Piata de capital

DIGI - un nou jucător pe Bursa de Valori

Autor:Sabin VÂNĂ
Luni, 22 Mai 2017

Grupul RCS&RDS a intrat pe ultima sută de metri cu listarea la Bursa de Valori București, operațiune care ar scoate pe piață la vânzare între 20 și 30% din acțiunile operatorului de cablu, Internet și telefonie mobilă. Grupul se așteaptă ca prin această listare la bursă să obțină între 780 milioane lei și 1,2 miliarde lei, în contextul în care vor fi vândute până la 21,744 milioane de acțiuni cu o valoare cuprinsă între 38 și 56 lei per acțiune. Aceasta ar fi cea mai mare ofertă de vânzare de acțiuni a unei companii de la bursa românească din ultimii trei ani, după cea a Electrica din 2014, care s-a ridicat la 444 milioane euro.

Prin listarea la bursă, Zoltan TESZARI, cel care a creat RCS&RDS și care deține 47% din capital, vrea să dea posibilitatea unui grup de acționari din companie să-și vândă acțiunile.

Conform ultimelor date, ceilalți acționari din RCS&RDS sunt Everest Trust - 14,6%, în spatele căruia se află investitorul american Wayne QUASHA, Eton PARK, cu 7,2%, Gustav WURMBOCK, cu 3,79%, Matthias ECKERT, cu 3,29%, Ioan BENDEI, cu 3,4%, Gheorghe MAFTEI, cu 3,31%, Sfetozar BUGRASKI, cu 3,2%. Un pachet de 14% din RCS este deținut de alți acționari.

Conform comunicatului de presă dat de DIGI Communications N. V., oferta publică inițială (IPO) va cuprinde o ofertă de acțiuni ordinare clasa B provenind de la acționarii existenți. Societatea nu va obține nicio parte din sumele realizate de pe urma vânzării acțiunilor oferite. Pe lângă această ofertă, societatea a emis, de asemenea, acțiuni ordinare de clasa A, dar care nu fac parte din ofertă și care nu vor fi admise la tranzacționare. Fiecare acțiune de clasa B conferă un drept de vot și fiecare acțiune de clasa A conferă 10 drepturi de vot. Acțiunile de clasa B conferă aceleași drepturi la dividende ca și acțiunile de clasa A.

Această ofertă publică va cuprinde doua tranșe:

  • tranşa investitorilor instituţionali care se adresează anumitor investitori calificaţi din Uniunea Europeană şi din afara Statelor Unite ale Americii, constând dintr-un număr iniţial de 18.482.492 acţiuni oferite, reprezentând 85% din numărul iniţial de acţiuni oferite;
  • tranşa investitorilor de retail care se adresează investitorilor de retail prin intermediul unei oferte publice în România („Investitorii de Retail”), constând dintr-un număr iniţial de 3.261.616 acţiuni oferite, reprezentând 15% din numărul iniţial de acţiuni oferite.

Investitorilor retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maxim de 267 acţiuni oferite per Investitor de Retail, conform principiului „primul sosit, primul servit”, până la un număr total de 534.000 acţiuni oferite. Totodată, investitorii retail vor obține o reducere de 7% din prețul de ofertă pentru subscrierile efectuate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei.

Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru DIGI Comunications N.V. și pentru economia românească, în general. În calitate de unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, intenția de listare la Bursa de Valori București este o oportunitate importantă pentru publicul românesc și va reprezenta o realizare de care vom fi foarte mândri. Investind în DIGI, investitorii obțin acces la un lider atractiv în industrie, cu o creștere structurală stabilă. Investitorii vor beneficia de expertiza echipei noastre de conducere și de o marcă cu o recunoaștere puternică pe piețele în care activăm și pe segmentele noastre de clienți. Consiliul de Administrație al Societății sprijină cu mândrie această etapă a dezvoltării noastre și așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu acționarii viitori, în calitate de societate cotată la bursă, a spus, în aprilie, Serghei BULGAC, CEO al RCS & RDS S.A. și viitor CEO al DIGI.

Listarea DIGI este intermediată de către CITIGROUP şi DEUTSCHE Bank, în calitate de coordonatori globali comuni, împreună cu BT Capital Partners S.A., BRD - Groupe Société Générale, RAIFFEISEN Bank şi WOOD & Company Financial Services, în calitate de deţinători comuni ai registrului de subscrieri.

Societatea intenționează să listeze cel puțin 25% din capitalul social subscris, presupunând că are loc exercitarea opțiunii de supra-alocare a 10% din acțiuni, imediat după admitere.

DIGI este liderul pieței de servicii de televiziune cu plată în România, cu o pondere de aproximativ 49,0%, și este al treilea jucător în Ungaria, cu o cotă de aproximativ 25%, conform numărului de unități generatoare de venit. Compania a generat în mod constant fluxuri puternice de venituri și un EBITDA ajustat robust din 2014 până în prezent. În 2016, DIGI a generat venituri de 842,8 milioane euro, iar EBITDA ajustat și marja EBITDA ajustată s-au ridicat la 263,3 milioane euro și respectiv 31,2%, reprezentând o rată de creștere anuală compusă (RCAC) de 8%, din 2014 până în 2016.

Notă: Listarea companiei DIGI pe Bursa de Valori București a început cu data de 1 mai 2017.

Surse: RDS&RCS
www.digi24.ro
www.bvb.ro

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (DIGI - un nou jucător pe Bursa de Valori).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: