Interviu

Cristian ROȘU Vicepreședinte Sectorul Asigurări – Reasigurări ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autor:Andreea RADU
Joi, 12 Ianuarie 2023

PRIMM: Cum ați descrie evoluția pieței de asigurări în anul 2022? Cum apreciați s-a adaptat piața în fața falimentului CITY Insurance? Dar consumatorii?


Cristian ROȘU: Cred că rezultatele înregistrate, în acest an, de piața asigurărilor, în general, și de piața RCA, în special, sunt relevante. Pentru prima dată după 5 ani, nivelul concurenței pe piața asigurărilor obligatorii auto a crescut semnificativ.

La jumătatea anului, există un jucător care avea în jur de 30% din Primele Brute Subscrise (PBS) și încă doi jucători cu aproximativ 20%. Toate celelalte societăți, autorizate să subscrie pe clasa 10, au cote de piață notabile, cu o singură excepție. Mai mult decât atât, avem, după cum știți, un jucător nou, intrat în sistem FOE, care a acumulat deja spre 6% din piață în doar câteva luni. Recent, a mai intrat încă o companie, în baza acestui sistem. Vă pot spune că și după primele nouă luni ale acestui an, peisajul este același. Așadar, din punctul de vedere al concentrării pieței, fenomen care ne-a creat probleme întotdeauna, semnalele sunt bune.

În acest timp, rata combinată a daunei a scăzut constant. La finalul celui de-al treilea trimestru al anului, o singură societate autorizată să vândă RCA, care este și singura cu o cotă de piață neglijabilă, a raportat o rată combinată peste 100%. În rest, toate societățile sunt sub 100%, ceea ce arată că asigurătorii fac profit și, aș spune eu, că nu mai pot folosi argumentul pierderilor pentru a mai majora tarifele în următoarea perioadă.

În ceea ce privește nivelul de adaptare al consumatorilor, cu precizarea că doar un studiu sau un sondaj realizat de sociologi poate răspunde exact la întrebarea dumneavoastră, vă pot asigura că exact consumatorii se află în centrul atenției ASF.

La unele dintre societăți derulăm controale cu o frecvență chiar și lunară și consider că măsurile luate în ultimul an au condus la prevenirea unor derapaje, mai ales în zona RCA, acolo unde numărul daunelor este foarte mare. Când este nevoie acționăm chiar și punctual, prin contactarea asigurătorilor în legătură cu diverse situații semnalate nouă sau observate de specialiștii noștri. Măsurile, inclusiv sancțiunile, pe care ASF le-a luat sunt publice și consider că activitatea noastră în acest sens este mai intensă decât a fost vreodată.

Profit de ocazie și vă anunț că, în curând, ASF va avea acces la date în timp real privind dosarele de daună și rezervele constituite de companii, în urma unei colaborări cu BAAR care vizează baza de date AIDA. Astfel, vom putea acționa și mai eficient atunci când apar situații speciale.

Prin acestea, cred că v-am răspuns atât la întrebarea privind evoluția pieței în 2022, cât și la cea care vizează efectele ieșirii din piață a fostului lider. Reamintesc faptul că 2022 se va încheia cu un record în ceea ce privește Primele Brute Subscrise. Așadar, consider că 2022 este chiar mai mult decât un an de „așezare”. Este un an bun pentru societățile de asigurare, ceea ce creează premisele unei stabilități cel puțin pe termen scurt în ceea ce privește prețurile asigurărilor, și aici mă gândesc mai ales la RCA, care este obligatorie pentru milioane de oameni. Este, de asemenea, un an în care nivelul de implicare al ASF, cred eu, a crescut vizibil și aici nu mă refer la implicarea directă în chestiunile comerciale, pentru că nici nu este atributul nostru, ci la supravegherea continuă în ceea ce privește respectarea indicatorilor de solvabilitate și de lichiditate și procesul de plată a daunelor. ASF a arătat că nu ezită să intervină cu sancțiuni atunci când este nevoie, iar actuala instabilitate economică generală ne obligă să fim și mai atenți.

PRIMM: Ce anume a influențat cel mai mult piața în această perioadă?

C.R.: Cum arătam și mai sus, un aspect fără îndoială pozitiv este creșterea concurenței, mai ales pe piața RCA. Iată că, după primele șase luni, în fruntea clasamentului realizat după Primele Brute Subscrise sunt două societăți cu portofolii foarte echilibrate, cu prezențe notabile pe toate liniile de asigurări importante, inclusiv în zona asigurărilor de viață.

Două societăți au crescut foarte mult și pe RCA și grupurile-mamă din care fac parte s-au arătat deschise să susțină aceste creșteri, inclusiv prin capital, atunci când a fost cazul. Clasamentul se menține și după primele nouă luni din an. Reamintesc că avem o activitate în creștere în zona de FOS și FOE. Sunt societăți din Uniunea Europeană care doresc să înceapă să vândă în România. După primele șase luni, subscrierile din această zonă au crescut cu aproape 150%. Avem deja două societăți intrate pe FOE, cu activitate inclusiv pe RCA și sunt semne că vor mai veni și altele. Este un aspect îmbucurător. În ceea ce privește factorii de influență negativă, vă asigur că ASF este astăzi mult mai pregătită pentru a identifica acești factori și a le contracara efectele. Știm ce nu este încă pus la punct, cunoaștem vulnerabilitățile companiilor și punctele unde acestea intră în conflict cu interesul consumatorilor și nu pot să spun decât că nu vom ezita să luăm măsurile care se impun.

PRIMM: În ceea ce privește falimentul CITY, cred segmentul de asigurări care a suferit cel mai mult este cel al garanțiilor. Ce ar trebui făcut pentru revigorarea asigurărilor de garanții?

C.R.: Ca să fim corecți, trebuie spus în primul rând că polițele de garanție emise de compania amintită nu erau vândute chiar în urma celor mai riguroase analize. Ca să o spunem și mai clar, procedura prin care această companie stabilea tarifele și verifica solvabilitatea solicitantului era una mai degrabă superficială. Doar așa au și reușit să acumuleze o cotă de piață substanțială, prin practicarea unor prețuri evident nesustenabile. Așadar, nivelul real al potențialului de subscriere pe această piață, în condiții de stabilitate, nu este cel dat de perioada în care compania respectivă domina, ci substanțial mai mic. Ceilalți jucători nu au încetat să subscrie asigurări de garanții după ieșirea din piață a acestei companii, ei și-au menținut nivelul sau, în cel mai rău caz, au scăzut marginal. Mai mult, au apărut chiar jucători noi, însă este firesc să existe o reticență pe această clasă de asigurări, având în vedere sumele mari acoperite prin aceste garanții. Posibilitatea ASF de a interveni pe această clasă de asigurare este relativ limitată, având în vedere că este o asigurare facultativă și că Autoritatea nu poate interveni în politicile comerciale ale societăților supravegheate. Ca o paranteză, poate că o prudență sporită a beneficiarilor garanției nu ar fi un lucru rău. Revenind, chiar și cu pârghii limitate de natura facultativă a acestui produs, ASF a luat unele măsuri privind fostul lider al acestei piețe, măsuri care s-au simțit la vremea respectivă prin diminuarea prezenței respectivei companii.

Mai important este însă ce măsuri luăm acum și vă pot spune că ne-am implicat puternic în această zonă. Amintesc aici și faptul că prelungirea prin OUG a valabilității polițelor de garanție emise de CITY Insurance s-a făcut la propunerea ASF, tocmai pentru a nu afecta activitatea companiilor din construcții și a entităților contractante. În al doilea rând, ASF a emis la finalul anului 2021 o normă prin care stabilește mai multe criterii pe care asigurătorii ar trebui să le respecte atunci când emit polițe de garanție. Norma a intrat în vigoare în martie 2022. În acest context, ASF a emis și o serie de recomandări către societățile de asigurare care practică clasa 15. O analiză recentă realizată de noi arată că societățile vizate și-au însușit deja aceste recomandări, aproape în totalitate. În principiu este vorba de utilizarea unei analize mai profunde a solvabilității solicitanților acestor polițe, de integrarea unor analize mai în profunzime privind datele financiare ale respectivelor firme, istoricul lor de plată și orice alte criterii care pot “face lumină” în ceea ce privește capacitatea solicitantului. Ne dorim, astfel, să ne asigurăm atât că beneficiarii sunt acoperiți real prin aceste polițe, cât și că societatea emitentă nu ajunge să fie pusă în situații dificile. Ne uităm în continuare cu atenție la această linie și chiar purtăm discuții frecvente cu cei care o practică. Cred că vorbim deja de o dezghețare treptată, mai ales că avem și jucători noi în domeniu.

PRIMM: Cu ce alte provocări importante considerați s-a confruntat industria de asigurări?

C.R.: Cred că principalul deziderat, atât pentru industrie, cât și pentru noi, cei din supraveghere, ar trebui să fie menținerea unei stabilități a prețurilor, într-o perioadă cu inflație ridicată în toată lumea și în toate sectoarele. O evoluție prea rapidă din acest punct de vedere ar dezavantaja pe toată lumea, inclusiv pe asigurători, care ar pierde implicit clienți, având în vedere specificul din România, unde consumatorul se uită în primul rând la preț. Cum spuneam și mai sus, nivelul PBS, ca și îmbunătățirea substanțială a indicatorilor de daunalitate, deci a profitabilității sistemului, oferă argumentele necesare pentru a avea stabilitatea despre care vorbim.

PRIMM: În cazul ASF, care au fost cele mai mari provocări ale anului 2022?

C.R.: Să nu le spunem provocări, ci sarcini. Pentru că ASF are sarcini clar definite prin legi și eu cred că și le îndeplinește. Evitarea unui derapaj major pe piața RCA, mai ales în privința riscului ca un asigurător sau doi să ajungă la expuneri pe care să nu le poată susține, a fost unul dintre principalele noastre obiective. Am folosit toate căile pentru a ne atinge scopul, de la supraveghere permanentă și controale până la modificări de norme și discuții frecvente cu jucătorii din piață. Astăzi, ne întâlnim cel puțin lunar cu reprezentanții pieței, cu asociațiile importante din domeniu și ținem legătura zilnic. Putem spune că avem o imagine a pieței mult mai clară decât în trecut și avem posibilitatea să acționăm imediat ce apare o problemă.

Pe un alt plan, ne concentrăm pe îmbunătățirea confortului consumatorilor folosindu-ne de tehnologia modernă și de structurile pe care piața le are deja. La acest capitol amintesc faptul că am eliminat obligativitatea prezentării RCA în format fizic la controalele din trafic și, mai ales, am introdus posibilitatea efectuării constatării amiabile electronice, măsură care a dus la apariția aplicației Amiabila, care înțeleg că are deja zeci de mii de utilizatori. Digitalizarea, în general, este și va fi o provocare pentru noi.

PRIMM: Cum au fost soluționate problemele consumatorilor în 2022? C.R.: ASF ia în serios fiecare petiție și pot să vă spun că unele dintre sesizări au fost chiar puncte de plecare pentru controalele la asigurători. Mai mult, ASF are în interiorul său SAL-Fin, structură care permite rezolvarea conflictelor între clienți și asigurători pe cale amiabilă. În jur de 1000 de oameni și-au rezolvat problemele pe această cale în anul care a trecut.

PRIMM: După pandemie se observă un apetit mai mare al clienților pentru a achiziționa asigurări online, de la distanță? Ce statistici aveți în acest sens și când estimați vânzările online ar putea avea o pondere de minim 10%?

C.R.: Nu există încă statistici în acest sens, singurele date fiind aproximări prin extrapolare. Am demarat, însă, o analiză pe acest subiect, constatând că există un interes din ce în ce mai mare pentru online. Când vom avea concluziile vă vom putea răspunde.

PRIMM: Pe lângă achiziția polițelor sau gestionarea daunelor online, asigurații pot completa în format electronic și formularul "Constatare amiabilă de accident". Cum schimbă asta activitatea asigurătorilor și a consumatorilor din perspectiva dumneavoastră?

C.R.: Pentru consumatori avantajele sunt evidente. Gândiți-vă că o simplă greșeală, să spunem la seria buletinului, obligă consumatorul implicat în accident să refacă formularul la care a muncit poate o oră. Și e vorba de doi șoferi implicați.

Nu mai spun că uneori poate fi dificil de desenat schema accidentului, procedură mult simplificată în format digital. Timpul câștigat, așadar, și acuratețea constatării sunt avantaje clare pentru consumator. Pentru asigurători avantajele pot fi multe, mai ales pe termen lung, dar depinde doar de ei.

În primul rând un plus de credibilitate în fața clientului. Acum au posibilitatea să vadă practic în timp real când apare un accident și să îl contacteze pe păgubit cu propunerea de despăgubire în interval de ore sau chiar zeci de minute. Cu siguranță păgubiții vor aprecia viteza de reacție.

Apoi, pe termen mediu și lung aplicația poate fi completată, de exemplu, cu noi funcții, cum ar fi conectarea la sisteme specializate astfel încât să permită evaluarea pe loc a daunei. O simplă fotografie făcută piesei și apoi introducerea ei în sistem poate rezolva această problemă. Astfel de aplicații funcționează în alte țări. Câștig de timp pentru toate părțile implicate. Pot fi, desigur, chiar câștiguri comerciale, dar din acest punct de vedere cred că asigurătorii știu mai bine ce pot face.

PRIMM: În ultimii ani valoarea primelor brute subscrise a crescut considerabil, în special ca urmare a majorării tarifelor. Ce ar trebui făcut în piață pentru a crește și mai mult încrederea românilor în asigurări?

C.R.: Am spus și am repetat mai sus, actualele date din piață nu arată că există premise pentru alte majorări de tarif și ține în primul rând de asigurători să mențină un nivel rezonabil al tarifelor, astfel încât să nu ajungă să piardă clienți. După părerea mea, două lucruri sunt importante pentru a crește încrederea. Unul este plata la timp a daunelor și al doilea este menținerea unor prețuri rezonabile sau, în orice caz, corelate cu nivelul daunalității.

PRIMM: Ce așteptări aveți de la anul 2023?

C.R.: Având în vedere situația la nivel mondial, consider că nu este momentul să facem prognoze, indiferent de domeniu. Mi-aș dori, așa cum am subliniat, stabilitate din punct de vedere al prețurilor pentru asigurările obligatorii și continuarea procesului de diversificare mai ales pe RCA, poate chiar prin intrarea unor noi jucători pe FOE sau chiar prin înființarea de firme în România. Ca o chestiune particulară mi-aș dori ca modificarea legii privind asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor să fie adoptată. Piața are nevoie de mai mult decât RCA, oamenii au nevoie de protecție într-o țară care, așa cum știm, nu este ocolită de fenomene catastrofale și, nu în ultimul rând, statul are nevoie să își reducă cheltuielile în caz de catastrofă.

PRIMM: Care considerați ar trebui fie prioritatea absolută a asigurătorilor/ brokerilor pentru 2023?

C.R.: Brokerii ar trebui să aibă un singur obiectiv și anume satisfacerea nevoilor clientului, iar asta o vor putea face inclusiv prin oferirea unor servicii care să exceadă zona vânzărilor. Asigurătorii, cred eu, trebuie să se asigure că au business sustenabil și că obligațiile pe care și le asumă sunt și respectate. În privința acestor aspecte cu siguranță îi vom ajuta și noi, amintindu-le atunci când încep să apară dereglări.

PRIMM: Care sunt obiectivele ASF pentru anul viitor?

C.R.: Obiectivele generale le știm toți și sunt definite de lege. Menținerea stabilității sistemului și protejarea consumatorului reprezintă principalele noastre scopuri. Referindu-mă doar la piața asigurărilor, de care mă ocup, pe lângă obiectivele generale, care țin de plata la timp a daunelor, menținerea solvabilității și a lichidității și nu numai, ne propunem să dezvoltăm, dacă nu să ducem la capăt procesul de digitalizare în relația cu asigurătorii. Vrem să ajungem să putem „vedea” indicatorii din piață în timp real și consider că acest obiectiv este realizabil. După cum am mai spus, un prim pas a fost deja făcut, în condițiile în care baza de date AIDA, gestionată de BAAR, va include și rezervele de daună constituite de asigurători, astfel încât ASF va putea sesiza practic în timp real dacă apar neconcordanțe între dosarele de daună deschise și valoarea rezervelor constituite pentru acestea.

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cristian ROȘU Vicepreședinte Sectorul Asigurări – Reasigurări ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: