Piata de capital

Cum îl contrazice România pe Benjamin FRANKLIN şi de ce îl invocă însărcinatul cu afaceri ale SUA pe părintele patriei sale

Autor:Adrian N. IONESCU
Luni, 03 Februarie 2014

Îngrijorarea privind "taxa pe stâlp" introdusă de Guvernul României, a fost remarcată recent şi în discursul însărcinatului cu afaceri al SUA, Duane BUTCHER, care a făcut, concomitent, şi o serie de observaţii cu privire la piaţa de capital naţională.

Duane BUTCHER, însărcinatul cu afaceri la Bucureşti al SUA, l-a invocat pe Benjamin FRANKLIN, "părintele fondator" al ţării sale, pentru a exprima îngrijorarea privind, printre altele, aşa numita "taxă pe stâlp" introdusă de Guvernul României.
Benjamin FRANKLIN "spunea că ‚Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite’. Companiile care îşi desfăşoară activitatea în România au aflat că aici nimic nu e sigur nici în ce priveşte fiscalitatea", a spus oficialul american.
Butada citată a fost garnitura dulce la un mesaj dur, plasat oficialilor români prezenţi la ceremonia de deschidere a Bursei, organizată cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP).
Fondul Proprietatea (FP) este administrat de unul dintre coloşii finanţelor americane, FRANKLIN TEMPLETON Investment şi este controlat de mai multe fonduri de investiţii străine, dintre care se remarcă acelea care sunt administrate de compania americană ELLIOTT Associates.

Investitorii vor ezita să vină în România, iar cei ce se află deja nu îşi vor extinde investiţiile, dacă nu există egalitate de tratament, sau dacă principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent.

ELLIOTT Associates este renumită pentru modul agresiv în care speculează şi stoarce de profit ţintele sale de plasament, iar Fondul Proprietatea are o mare parte din activele sale în pachete mari de acţiuni la PETROM, ROMGAZ, HIDROELECTRICA, NUCLEARELECTRICA, TRANSELECTRICA şi ELECTRICA, pentru a le aminti doar numele cele mai răsunătoare.
Toate cele cinci vor suferi de pe urma taxei pe stâlp (aplicată asupra construcţiilor speciale cum sunt sondele sau stâlpii de electricitate. Profiturile celor cinci vor avea de suferit şi deci şi dividendele pe care acţionarii FP le vor încasa prin intermediul Fondului.
În plus, 2014 este şi anul negocierii redevenţelor pe care OMV PETROM le va plăti statului român.
Acesta este contextul în care însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti şi-a plasat criticile, menite parcă să fie continuarea, pe domeniul economic, al celor insinuate pe cel politic, de către Victoria NULAND, Asistentul Secretarului American de Stat.

Benjamin FRANKLIN spunea că ‚Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite’. Companiile care îşi desfăşoară activitatea în România au aflat că aici nimic nu e sigur nici în ce priveşte fiscalitatea.

Ce a spus BUTCHER şi cum au sunat remarcile sale la faţa locului - Bursa de Valori Bucureşti (BVB):
1. Investitorii vor ezita să vină în România, iar cei ce se află deja nu îşi vor extinde investiţiile, dacă nu există egalitate de tratament, sau dacă principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent.
2.Este posibil ca interesul investitorilor să scadă, dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile de stat, şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe.
Investitorii nu uită, a mai spus BUTCHER şi le-a fost greu celor prezenţi să nu-şi amintească de procesul intentat şi pierdut de FP pentru recuperarea "donaţiei" făcute de ROMGAZ statului roman acum doi ani.
Pe de altă parte, probabil că se va ajunge, vreodată, să se plătească redevenţe şi pentru gazele de şist, în care este angajată compania CHEVRON.

Accesul pe piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni.

Remarca lui Duane BUTCHER privind taxa de stâlp a fost aproape epică:
Am văzut dezamăgirea companiilor şi a altor părţi interesate când guvernul a decis să adopte o ordonanţă de urgenţă, care stabileşte o taxă pe construcţiile speciale, pe care a publicat-o în Monitorul Oficial în data de 15 noiembrie, la o zi după ce fusese publicată pe website-ul Ministerului Finanţelor pentru consultare. Clar, o zi nu este suficientă pentru a permite consultări eficiente cu părţile interesate.
Apoi, pentru că eram la Bursă, şi pentru că sunt aşteptate listările la Bursă ale HIDROELECTRICA, Complexului Energetic Oltenia şi ELECTRICA, oficialul american s-a îndreptat asupra pieţei de capital.
3. Accesul pe piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează câteva ore.
4. Piaţa de capital din România este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atât de Bursă cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Piaţa de capital din România este printre cele mai scumpe din regiune.

În concluzie: Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt preocupaţi că Guvernul nu acordă importanţă îngrijorării investitorilor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile investitorilor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cum îl contrazice România pe Benjamin FRANKLIN şi de ce îl invocă însărcinatul cu afaceri ale SUA pe părintele patriei sale).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: