Legea RCA (Legea 132/2017), aplicata din aceasta vara, a introdus in legislatie notiunea de decontare directa. Acesta este un nou serviciu ce presupune ca reparatia masinii sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.
Despre cum functioneaza decontarea directa, ce avantaje au soferii, cat costa acest nou serviciu atasat politei RCA au discutat Aurel BADEA - Chief Underwriting Officer, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari -, Viorel VASILE - CEO-ul SAFETY Broker si Presedintele PRBAR - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzata marti, 28 noiembrie 2017, de RFI Romania.
"Decontarea directa este un serviciu pentru client, avand in vedere ca perspectiva clientilor asupra RCA-ului a fost fost tot timpul ca este un produs pentru altcineva si chiar este pentru despagubirea tertilor. Pentru asiguratori, poate fi o oportunitate sau poate fi o amenintare", a declarat Aurel BADEA. El a explicat ca la asigurati sta decizia de a folosi acest nou serviciu sau nu, acesta fiind un beneficiu pentru ei.
Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.
"In ceea ce priveste decontarea directa, este foarte importanta parerea clientilor, iar brokerii reprezinta clientii. Ei ar trebui sa fie multumiti, dar trebuie sa si inteleaga ce presupune acest serviciu" , a spus Viorel VASILE. "Daca ne uitam pe termen lung, piata va avea de castigat daca si consumatorul devine mai constient si alege in cunostinta de cauza produsele pe care le cumpara", a adaugat el.
"Decontarea directa este un pas inainte in a imbunatati calitativ piata de RCA din Romania", a subliniat Presedintele PRBAR.
Cum poate un client sa cumpere acest serviciu? "Clauza de decontare directa o poate cumpara in momentul in care incheie polita RCA, conform reglementarilor in vigoare", a precizat Aurel BADEA.
Conform acestuia, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari are, in prezent, circa 7.000 de contracte de RCA care contin si clauza de decontare directa si aproximativ 100 de clienti care au beneficiat efectiv de acest serviciu. Astfel, circa 15% dintre clientii RCA ai ALLIANZ au inclus si decontarea directa.
La randul sau, Viorel VASILE a aratat ca, din datele pe care le detine, GROUPAMA Asigurari a emis aproximativ 2.000 de polite RCA cu decontare directa, dintre care SAFETY Broker a intermediat 200, iar ASIROM VIG a emis circa 5.000 de polite RCA cu decontare directa. "In medie, circa 10% din numarul politelor RCA, au si decontare directa".
Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor 5 conditii:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Amintim ca, intre 27 noiembrie si 11 decembrie a.c., APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor deruleaza campania nationala de informare "Totul despre decontarea directa", ce are ca obiectiv cresterea gradului de informare a asiguratilor RCA cu privire la existenta clauzei de decontare directa, precum si cu privire la avantajele pe care le ofera acest serviciu suplimentar adaugat politei de raspundere civila auto.
Astfel, in aceasta perioada, asiguratii RCA, si nu numai, vor afla informatiile de baza despre clauza de decontare directa. Asiguratii sunt asteptati atat pe pagina dedicata de pe site-ul totuldespreasigurari.ro, precum si in social media.
De asemenea, Brosura campaniei poate fi descarcata de aici.
Campania "Totul despre decontarea directa" este sustinuta de Partenerii ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, EUROINS Romania, SAFETY Broker si OTTO Broker.