La acordarea daunelor morale trebuie avute în vedere circumstanțele în care s-a produs accidentul și, de asemenea, culpa fiecărei persoane participante la trafic, în condițiile în care există, uneori, situații în care partea vătămată a încălcat regulile de circulație mai mult decât persoana vinovată.
În toate evenimentele rutiere sunt implicate minimum două părți, partea vinovată și partea vătămată. Pentru identificarea persoanei vinovate, pe lângă clasicul proces-verbal de la fața locului, se efectuează în faza de urmărire penală și o expertiză tehnică auto.
Expertiza tehnică auto are menirea de a stabili condițiile în care s-a petrecut evenimentul, cum putea fi evitat și, nu în ultimul rând, stabilește persoana vinovată de producerea evenimentului.
Există situații în care expertiza stabilește că ambele părți implicate sunt vinovate și puteau evita producerea evenimentului rutier dacă respectau regulile de circulație.
Acest aspect este foarte important pentru asigurător, care vine și răspunde pentru pagubele suferite de terți provocate de asiguratul său. În aceste condiții, răspunderea asigurătorului ar trebui să fie una egală cu vina asiguratului său.
Este foarte important să se înțeleagă că toți participanții la trafic trebuie să respecte regulile de circulație, atât conducătorii autovehiculelor, cât și pietonii.
De asemenea, în opinia noastră, există o culpă comună și atunci când o persoana urcă într-un autoturism condus de o persoană aflată sub influența alcoolului. Este destul de greu de susținut în fața unei instanțe acest punct de vedere, însă trecând peste aspectele morale din punct de vedere juridic, persoana care riscă să circule cu o persoană care a consumat alcool este logic că își asumă, fie chiar și din culpă, cauzarea unui prejudiciu.
Aceste situații se încadrează în dispozițiile articolului 1371 Cod civil care stipulează în mod clar situațiile în care o persoană participă la cauzarea sau la mărirea prejudiciului. Art. 1371 alin. 1: „În cazul în care victima a contribuit cu intenție sau din culpă la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu le-a evitat în tot sau în parte, deși putea să o facă, cel chemat să răspundă va fi ținut numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o".
În aceste condiții, daunele morale acordate, atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească, trebuie să fie mai mici decât practica și jurisprudența din România pentru vătămări corporale și decese. Dacă regula în acordarea daunelor morale, conform Normelor de aplicare a Legii nr. 136/1995, este aceea de a se acorda în conformitate cu practica și jurisprudența, fiind în esență lăsate la aprecierea instanței, în situațiile prezentate mai sus sumele trebuie să se afle sub acest plafon.