Asigurări

DEZASTRE NATURALE: 2016 pentru asigurători, cel mai costisitor an din ultimii patru

Autor:Andreea RADU
Miercuri, 22 Martie 2017

Mai mulţi reasigurători şi-au publicat, la începutul acestui an, estimările privind pagubele produse în 2016 de dezastrele naturale. Din cifrele acestora reiese că pierderile asigurate au ajuns la cea mai mare valoare de după anul 2012 şi reprezintă mai puţin de o treime din pierderile economice, ceea ce indică un grad mic de penetrare a asigurărilor în unele zone afectate.

2016 a fost declarat cel mai cald an din istorie, după ce acest „titlu” a fost primit în trecut şi de anii 2015 şi 2014. În aceste condiții, pentru al patrulea an consecutiv, inundaţiile au reprezentat cel mai costisitor pericol global, provocând 30% din pierderile economice. În acest timp, asigurătorii au acoperit mai puţin de o treime din totalul pierderilor de la nivel mondial, însă acestea au înregistrat cel mai mare nivel din ultimii patru ani, fiind estimate la circa 54 miliarde USD.

Estimările privind pierderile economice provocate de dezastrele naturale diferă de la un reasigurător la altul, acestea situându-se în intervalul 158 – 210 miliarde USD.

AON: 54 din 210 miliarde USD

AON Benfield arată, în studiul 2016 Annual Global Climate and Catastrophe Report, că pierderile cauzate de catastrofele naturale, atât cele de ordin economic, cât şi cele asigurate, au fost cele mai mari din ultimii patru ani. Totodată, valoarea pierderilor suportate de industria de asigurări în 2016 a crescut la 54 miliarde USD, faţă de 36 miliarde USD în 2015, inversând trendul de reducere a pierderilor, început în 2012, după vârful din 2011, când asigurătorii au achitat despăgubiri de 134 miliarde USD.

Potrivit AON, pierderile suportate de companiile de asigurări au reprezentat doar 26% din totalul pierderilor economice calculate pentru anul 2016: 210 miliarde dolari USD - provocate de 315 evenimente distincte. Studiul mai indică faptul că pierderile economice de anul trecut au fost cu 21% mai mari comparativ cu media ultimilor 15 ani, care este de 174 miliarde USD.

Analiza arată că 72% din pierderile globale provocate de catastrofele naturale au avut loc în afara Statelor Unite ale Americii dar, cu toate acestea, 56% din pierderile globale asigurate s-au consemnat în SUA. Această realitate subliniză decalajul de protecţie prin asigurare la nivel mondial - discrepanţa dintre pierderile economice şi pierderile asigurate post-eveniment, această realitate ieşind în evidenţă mai ales în ţările emergente din Asia, Africa şi America Latină, precizează AON Benfield.

Pierderile economice din 2016 au fost produse aproape în întregime de inundații, cutremure, fenomene meteo extreme și ciclonul tropical. Cele patru tipuri de evenimente au reprezentat 85% din totalul riscurilor de la nivel mondial.

Pentru al patrulea an consecutiv, inundațiile au fost cel mai costisitor pericol global, cauzând pierderi economice în valoare de 62 miliarde USD sau 30% din pierderea agregată. Cel mai semnificativ eveniment a fost reprezentat de inundațiile de vară, care s-au produs de-a lungul bazinului fluviului Yangtze din China, cu daune estimate la 28 miliarde USD. Totodată, ploile puternice din Nord-Estul Chinei au produs inundaţii inclusiv în Beijing, care au lăsat în urmă pagube de 4,7 miliarde USD. Un alt episod major de inundații a avut loc în Statele Unite, în luna august, cu pierderi totale estimate între 10 şi 15 miliarde USD, se arată în studiul „2016 Annual Global Climate and Catastrophe Report”.

Cu toate acestea, cel mai costisitor dezastru natural al anului a fost produs de seria de cutremure majore, din aprilie, din Japonia, Prefectura Kumamoto. Pierderile economice au fost de minim 38 miliarde USD.

O situatie similară se regăseşte în cazul pierderilor suportate de asigurători, de 54 miliarde USD, din care 85% au fost produse de fenomene meteo extreme, inundaţii, cutremure sau ciclonul tropical. Cele patru au reprezentat 85% din pierderile asigurate. Fenomenele meteo extreme au fost cel mai costisitor pericol global, însumând 19 miliarde USD sau 35% din total. De asemenea, cutremurele din Japonia, produse în luna aprilie, au scos din buzunarele asigurătorilor circa 5,5 miliarde USD. Şi uraganul Matthew a adus pierderi de 5 miliarde USD pentru companiile de asigurări. De altfel, şase din primele zece evenimente generatoare de pierderi asigurate au avut loc în Statele Unite.

În ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de dezastrele naturale, rezultă că au existat 8.250 de victime în 2016, în scădere cu 60% faţă de anul anterior (19.500) şi cu 89% comparativ cu media ultimilor 15 ani (71.000). Șapte din primele zece evenimente cu cele mai multe decese au avut loc în Asia, deși pe primul loc se află cutremurul din Ecuador, din aprilie, când și-au pierdut viaţa 673 de persoane, urmat de uraganul Matthew, care a făcut ravagii în Caraibe şi pe Coasta de Est a Americii de Nord şi a curmat peste 600 de vieţi.

Potrivit studiului AON Benfield, inundaţiile au produs 42% din totalul deceselor umane. Cele mai multe persoane au murit în urma inundaţiilor din India, din iulie şi august, fiind înregistrate cel puţin 484 de decese. Şi puternicul taifun Lionrock, care a determinat inundaţii devastatoare, a luat vieţile a 550 de persoane din China, Coreea de Nord, Coreea de Sud şi Japonia. În top întâlnim şi canicula din India – 300 decese, cutremurul din Italia – 299 decese, dar şi cutremurul din Japonia – 152 decese.

MUNICH Re: 50 din 175 miliarde USD

La fel ca AON, şi MUNICH Re atrage atenţia că valoarea pierderilor cauzate de dezastrele naturale indică faptul că 2016 este cel mai păgubos an de după 2012. Astfel, conform calculelor reasigurătorului german, pierderile economice au însumat 175 miliarde USD, cu două treimi mai mult faţă de anul precedent şi foarte aproape de vârful din 2012 (180 miliarde USD). Cutremurul produs în Japonia, inundaţiile din Franţa şi Germania, cât şi valul de cutremure ce au lovit Italia şi-au pus amprenta asupra evoluţiei economice a acestor țări.

Din paguba totală de 175 miliarde, doar 50 de miliarde USD (sub 30%) au fost acoperite de poliţele de asigurare încheiate de proprietarii bunurilor distruse în calamităţi. Totuşi, această sumă este mai mare faţă de anul precedent, când a fost de 32 miliarde USD, dar şi peste media ultimilor 10 ani (45 miliarde USD), conform studiului MUNICH Re, NatCatSERVICE, care a cuprins 750 de evenimente.

După trei ani de pierderi relativ mici, cifrele pentru 2016 sunt din nou în creştere. Procentul ridicat al pierderilor neasigurate, în special pe piețele emergente și în țările în curs de dezvoltare, rămâne un motiv de îngrijorare. Un grad de cuprindere în asigurare mai mare este important, deoarece ajută la atenuarea consecințelor financiare ale unei catastrofe pentru mai multe persoane. Cu resursele şi cunoştinţele privind riscurile, industria de asigurări ar fi capabilă să suporte o parte mult mai mare a unor riscuri imprevizibile, a declarat Torsten JEWORREK, Membru al Consiliului de Administrație, MUNICH Re.

Şi MUNICH Re consideră că cel mai costisitor eveniment a fost cutremurul din Japonia, care a provocat pagube de 31 miliarde USD (estimare mai mică faţă de cea avansată de AON), din care doar 6 miliarde au fost acoperite de poliţele de asigurare.

La fel, inundaţiile din China, din perioada iunie-iulie, au avut un cost total de 20 miliarde USD, din care companiile de asigurări au acoperit doar 300 milioane USD, 98% din pierderi fiind neasigurate. Al treilea mare dezastru natural a fost uraganul Matthew, cu pagube estimate la 10,2 miliarde USD, doar puţin peste o treime din sumă (3,8 miliarde USD) fiind acoperită de poliţele de asigurare.

În luna august, inundațiile din Louisiana și alte state din SUA, provocate de ploile persistente, au declanșat pierderi în valoare totală de 10 miliarde USD, din care aproximativ un sfert au fost asigurate (2,5 miliarde USD). De asemenea, ploile torenţiale din Europa, care au căzut în lunile mai şi iunie 2016, au produs pierderi economice de 6 miliarde USD, din care asigurătorii au suportat 3,2 miliarde USD.

În acest caz, reasigurătorul german indică faptul ca inundaţiile sunt cele mai păguboase manifestări ale furiei naturii, contând în procent de 34% în totalul pagubelor, mult peste media de 21% întâlnită în ultimul deceniu.

MUNICH Re estimează că numărul victimelor decedate în calamitaţi a scăzut anul trecut la 8.700 (cifra uşor mai mare decât cea anunţată de AON), de la 25.400 înregistrate în anul anterior.

SWISS Re: 49 din 158 miliarde USD

La rândul lor, estimările publicate de SWISS Re sunt şi mai mici comparativ cu ceilalţi doi reasigurători. Astfel, 158 miliarde USD este valoarea agregată a pierderilor economice cauzate atât de catastrofe naturale, cât şi de dezastrele provocate de om la nivel mondial, în anul 2016, faţă de 94 miliarde USD în 2015.

Cutremurele, grindina, furtunile şi uraganul Matthew au produs cele mai mari pierderi asigurate în vreme ce, per ansamblu, valoarea pierderilor asigurate a fost de 49 miliarde USD, faţă de 37 miliarde USD în 2015. Diferenţa dintre pierderile totale şi pierderile asigurate în 2016 arată că multe evenimente au avut loc în zonele unde gradul de acoperire este redus, afirmă reprezentanţii reasigurătorului elveţian.

Potrivit acestuia, catastrofele naturale au generat cea mai mare parte a pierderilor economice, respectiv 150 miliarde USD, din care pierderi asigurate 42 miliarde USD. De cealaltă parte, în ceea ce priveşte dezastrele provocate de „mâna omului”, potrivit SWISS Re, valoarea pierderilor economice este aproximativ egală cu cea a pierderilor asigurate: 8 miliarde USD vs. 7 miliarde USD.

La fel ca celelalte două studii, primele estimări ale SWISS Re indică seismul din Japonia ca fiind cel mai costisitor eveniment, atât pentru economie, cât şi pentru asigurători, cu daune cuprinse între 20 şi 40 miliarde USD şi doar 5 miliarde USD acoperiţi de industria de asigurări. În urma acestui seism au fost dărâmate numeroase clădiri şi şi-au pierdut viaţa 137 de persoane.

Al doilea cel mai păgubos eveniment pentru asigurători este indicat uraganul Matthew, care a provocat pagube economice de 8 miliarde USD, din care peste 4 miliarde USD achitate de asigurători. Următoarea poziţie este deţinută de o furtună cu grindină care s-a abătut asupra SUA în luna aprilie şi care a scos din buzunarele asigurătorilor 3 miliarde USD din totalul pierderilor economice de 3,5 miliarde USD.

De asemenea, asigurătorii au suportat daune de 2,9 miliarde USD în urma furtunilor şi inundaţiilor din Europa şi 2,8 miliarde USD după incendiile de natură din Canada. Dacă estimările privind pierderile au fost mai mici faţă de ceilalţi reasigurători, SWISS Re consideră că dezastrele naturale au provocat mai multe pierderi omeneşti, respectiv circa 10.000.

2016 – cel mai fierbinte an

Conform datelor publicate de NASA şi NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration, 2016 a devenit cel mai „fierbinte” an din istoria umanităţii, la nivel global. Astfel, anul trecut, temperaturile la suprafaţa Pământului s-au aflat la cel mai mare nivel de când se fac măsurători (din anul 1880), potrivit analizelor independente realizate de cele două instituţii. În 2016, temperatura medie globală a fost cu 0,99 grade Celsius mai mare decât media calculată la mijlocul secolului XX, ceea ce face ca anul trecut să devină al treilea an consecutiv care să stabilească un nou record al temperaturii medii globale la suprafaţă.

Conform analizelor realizate de cercetătorii din cadrul Goddard Institute for Space Studies (GISS) al NASA, temperaturile din 2016 sunt parte a unei tendinţe de încălzire pe termen lung. 2016 este, în mod remarcabil, al treilea an consecutiv în care se stabileşte un record al temperaturilor. Nu ne aşteptam să depăşim recordurile în fiecare an, dar este clară tendinţa de încălzire pe termen lung, a declarat Gavin SCHMIDT, Director, GISS.

De asemenea, nu numai că anul 2016 a fost cel mai cald an din istorie de până acum, dar 8 din cele 12 luni ale sale (din ianuarie până în septembrie, cu excepţia lui iunie) au doborât recordurile de temperatură pentru luna respectivă. Creşterea accelerată a temperaturilor medii şi fenomenele meteo extreme din ce în ce mai frecvente reprezintă semne clare ale unor schimbări climatice, inclusiv pe teritoriul României. În acest sens, industria globală de asigurări trebuie să se adapteze şi să facă faţă noilor fenomene.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (DEZASTRE NATURALE: 2016 pentru asigurători, cel mai costisitor an din ultimii patru).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: