Editorial

Cu ce suntem diferiți față de... Suedia

Autor:Redacția PRIMM
Marti, 27 Iunie 2017

...țara cu cele mai sigure șosele din Europa? Și în ce privință ar trebui să reprezinte pentru noi un exemplu, o cale de urmat?

În primul rând, Suedia desfășoară, an de an, campanii naționale de educare, de conștientizare sau de informare în domeniul rutier.

Noi, mai puțin, dar situația a început să se schimbe. În bine.

Anual, Comisia Europeană prezintă un studiu complex referitor la numărul de accidente raportat la numărul de locuitori. Ierarhia, din anul 2016, este una neschimbată: țările nordice, în frunte cu Suedia, au cele mai sigure șosele, iar țările din Est, în frunte cu România și Bulgaria, dispun de cele mai puțin sigure drumuri.

Pe lângă diferențele clare de infrastructură și de calitate a parcului auto, cele mai multe accidente mortale din România au ca principală cauză indisciplina pietonilor sau cea a șoferilor. Urmează viteza - neregulamentară sau neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate, oboseala la volan, utilizarea mobilului sau conducere mașinii în stare de ebrietate.

Altfel spus, ceea ce ne diferențiază în primul rând de țările nordice este nivelul de EDUCAȚIE RUTIERĂ. E adevărat că acest nivel de educație este unul moștenit și că va afecta și pe viitor, în mod direct, indicatorii pieței de asigurări: tarife, daune - atât materiale, cât și pe vătămări corporale, rata combinată, profituri ș.a.m.d.

E la fel de adevărat însă că stă în puterea noastră, a tuturor, să schimbăm această stare de fapt. Cum? Printr-o mai bună informare, conștientizare, educație și prevenție rutieră - numai astfel vom putea controla și reduce toți acești factori favorizanți.

Cum? Cu investiții de timp, de imaginație, de energie și... de fonduri.

Și o veste bună: Campania Națională de Siguranță și Prevenție Rutieră „FII TREAZ LA VOLAN!” derulată de ApPA - Asociația pentru Promovarea Asigurărilor în fiecare an, pe durata verii, a fost nominalizată la „Excellence in Road Safety Awards - Good Practice 2016”, premiile Comisiei Europeane „Road Safety Charter”.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cu ce suntem diferiți față de... Suedia).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: