Piata de capital

Cum au influențat atentatele de la Paris piețele financiare?

Autor:Sabin VÂNĂ
Marti, 15 Decembrie 2015

Una dintre marile provocări ale investitorilor în piețele financiare o reprezintă nevoia de a traduce tragediile, calamitățile naturale, crizele economice și cele geopolitice în acțiuni de protejare a capitalului și, bineînțeles, în oportunități de tranzacționare.

În ultimii ani, evenimentele reale nu au influențat prea mult piețele financiare, decât pe termen scurt, ca urmare a unor reacții emoționale. În  schimb, reacția băncilor centrale a devenit un indicator cheie pentru investitori și speculatori. Astfel, tragedia din Europa ar putea fi „aplaudată”  de piețe, dacă prin aceasta se pune capăt deziluziei provocate de iminenta întărire a politicii monetare în SUA dacă Banca Centrală Europeană  este împinsă să forțeze monetizarea datoriilor. Pare o nebunie, dar totul este posibil în ziua de astăzi.

În timp ce majoritatea privește spre evenimentele din Paris cu un sentiment de solidaritate și compasiune, comunitatea financiară trebuie să decidă ce să cumpere și ce să vândă. Și acum se pare că „vânzarea” este cea mai bună cale. Piețele financiare au înregistrat una din cele mai  negative saptămâni din ultimele luni pentru bursele de acțiuni, petrol și aur.

Aurul a pierdut linia trendului ascendent de la începutul anilor 2000 (străpungere-testare), dar nu și pragul de 50%. Acesta menține  probabilitatea de redresare în favoarea trendului pe termen lung și ar trebui să vedem un maxim ascendent, care totodată ar rezolva și  pattern-ul ascendent, pentru a căuta oportunități de tranzacționare.

Acțiunile companiilor franceze sunt cele mai expuse riscurilor provocate de atentate, în special cele ale companiilor de turism, în condițiile în care  turismul reprezintă 7,5% din P.I.B -ul Franței.

O lovitură puternică a înregistrat compania EUROTUNNEL (care administrează tunelul de sub Marea Mânecii, ce leagă Marea Britanie de Franța), care a înregistrat pierderi de 4,5% din valoarea acțiunilor.

Companiile de produse de lux au înregistrat și ele scăderi la bursă. Printre acestea se numără LHMV Moet, Louis Vuitton SE, Hermes și Kering, care  au consemnat pierderi de 3% în urma temerii investitorilor că turiștii vor renunța la vizitele în Franța din cauza riscului atentatelor (turiștii sunt principalii consumatori ai produselor de lux ale acestor companii).

Euro s-a depreciat

Atentatele de la Paris au dus la deprecierea monedei europene. Numai în ziua atentatelor, euro a scăzut cu 0,3%, moneda fiind aproape de  minimul ultimelor 6 luni de 1,0674 USD/unitate. Astfel că, după maximul înregistrat în 15 octombrie ( 1,1495 USD/ unitate), moneda europeană s-a depreciat cu aproape 7%. De asemenea, moneda europeană s-a depreciat și față de yenul japonez, coborând la 130,66 yeni/unitate, cea  mai scăzută cotație după luna aprilie.

4,5% pierderi din valoarea acțiunilor înregistrate pe bursă de compania Eurotunnel, în ziua atentatelor de la Paris

Indici bursieri afectați de atentate

Evenimenteler de la Paris au avut repercusiuni și asupra indicilor bursieri. Majoritatea indică o supra-vânzare, în contradicție cu supra-cumpărarea  e termen lung, trend care s-a construit în decursul acestui an. Pragurile de suport ale trendului ascendent au fost străpunse semnificativ, formând un trend extrem de „bearish”(descendent) care ar putea fi urmat de un nou val de scăderi.

Indicii bursieri S&P 500 și Dow Jones au înregistrat pierderi semnificative, deși atentatele au avut loc după închiderea burselor pe piața  americană. Chiar dacă a avut la dispoziție un weekend pentru a „digera” informațiile primite, indicele S&P 500 a pierdut 22 de puncte, în timp ce benchmark-ul futures al Dow Jones a înregistrat o pierdere de 238 de puncte.

Atentatele au influențat negativ și bursele asiatice. Indicele Nikkei de la Bursa din Tokyo a scăzut cu aproape 1,1%, după ce crescuse cu 1,7% săptămâna trecută. Conform datelor oficiale, economia japoneză a reintrat în recesiune în trimestrul iulie-septembrie, cu o scădere anualizată  de 0,8%, deși analiștii mizaseră pe un minus de doar 0,2%. La fel au reacționat și bursele din China, pentru că datele recente despre economia  acestei țări i-au dezamăgit pe investitori.

În concluzie, aceste atentate ar putea fi doar începutul, mai degrabă decât sfârșitul. Sună destul de dramatic, dar implicațiile debarcării  imigranților în Europa ar putea fi resimțite pentru mulți ani. Cu alegeri, conflicte și revolte în diferite perioade și zone, vom tot auzi de politici  anti-imigranți, anti-austeritate și anti-euro. Cu alte cuvinte, așteptați-vă la alte „zile negre” în piețele financiare.

Surse:

www.investing.com

www.admiralmarkets.ro

Date pentru săptămâna: 13 Noiembrie - 20 Noiembrie

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cum au influențat atentatele de la Paris piețele financiare?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: