Asigurări

D&O, RCA-ul managerilor?

Autor:Andreea RADU
Duminica, 21 Mai 2017

Asigurările de răspundere civilă a administratorilor şi directorilor executivi, cunoscute drept D&O (Directors & Officers Liability), reprezintă o „plasă de siguranţă” pentru manageri, însă, astăzi, ele formează o piaţă încă restrânsă în România, chiar dacă este în creştere. Plecând de la această stare de fapt, considerăm că, dincolo de parametri de dezvoltare marcați în perioade recente, piața creează oportunităţi importante de dezvoltare în anii următori.

Deşi a devenit obligatorie în urmă cu peste 10 ani, gradul de penetrare al D&O este redus. Reprezentanţi ai companiilor de asigurări au estimat că mai puţin de 10% dintre companiile pe acţiuni din România au încheiat asigurări de acest tip pentru membrii conducerii. Dacă ne gândim la numărul societăţilor pe acţiuni, undeva la 11.000 - 12.000, probabil că nu sunt mai mult de 1.000 de companii care să deţină poliţe D&O, este de părere Mihai BIZINECHE, Chief Underwriting Officer, CertAsig.

Analizând rapoartele din piață, nu există informații exacte despre subscrierile de asigurări D&O. Conform datelor publice, în 2016, piaţa românească de răspunderi civile generale, care include şi asigurările D&O, a raportat prime brute subscrise de peste 50 milioane euro. Cifrele ne arată că aceste poliţe sunt foarte puţin vizibile în România comparativ cu alte ţări din lume. La nivel mondial, volumul subscrierilor de poliţe D&O este estimat la 10 miliarde USD, peste jumătate din prime fiind înregistrate în SUA, conform unui studiu ALLIANZ. În Uniunea Europeană, valoarea pieţei D&O este estimată la 2 miliarde USD.

Cătălin CÂMPEANU, Director General Adjunct, ISF - Institutul de Studii Financiare, a atras atenţia că există un nivel foarte scăzut în ceea ce priveşte cunoaşterea acestui tip de asigurări de către managerii din România.

De ce D&O ar fi un mit? Asigurările ar trebui să fie un adevăr pe care să ni-l însuşim fiecare în orice domeniu lucrăm. Oricare dintre noi poate face erori şi greşeli. Piaţa din România îşi doreşte să dezvolte clasa de răspundere civilă, dar cifrele din ultimii ani dovedesc că ponderea acestei clase (în care sunt incluse şi poliţele D&O) în total prime brute subscrise este de doar 2-2,4% - un nivel foarte mic. În alte ţări, oamenii „nu se scoală din pat” până nu au o poliţă de răspundere, a declarat Mihaela COJOCARU, Specialist în asigurări şi Trainer în cadrul ISF.

Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru şi ceea ce este mai grav este că în rândul clienţilor am observat o foarte mare confuzie cu privire la asigurările pe care le au. Aleg cea mai ieftină variantă şi, de cele mai multe ori, nici nu ştiu exact ce aleg. Ca piaţă de asigurări, trebuie să transmitem un semnal că este nevoie de asigurări de răspundere, a adăugat ea.

Potrivit Mihaelei COJOCARU, conducerea unei companii, administratorii şi directorii executivi sunt cei care au în mână frâiele, destinele unei companii. Asigurarea D&O este RCA-ul fiecărui conducător. Nu ar trebui să existe echipă de conducere fără asigurare D&O.

La rândul său, Victor ȘRAER, Managing Partner, OTTO Broker, a caracterizat piaţa D&O din România prin incertitudine din punct de vedere al înţelegerii, dar şi prin curiozitate şi interes, în special din partea valului nou de manageri, care sunt mult mai educaţi, mai receptivi la probleme cu impact pe termen lung, printre care se află şi răspunderile.

Cred că misiunea noastră, ca piaţă, este că aducem claritate cu privire la acest produs. (...) Până la urmă, D&O este la fel de clar ca RCA-ul? RCA-ul are o acoperire complexă, dar înţeleasă de majoritatea clienţilor. Aşa ar trebui să fie şi asigurările D&O. Probabil că dacă ne-am apropia la nivelul de claritate a poliţelor pentru manageri şi la un sfert din ceea ce înseamnă RCA, piaţa D&O ar putea să crească mult mai sănătos, a spus Victor ȘRAER.

Din păcate, ca și în cazul RCA, sunt clienți care cumpără cea mai ieftină asigurare doar pentru că aceasta este obligatorie. De ce iau clienții cele mai ieftine asigurări D&O? Pentru că nu sunt dați în judecată, a mai declarat reprezentantul OTTO Broker, precizând că multe daune D&O se plătesc la masa verde, nu în instanță.

Şi Camelia VLĂDESCU, Chief Financial Risks Underwriter, CertAsig, a atras atenţia asupra faptului că gradul de penetrare al D&O este foarte mic. Când va creşte piaţa, se va dezvolta şi acest produs. Este o linie de asigurări insuficient promovată și neînţeleasă. Probabil este datoria noastră să educăm piaţa şi clienţii în domeniul acesta şi să le spunem cât este de important să aibă poliţe D&O. Să începem de la IMM-uri şi să ajungem la companii mari, a spus ea.

Totodată, Mihai NEACȘU, Avocat Coordonator, Neacșu & Asociații, opinează că este nevoie atât de profesionalizarea acționariatului, cât și de profesionalizarea managementului pentru a dezvolta acest tip de asigurări.

Cine sunt posibilii asiguraţi?

Administratorii și membrii Consiliului de Administraţie (CA), care într-o organizaţie răspund de stabilirea strategiei, sunt posibilii asiguraţi. De regulă, Consiliul de Administraţie deleagă competențele privind modul în care se pune în practică această strategie şi se implementează de către directorii executivi, care sunt cei răspunzători de activitatea de zi cu zi în cadrul unei organizaţii. Atât cei din CA, cât şi directorii executivi sunt supuşi, în activitatea lor, erorilor, actelor de neglijentă, greşelilor. Cine sunt primii care îi pot trage la răspundere? Acţionarii! Este clar că acţionarii sunt primii nemulţumiţi de o greşeală care poate impacta situaţia financiară, viitorul unei companii. Însă, sunt şi alte entităţi care se pot îndrepta împotriva unei companii şi a directorilor săi. Pe lângă acţionari, statistic vorbind, un alt grup care se poate îndrepta împotriva conducerii unei companii este reprezentat de angajaţi. Noi, în România, din fericire, până acum nu ne-am confruntat cu foarte multe probleme în acest sens, a arătat Mihaela COJOCARU.

Cătălin GRIGORESCU, Managing Partner în cadrul Casei de Avocatură GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, a arătat că asigurarea D&O reprezintă acoperirea răspunderii administratorilor și directorilor executivi pentru pretenții ce pot rezulta din decizii și acţiuni luate în exercitarea funcției.

Avocatul a subliniat că, atunci când își fac o asigurare D&O, managerii trebuie să fie atenți ce acoperă aceasta: Asigurarea D&O nu este o poliță în alb pentru ca managerii să fie neglijenți.

Conform acestuia, există mai multe aspecte mai puţin înţelese. De exemplu, acţionarul nu se poate îndrepta întotdeauna direct asupra administratorului. Cel puţin în analiza mea, sunt reduse situațiile în care acţionarii pot avea o acţiune directă asupra administratorilor, cum ar fi, spre exemplu, cazul în care acţionarii pretind de la administrator faptul că a făcut anumite declaraţii care au dus la scăderea acţiunilor companiei, existând un prejudiciu clar, a explicat Cătălin GRIGORESCU. Un alt aspect discutabil este legat de suma asigurată, nestabilită prin lege. Nimeni nu prea ştie cum să fixeze suma asigurată în cazul asigurărilor D&O. Companiile nu ştiu cum să abordeze această situaţie, cum să stabilească suma asigurată în funcţie de riscuri. În cazul companiilor în care statul este acţionar majoritar, pericolul cel mai mare vine din partea Curţii de Conturi, care poate spune că suma asigurată este mare şi o poate clasa ca prejudiciu, a declarat Cătălin GRIGORESCU.

Prezentă la eveniment, Roxana ENESCU, Director Adjunct Subscriere, ERGO Asigurări, a subliniat că managerul poate fi acuzat numai dacă a acționat contrar strategiei trasate de actionariat, contrar normelor interne ale companiei.

Societăţile care cumpără D&O

Aura CĂUȘ, Head of Liability Office, ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, a explicat că, pe lângă companiile multinaţionale care dețin poliţe D&O încheiate de companiile-mamă, sunt firme din România care au acţionari în străinătate și care le îndrumă să aibă asigurări D&O, cu o anumită limită. Ei cunosc această poliţă şi ce acoperiri are. Mai sunt şi companiile de stat, care au înţeles obligativitatea şi care organizează licitaţii când cumpără aceste poliţe. Din fericire, există şi companii româneşti care au încheiat mai întâi asigurarea de răspundere civilă legală, după care au devenit interesaţi şi au achiziţionat şi răspunderea civilă a administratorilor şi directorilor executivi (D&O), la început poate la o valoare mai mică, după care au majorat-o. Avem în portofoliu şi asemenea clienţi, a adăugat ea.

Şi ceilalţi participanţi la eveniment au arătat că societăţile de stat sunt foarte active pe segmentul D&O şi îşi calculează singure suma asigurată.

Întrebată ce îi sfătuieşte pe clienţi atunci când trebuie să decidă limita de răspundere, Ancuţa CIOBANU, Liability Senior Underwriter, GROUPAMA Asigurări, a spus: De obicei nu sfătuim clienţii ce fel de limită de asigurare să aleagă pentru că putem întâlni situaţii în care există cereri de despăgubire în urma cărora să se considere că limita nu este suficientă sau este supraasigurată. Preferăm să le dăm câteva indicii şi să decidă ei asupra nivelului. În general, societăţile de stat organizează licitaţii publice şi stabilesc singure limita de răspundere.

Costul unei asemenea asigurări ajunge la mii de euro, în funcţie de mai mulţi factori (industrie, rezultatele financiare ale companiei, daunalitate, listarea la bursă etc.). Ca exemplu, pentru o companie privată, nelistată din FMCG, cu active de 100 milioane euro, pentru o limită de 1 milion euro, prima de asigurare poate fi de 1.500 – 2.000 euro.

Asigurarea de răspundere civilă a administratorilor şi directorilor executivi (D&O) acoperă prejudiciile financiare produse companiei și terților ca urmare a unor erori, neglijențe, omisiuni comise de directori sau administratori în exercitarea funcției de conducere sau administrare. Cu alte cuvinte, polița acționează ca o plasă de siguranță în cazul în care deciziile pe care le ia un administrator, director sau alt angajat cu funcție executivă pot angaja cheltuieli legale pe care trebuie să le plătească terților. Pe lângă acoperirea prejudiciului propriu-zis, asigurătorul preia și cheltuielile de apărare a managerului în instanță, acoperind și cheltuielile în procesele civile din România.

XPRIMM Time for Business - „Asigurările D&O - Între mit şi adevăr” s-a desfăşurat cu sprijinul oficial al ISF - Institutul de Studii Financiare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (D&O, RCA-ul managerilor?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: