Piata de capital

De ce interesul pentru AUR a început să crească?

Autor:Sabin Vână
Luni, 04 Aprilie 2016

Atunci când se face referire la panică sau la volatilitate în piețe, cei mai mulți se gândesc la un atac terorist, la tulburări de natură politică sau la orice altă formă de criză care afectează convingerile și comportamentul investitorilor și, deopotrivă, al consumatorilor. În atare situație, aurul este perceput de mulți ca o investiție sigură, astfel încât, când asemenea temeri sunt resimțite sau observate, prețul metalului galben crește vertiginos. 

Aurul, pe lângă faptul că este o investiție valoroasă, este și un bun indicator al crizelor sau al conflictelor de pe glob. Ziariștii de la Financial Times au realizat o analiză din care rezultă că producția de aur nu prea mai are cum să crească. Iar, dacă luăm în calcul, la nivelul anului 2016, și criza imigranților sau războiul din Siria, s-ar putea ca, odată cu cererea, și prețul aurului să cunoască o ascensiune vertiginoasă.  
La fel ca și petrolul, prețul aurului a avut, în ultimii ani, aceeași traiectorie, respectiv, una descendentă. Acest lucru s-a datorat faptului că producția a fost mult mai mare decât cererea, iar neînțelegerile dintre producători, care au vrut să își păstreze cota de piață, au dus prețurile în jos. 
De la începutul anului însă, prețul aurului a cunoscut o creștere, și ziariștii de la Financial Times sunt de părere că acest lucru se va întâmpla pe tot parcursul lui 2016. Până acum, aurul a recuperat mai mult de 2,6% și va continua să crească, pentru că producția de aur a ajuns la un nivel maxim. Astfel, toate minele lucrează deja la capacitate maximă, iar în ultimii ani nu a mai început exploatarea altor zăcăminte. Din cauza prețului mic, unele companii miniere au anunțat că vor reduce producția în 2016, ceea ce va face ca oferta să fie mai mică decât cererea și, implicit, prețul acestui metal prețios va crește. 
În același timp, căderea burselor din primele zile ale anului trecut a determinat mai mulți investitori să cumpere aur, considerat o investiție mai sigură. Dacă se ia în calcul și situația din Orientul Mijlociu, prețul aurului va continua să crească pe parcursul acestui an, acesta fiind, de altfel, un indicator de crize, fie că vorbim de cele economice, politice sau de războaie.

Ce spun analiștii
Totul pleacă de la o teorie demonstrată, aceea că aurul nu se schimbă, ci lumea din jurul lui. Aurul este considerat un adevărat safe heaven, adică un activ de refugiu, mai ales că este foarte volatil. Pentru a înțelege cum este afectat prețul aurului în raport cu activele de risc, în primul rând trebuie înțeles cum se mișcă activele de risc. 
Un mod tradițional de a evalua un activ riscant este o analiză a fluxului de numerar actualizat. Aceasta este cea mai cunoscută metodă de analiză fundamentală, atât în cazul acțiunilor, cât și al oricărei investiții sau proiect la nivel personal sau corporativ.
În cazul acțiunilor, de exemplu, un analist inițial estimează viitoare profituri ale unui emitent. Această analiză ia în considerare creșterea anuală a vânzărilor, procentul costurilor din vânzări, valoarea investițiilor, valoarea amortizării investițiilor, rata impozitării etc. Apoi determină  valoarea actuală a câștigurilor din viitor ale companiei, care depinde în mare parte de activitatea principală, fiind direct corelată cu nivelul de risc al acestei activități.
Aurul se comportă bine într-un climat de tip risk off. Sunt perioade în care evoluează în aceeași direcție cu indicii bursieri și perioade în care evoluează contrar. De fapt, istoric, se observă o corelație 0 cu bursele de acțiuni.
În cele din urmă,   prețul este dictat de cerere și ofertă. Chiar dacă nu există un flux de capital asociat cu aurul, cererea și oferta pentru metalul galben pot fi asociate cu bunăstarea consumatorilor și producătorilor.
Rezerva Federală (FED) împreună cu alte bănci centrale printre care și ECB, au „complotat” să elimine teama din piețe. Practic, au comprimat prima de risc (risk premium), făcând ca activele de risc să nu mai pară de risc. Drept rezultat, de la acțiuni la obligațiuni junk, cotațiile au crescut în contextul unei volatilități reduse. Însă, cum Rezerva Federală încearcă să uneltească un exit, riscul va crește din nou. Asta indică mai multă volatilitate (panică) și prețuri mai mici pentru activele de risc. În contextul acestui  climat în care cea mai mare bancă centrală din lume este percepută ca intenționând să oprească tiparnița din ultimii ani, se creează un trend favorabil aurului. Și nu din cauza vreunui atac terorist, ci din simplul motiv că frica a fost suprimată în lume, dar totuși lumea este un loc riscant. Frica este o componentă sănătoasă a piețelor de capital și se va întoarce. Asta înseamnă, fără a fi luați în calcul alți factori de influență, că prețul acțiunilor în raport cu aurul ar putea să scadă, iar prețul metalului prețios va avea o nouă creștere.
Graficul aurului arată o probabilitate mai mare de a recupera linia de trend ascendent început în anii 2000. Aceasta este susținută de rezolvarea în sus a pattern-ului  de tip struggling după un minim marginal la 50%, din ultimii ani. Astfel de pattern-uri sunt urmate de fiecare dată de mișcări rapide, iar o retragere din această zonă de rezistență ar putea fi o corecție slabă ce ar aduce un minim, practic o bază pentru un viitor bull market.

Surse : Bloomberg.com
            Forbes.com
            markets.wsj.com

Disclaimer: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (De ce interesul pentru AUR a început să crească?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: