XPRIMM Time for Business

Doar 1% dintre sportivii legitimati din Romania au asigurare

Autor:Adina TUDOR
Miercuri, 10 Ianuarie 2018

Cum asiguram sportul in Romania? Despre acest subiect, si nu numai, au vorbit Cristian JURA, Prof. Univ. Dr, Arbitru, Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, Lausanne, si Dan MIHAI, Partener, Jinaru, Mihai & Notingher, Law Offices & Tax Advisors, in editia din aceasta saptamana a emisiunii XPRIMM Time for Business.

"Exista 245.626 de sportivi legitimati in Romania in momentul de fata, iar dintre acestia, doar 1% sunt asigurati - adica au o asigurare dedicata, permanenta, pe termen lung. Nu ne referim, aici, la asigurari punctuale pentru anumite competitii si asa mai departe", a afirmat Cristian JURA.

"Mai mult decat atat, exista competitii sportive in Romania unde sportivii participa pe baza unei declaratii de proprie raspundere, iar unii sportivi participa la competitii in strainatate si incheie o simpla asigurare de calatorie", a adaugat acesta.

A cui este, insa responsabilitatea in cazul incheierii unei asigurari: a sportivului, care stie ca se expune la o serie de riscuri, a clubului din care face parte, a organizatorului competitiei?

"Sunt doua paliere: responsabilitatea legala si cea personala, care priveste pe fiecare. Poate ar fi bine sa incepem de la cea legala, fiindca, de multe ori, desi avem o prevedere in legea sportului care precizeaza clar ce trebuie facut din punctul de vedere al asigurarii, aceasta este de multe ori ignorata. Astfel, din punct de vedere legal, legea sportului prevede ca sportivul legitimat are obligatia sa se asigure in momentul in care participa la competitii interne sau internationale. Aceasta ar fi o prima responsabilitate a sportivului direct, in acest caz. Legea nu face niciun fel de vorbire privind restul perioadelor - antrenament, perioadele de pauza etc. In mod normal, un sportiv nu ar trebui sa fie primit intr-o competitie sportiva daca nu este asigurat - si trebuie sa fie asigurat pentru sportul pe care il practica", a explicat Dan MIHAI.

"De asemenea, legea spune ca cluburile pot, la randul lor, asigura sportivii. O a treia obligatie revine federatiilor si Comitetului Olimpic si se refera la preluarea platii primelor de asigurare ale sportivilor atat timp cat sunt in cantonament sau in competitiile organizate sub egida federatiei. Deci, din punct de vedere legal, lucrurile stau destul de clar, ceea ce nu este foarte clar: nu exista un nivel de sanctiuni", a subliniat Dan MIHAI.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Doar 1% dintre sportivii legitimati din Romania au asigurare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: