Tendinte

Cum asigurăm Lumina?

Luni, 18 Iunie 2018

Puțini iubesc asigurările, în aceeași măsură în care am cunoscut puțini oameni obișnuiți care, în timpul liber, citesc cu pasiune contracte de leasing sau file din istoria operatorului lor preferat de cablu.

Cu toate acestea, cu cât o societate este mai dezvoltată, cu atât mai mult aceeași societate se bazează tot mai mult pe această industrie „bombănită” de toată lumea. Dacă facem un experiment simplu și comparăm o fotografie a Europei văzută noaptea din satelit cu o fotografie cu gradul de cuprindere în asigurare pe continent, o să vedem, cu siguranță, cum stau lucrurile. Există o legătură clară, puternică, indivizibilă și indisolubilă între dezvoltarea unui stat și cea a industriei de asigurări - fie că ne place, fie că nu. O legătură direct proporțională, firește. O legătură care ne arată cum stăm cu adevărat și cum lumina înseamnă civilizație și civilizația, asigurări.

Tocmai de aceea, instituții internaționale precum ONU, OECD, IAIS, a2ii, și nu numai, publică, anual, sute, dacă nu mii de pagini despre concepte de tip inclusive insurance, organizează conferințe și lansează dezbateri publice. Pe scurt, soluții există. Luptă, oare, toate aceste organisme globale doar de dragul dezvoltării asigurărilor? Or fi epuizat toate celelalte teme de dezbatere? Nu chiar!

Luptă însă pentru tot ce înseamnă soluțiile de protecție pentru oameni și companii - ca toți să poată ajunge să se bazeze pe ei înșiși și să nu mai fie o povară pentru guverne. Adică, pentru ceilalți. Să poată merge înainte, indiferent de ce li se întâmplă. Să nu mai stea cu mâna întinsă, așteptând. Într-un cuvânt: reziliență. Pentru ca acele lumini să nu se stingă niciodată.

Contestând rolul acestei industrii a asigurărilor și mecanismele ei de funcționare, cu bune și cu rele, contestăm istoria ultimelor sute de ani. Contestăm, practic, civilizația modernă așa cum o știm. În fapt însă, nici nu prea merită să ne pierdem timpul contestând - pentru că aceeași industrie trece printr-o schimbare de proporții, riscând altfel să intre direct în cărțile de istorie, alături de cafeneaua celebră unde a început totul.

P.S.: Și nu, cafeneaua nu e în București. Din păcate...

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cum asigurăm Lumina?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: