Deşi există încă o diferenţă între numărul şoferilor şi al şoferiţelor, este clar că prezenţa femeilor în trafic nu mai este de mult una minoritară. Cu toate acestea, diverse stereotipuri privind lipsa de îndemânare a femeilor la volan, dar și agresivitatea masculină în trafic persistă şi astăzi. Acestea nu pot fi combătute decât prin promovarea unor exemple și modele de urmat, menite să arate lumea traficului nostru zilnic așa cum este în realitate, fără a trece prin filtrul prejudecăților.
La finalul anului 2019, 2,67 milioane de femei deţineau carnet de conducere în ţara noastră, reprezentând circa o treime din totalul celor 7,9 milioane de conducători auto, conform datelor furnizate de DRPCIV – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Printre acestea nu se numără doar deţinătoare de carnet de categoria B. Conform datelor DRPCIV, la finalul anului trecut, în ţara noastră existau 16.291 de motocicliste (cat. A), dar şi 16.349 de şoferiţe de tir şi camion (cat. C). Mai mult, vorbim şi de 2.013 şoferiţe de autobuz şi alte autovehicule de transport persoane (cat. D), 1.858 de şoferiţe de troleibuz, precum şi 1.167 de vatmaniţe. De asemenea, 2.609 femei deţin şi carnet de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere.
În pofida faptului că numărul femeilor la volan nu mai este de mult unul mic şi, mai mult decât atât, că există chiar şi statistici care sugerează că femeile ar fi, de fapt, şoferi mai buni, stereotipurile privind lipsa de îndemânare a femeilor la volan persistă şi astăzi. Expresii de tipul „femeie la volan”, „conduci ca o femeie”, „(şoferul care a încălcat o regulă/ merge mai încet etc.) sigur e femeie” continuă să aibă conotaţii negative.
În acest context, iniţiativa „Cu stil, în trafic”, parte a demersului „FII TREAZ LA VOLAN!”, desfăşurată între 1 şi 15 martie 2020, și-a propus să lupte împotriva stereotipurilor de gen în trafic, prin exemplul pe care îl oferă doamne care au profesii „atipice” legate de zona auto, precum şi femei privite cu admirație și respect în viața lor de zi cu zi. Mai mult, indirect, campania a urmărit susţinerea siguranţei rutiere prin înlăturarea unui stereotip care generează situaţii dificile sau problematice în trafic.
Campania „Cu stil, în trafic” a fost iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi s-a desfăşurat cu sprijinul Partenerilor AON România, Consultant AA, EMOTICAR şi FIM – Femei în Motorsport.
Sondajul din cadrul campaniei confirmă: stereotipurile din trafic persistă
Doar 33% dintre participanții la trafic consideră că genul nu influenţează în nicio formă abilităţile de condus atunci când vine vorba de conducători auto cu experienţă de condus similară, a arătat un sondaj realizat online în cadrul campaniei „Cu stil, în trafic”, la care au participat 7.591 de persoane, dintre care 6.774 de şoferi (89%). Restul de 67%: 31% sunt de părere că genul influenţează abilităţile de şofat într-o oarecare măsură, 18%, într-o mare măsură, iar alţi 18%, într-o mică măsură.
Mai mult, 1 participant la trafic din 5 vede sau aude zilnic mesaje care sugerează inabilitatea femeilor de a şofa, în timp ce 49% experimentează acest lucru de câteva ori pe lună, iar alţi 23%, de câteva ori pe an.
Cu toate acestea, 74% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia „Femeile sunt şoferi mai prudenţi decât bărbaţii”. Pe de altă parte, întrebaţi dacă sunt de acord cu enunțul „Femeile nu ştiu să parcheze”, 81% dintre participanţii la sondaj şi-au exprimat acordul. Stereotipurile vizează însă și partea masculină, 90% dintre respondenţi fiind de acord cu afirmaţia „Bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile”. De asemenea, 72% dintre respondenţi au fost de acord cu fraza „Bărbaţii sunt şoferi mai buni decât femeile”.
Cu stil, în lupta împotriva stereotipurilor din trafic
Tocmai pentru a combate stereotipurile de gen, în cadrul proiectului „Cu stil, în trafic”, instructoare auto/moto, şoferiţe de taxi şi de tir, piloți de raliuri, precum şi doamne din zona de business au vorbit, într-o serie de interviuri video şi online, despre experienţele lor în trafic şi despre importanţa siguranţei rutiere.
Astfel, Cristiana OPREA, Pilot de raliuri, Adriana GRECU, CEO, AON România, Otilia MIHAI, Director General, Consultant AA, şi Diana PĂUNESCU, Instructor Auto şi Moto, şi-au împărtășit experienţele în cadrul unor filmări dedicate, în timp ce Daniela, Şofer de taxi de 20 de ani, Daniela, Şofer de taxi de 10 ani, Mirela RĂILEANU, Şofer de tir, şi
Ioana IGNAT, studentă la Facultatea de Transporturi din cadrul Universității Politehnica București, specializarea Ingineria Autovehiculelor rutiere, au răspuns invitaţiei de a povesti mai multe într-o serie de interviuri online.
De remarcat faptul că, contrar aparenţelor, femeile au fost implicate în domeniul auto încă de la începuturile istoriei acestuia. În acest context, în cadrul campaniei au fost prezentate o serie de message cards care au promovat cele mai importante realizări ale doamnelor în domeniu, incluzând invenţii precum ştergătoarele de parbriz, sistemele de încălzire auto sau luminile de semnalizare şi de frână.
În total, mesajele campaniei au ajuns la peste 776.000 de utilizatori (numărul de persoane care au văzut orice tip de conţinut legat de pagină – unici per post în perioada campaniei), iar cele patru filmuleţe video au înregistrat, în total, 142.264 de vizualizări, cu un reach total de peste 258.000 de utilizatori.