Partea de învăţare online în piaţa de asigurări nu a fost o opţiune, ci o obligaţie ca răspuns la pandemia COVID-19. Aşadar, toţi cei peste 50.000 de distribuitori care îşi desfăşoară activitatea în piaţa de asigurări au fost nevoiţi să se familiarizeze cu eLearning-ul, în aşa fel încât să continue să-şi dezvolte cunoştinţele şi competențele în domeniu.
Din punct de vedere tehnologic, în domeniul asigurărilor, constatăm că în România vânzările online încă sunt la un nivel foarte scăzut, comparativ cu alte ţări europene, deşi tot mai multe companii investesc în acest segment. Acest lucru se datorează şi faptului că, în procesul de vânzare a anumitor produse/servicii de asigurare, factorul uman nu poate fi înlocuit, fiind cel care poate înţelege prin empatie nevoile clientului. În acest moment, este greu de crezut că poliţele de asigurare de viaţă, sau chiar şi cele facultative de locuinţă, pot fi distribuite exclusiv prin intermediul tehnologiei.
În ultima perioadă destul de multe industrii au apelat la inteligenţa artificială şi alte tehnologii inovatoare. Nu a fost însă şi cazul industiei de asigurări deoarece încă nu au fost dezvoltate “maşini care să poată înlocui omul în procesul de vânzare. Consumatorul are nevoie să înţeleagă condiţiile care stau în spatele unor astfel de produse, să cunoască toate informaţiile necesare pentru a alege acoperirea care i se potriveşte cel mai bine. Iar acest lucru îl poate face exclusiv prin interacţiune umană.
Pe măsură ce tehnologia şi inteligena artificială preiau din ce în ce mai multe aspecte ale muncii umane, prin replicarea acestor, în domeniul asigurărilor această tendinţă înregistrează o evoluţie lentă. Distribuitorii de asigurări au în continuare nevoie de trăsături şi abilităţi care ţin de natura umană, precum comunicarea interpersonală, colaborarea, flexibilitatea, empatia, compasiunea etc.
În zona de educaţie, pandemia ne-a forţat să proiectăm rapid soluţii de învăţare care să acope nevoile de acumulare a unor cunoştinţe şi abilităţi noi. Cele mai utilizate au fost întâlnirile online, în grupuri mici sau mari, prin intermediul aplicaţiilor webinar.
eLearning-ul a oferit întodeauna nenumărate instrumente prin care cursanții să acumuleze cunoștințe și să dezvolte abilități specifice asigurărilor. Din păcate, aceste instrumente au fost folosite destul de puțin înainte de pandemie, însă acum este momentul să fie reevaluate și reconfigurate.
Companii din diverse industrii au început, pentru a atrage şi a păstra oameni talentați, să ofere și alte beneficii pe lângă programele de sănătate, concentrându-se pe dezvoltarea profesională a angajaților. Companiile şi-au dat seama că pentru a face performanță este necesar să integreze trei elemente pentru a stimula angajamentul şi performanţa: învăţarea, colaborarea şi managementul performanţei. Aceste elemente trebuie să funcţioneze ca un singur sistem - atât tehnologic, cât şi operațional. Un astfel de sistem este Talent Experience Platform de la Totara Learning.
Avantajele cheie ale unui astfel de sistem sunt:» Permite monitorizarea, controlul, evaluarea şi raportarea procesului de învăţare, atât pe un anumit curs sau program, cât şi la nivel de utilizator.
» Face accesibilă pentru oricine acreditarea profesională, în funcţie de cunoştinţele, abilităţile şi experienţa anterioară.
» Permite accesul la o gamă largă de tematici pentru dezvoltare profesională.
» Poate fi accesat de oriunde şi oricând, învăţarea făcându-se în ritmul şi conform preferinţelor cursantului.
» Permite crearea unei comunităţi a consumatorilor de eLearning prin intermediul căreia se pot face schimburi de idei, experienţe, materiale de învăţare pe diverse domenii de interes.
În contextul actual, pentru a avea continuitate în procesul de formare profesională, eLearning-ul a devenit o necesitate. Furnizorii de eLearning au dezvoltat soluţii, atât standard cât şi personalizate, care răspund rapid şi eficient nevoilor de instruire şi managementul performanţei ale companiilor care investesc în forţa de muncă. Foarte probabil, la ieşirea din pandemie, eLearning-ul va continua să fie folosit cu precădere în procesul de formare profesională şi nu numai.
Pentru 2021 pregătim numeroase cursuri, precum:
» De ce aş cumpăra o asigurare mixtă de viaţă
» De ce aş cumpăra o asigurare de viaţă pentru copil
» Am cumpărat o asigurare de viaţă. Ce se întâmplă cu banii mei
» Ce asigurare de viaţă să cumpăr – tradiţională sau investiţională
» Câţi bani să plătesc pentru asigurarea mea de viaţă
» Ce este o asigurare de viaţă de tip unit-linked
» Ce se întâmplă cu asigurarea de viaţă dacă renunţ la plata primelor
» Ce se întâmplă în cazul rezilierii unei polițe unit-linked
» Cum funcţionează asigurările suplimentare
» Cum îmi pot proteja economiile în caz de îmbolnăvire sau accident
» De ce să cumpăr o asigurare de sănătate
» De ce mi-aş asigura locuinţa
» De ce mi-aş asigura maşina
» Plec din ţară. Am nevoie de vreo asigurare?
» Cum funcţionează asigurarea de călătorie
» Produse de asigurare – Studii de caz de la companii
» Ghid de finanţe personale
» Ghid de finanţele firmei
» Promovarea în mediul online a serviciilor de asigurări
» Comportamentul consumatorului de asigurări
» Planificarea şi organizarea activităţii unui distribuitor de asigurări
» Planificarea şi organizarea activităţii unei echipe de distribuitori de asigurări
» Train of trainers pentru mediul digital