că a circula pe drumul public reprezintă o reponsabilitate enormă, nu numai o plăcere pe care și-o asumă -, dar e de muncă și cu celelalte categorii de participanți la trafic, pentru că, până la urmă, conceptul care trebuie să primeze este acela de a împărți drumul în condiții de siguranță. Și, atunci, dacă motocicliștii vor renunța la aceste accelerări fantastice și slalomuri printre autovehicule, dacă automobiliștii se vor asigura mai temeinic în oglinzile retrovizoare, astfel încât să-i sesizeze din timp pe motocicliști, dacă pietonii vor fi ceva mai atenți când se angajează în traversare… Toate lucrurile acestea se pun cap la cap și contribuie la creșterea siguranței rutiere”, susține Costin TĂTUC.

Consultant și specialist în siguranță rutieră, Costin TĂTUC a apreciat, totodată, și faptul că a doua ediție a campaniei “FII TREAZ LA VOLAN!” – inițiată de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), cu sprijinul Poliției Rutiere, al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și cu implicarea unor vedete precum Nicu ALIFANTIS, Mircea VINTILĂ, Dan HELCIUG, Titi AUR și Dan FINȚESCU -, va ajuta, la fel cum a făcut-o și anul trecut, la prima ediție, la reducerea numărului accidentelor rutiere.

“Categoric, este o campanie binevenită, este un instrument necesar pentru conștientizare, este eficientă, pentru că prima etapă, care s-a încheiat anul trecut, a ajutat la reducerea numărului total de accidente în perioada de vară. Reluarea ei în acest sezon estival nu este întâmplătoare și cred că va ajuta în continuare la a conștientiza, pentru că, până la urmă, un om informat este un om prevenit, iar un om prevenit poate să își ia măsurile necesare de așa manieră încât să nu fie implicat în accidente de circulație. Până la urmă, asta nu se înțelege, probabil, și de aici apar unele probleme: siguranța rutieră este siguranța fiecăruia. Nu trebuie să circul pe stradă într-o manieră dezordonată, nu numai pentru faptul că s-ar putea să-i deranjez pe ceilalți, ci, în primul rând, pentru că mă voi pune pe mine în pericol, dar și pe pasagerii din mașina mea”, a subliniat TATUC.

Mai multe detalii despre campania „FII TREAZ LA VOLAN!” sunt disponibile pe treazlavolan.ro (http://treazlavolan.ro/) și pe Facebook.com/treazlavolan (https://www.facebook.com/treazlavolan ).

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Costin TĂTUC: Siguranța rutieră este siguranța fiecăruia).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: