HR & Employee Benefits

Ex-ASTRA: Un pas spre un alt nivel din carieră!

Autor:Andreea RADU
Miercuri, 14 Septembrie 2016

Falimentul companiei ASTRA Asigurări i-a făcut pe foştii angajaţi să caute alte job-uri, dar majoritatea au avut succes şi au rămas în industrie, fiind cooptaţi de societăţi importante din piaţă. De altfel, XPRIMM a lansat în vară o campanie de susţinere a acestora şi a realizat, de asemenea, un sondaj printre ei, pentru a afla poveştile lor de succes, pe care vi le prezentăm mai jos.

În ASTRA, ca în oricare altă companie din piaţă, au lucrat mulţi oameni de valoare, cu o experienţă şi un cumul de cunoştinţe important, care le-au oferit succesul integrării în cadrul altor asigurători importanţi. Chiar şi Mișu NEGRIȚOIU, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), declara că sunt „mulţi oameni buni în ASTRA”. „Piaţa are nevoie de aceşti profesionişti şi nu trebuie să-i pierdem”, a subliniat el, precizând că există locuri pentru ei chiar şi în ASF.

Lucrul acesta a fost confirmat şi în urma cercetării făcute de către PRIMM Asigurări şi Pensii în care am vorbit cu foarte mulţi oameni care au lucrat în compania ASTRA Asigurări şi care ne-au povestit cum au început o nouă etapă din cariera lor.

Precizăm că, pentru a proteja identitatea persoanelor intervievate, numele folosite în acest acest material sunt fictive.

Au rămas în industrie

Cu mici excepţii, foştii angajaţii ai ASTRA lucrează în companii importante de asigurare, precum OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, GENERALI România, EUROINS, GROUPAMA Asigurări sau Gothaer Asigurări Reasigurări. Unii dintre aceştia au primit funcţii de conducere, ca directori de sucursale sau de agenţii la nivelul întregii ţării – Constanța, Braşov, Oradea, Cluj etc., în timp ce alţii s-au angajat ca simplii oameni de vânzări.

Totodată, alţii au căpătat atribuţii de conducere la nivel zonal. Aici putem aminti de Mirela C., care a preluat funcţia de Manager dezvoltare structuri teritoriale la o companie cu profil similar pe auto cu cel al ASTRA, recrutând peste 30 de persoane din cinci agenţii ASTRA.

„Oamenii s-au adaptat rapid, iar conducerea companiei reacţionează bine şi îşi respectă cuvântul”, a precizat Mirela C., care a adăugat că în cadrul companiei pe care o reprezintă acum au venit foști angajați ai ASTRA de pe segmentul de sănătate şi care vor dezvolta aici un produs de sănătate foarte asemănător cu cel deţinut de ASTRA. „Este un proiect pe care vrem să îl aplicăm aici pentru că nu avem polițe dedicate segmentului de sănătate”, a explicat ea.

„Oamenii de valoare din ASTRA Asigurări sunt apreciaţi şi acum în alte companii. N-am auzit de nimeni să iasă din industrie”, a declarat Mirela C.                                                                          

Pentru unii s-au construit structuri separate sau noi. În acest caz, Minodora R. a primit atribuţii de la un mare asigurător care a înfiinţat, în zona Ardealului, un centru zonal dedicat, iar o altă echipă a deschis în Argeş o franciză a unui asigurător cu acţionariat străin, în timp ce alţii s-au dus pe structuri existente.

Printre cei intervievaţi am întâlnit oameni extrem de încântaţi de noua lor echipă. Viorel I. a preluat, în iunie, conducerea unei sucursale din Capitală, deţinută de un mare jucător pe segmentul RCA. „E foarte bine, am găsit o echipă extraordinară şi sunt foarte mulţumi de ea”, a subliniat Viorel I., care a adăugat că şi-a reformat această echipă fără a aduce cu el oameni din ASTRA Asigurări. Acesta doreşte să mai atragă şi alte persoane în echipă, care să se identifice cu valorile companiei şi să facă față acestei provocări.

Un alt director din zona Dobrogei, Carmen B., a plecat încă de la finele anului trecut la un alt asigurător important pe piaţa RCA din România, luând cu ea peste 10 specialiști în vânzări de la ASTRA. Aceasta a devenit astfel director zonal.

De asemenea, am discutat şi cu câteva persoane care nu au fost mulţumite de alegerea făcută după plecarea de la ASTRA. Zamfir A., fost manager de sucursală, a arătat că a plecat, la finele anului trecut, împreună cu alte peste 10 persoane de la ASTRA, la un alt asigurător care nu are în portofoliu asigurări RCA. Acesta a arătat că după o perioadă, după ce a mutat potofoliul de clienţi la noua societate, au început discuţiile şi a intrat într-un conflict cu societatea la care s-a angajat pe baza unor viziuni sau strategii diferite.

„Au fost oameni care au plecat la alte companii de asigurări, unde şi-au transferat portofoliile de clienţi, iar apoi au întâmpinat diverse situaţii de conflict şi au plecat în brokeraj”, a spus Zamfir A.

Şi Anghel C. şi-a continuat cariera la un alt asigurător, cu un portofoliul diferit faţă de ASTRA şi nu este pe deplin mulţumit de funcţia sa, chiar dacă este director regional. „Nu mă văd făcând paşi în carieră aici”, a spus acesta, precizând că nu ştie alţi foşti angajaţi ASTRA în societatea la care este acum.

Au trecut la brokeraj

Conform discuţiilor avute cu specialiştii din domeniu, reiese că foarte mulţi dintre foştii angajaţi ASTRA, în special din forţa de vânzări, au ales să îşi continue cariera în domeniul brokerajului în asigurări, profitând de faptul că erau vânzători apreciaţi,   astfel încât au fost recrutați de intermediari cunoscuţi.

Printre noii angajatori amintim SAFETY Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, TRANSILVANIA Broker, GLOBASIG, PSG Broker, PRESTIGE Broker, Consultant AA Broker, RITTER Broker şi mulţi alţii. Ca şi în cazul asigurătorilor, şi brokerii au făcut angajări la nivelul întregii ţări.

„Cei mai mulţi s-au dus în brokeraj”, a subliniat Zamfir A., care a arătat că oamenii care nu erau din departamentul de vanzari („tehnici”) din fosta „perlă a industriei” au ales să se angajeze, în mare parte, tot în sectorul tehnic, în cadrul altor asigurători şi mai puţini în brokeraj.

Un alt fost director de sucursala, Carmen B., ne-a informat că poartă discuţii cu un broker în vederea angajării, precizând că nu doreşte să părăsescă industria asigurărilor.

Alte alegeri

În urma falimentului ASTRA, unii foşti angajaţi au optat să treacă la companii care ulterior au fost închise sau se află în diverse procedee de redresare a activităţii. Simona F. s-a angajat la o altă companie căreia i s-a retras licenţa şi a intrat în procedură de faliment, precizând că rămâne în cadrul acesteia până îşi va înceta orice activitate. „Analizez ofertele. Vreau să rămân în piaţă”, a adăugat ea.

Şi Dragoş L. a fost cooptat, ca director regional, de o altă societate, aflată în prezent în procedura de faliment. El a spus că în câteva luni compania va fi închisă, iar în acest timp îşi va căuta tot un post regional la un alt asigurător.

Totodată, unii foşti angajaţi şi-au deschis propriile business-uri. Alţii, profitând de faptul că erau experţi în evaluare, mediere sau contabili, urmează cursuri de conciliere, precum Narcis F., profitând de înfiinţarea Entităţii de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar (SAL-Fin), devenită operaţională în luna iulie a.c. şi care are nevoie de conciliatori.

„Fiecare trebuie să ştie ce îşi doreşte şi ce i se potriveşte”, a declarat Narcis F., care s-a mutat în Bucureşti din zona de Nord-Vest a ţării, precizând că fosta sa echipă lucrează în prezent prin brokeri.

Pe lângă aceştia, există persoane care se gândesc să renunţe la domeniul asigurărilor şi să înceapă o carieră total nouă, ca, de exemplu, Bogdan I., care ia în calcul schimbarea domeniului, având posibilitatea să se angajeze într-un departament de recrutare al unui retailer sau chiar s-ar putea reprofila complet, ca reprezentant medical în vânzări la o companie din domeniul pharma.

În acelaşi timp,   există persoane care poartă discuții,  în vederea angajării,  cu diverse companii sau încă îşi caută un job care să îi mulţumească. Să nu uităm nici faptul că mai sunt alţi aproape 200 de angajaţi care desfăşoară activităţi operaţionale specifice lichidării ASTRA, până la finalul anului, după care vor fi nevoiţi să îşi găsească noi locuri de muncă.

Amintim că, în luna iunie 2016, au fost concediaţi colectiv 620 de persoane, după ce numărul angajaţilor a scăzut constant în ultimul an.

Trei falimente într-un an

De reţinut este faptul că în ultimul an au fost anunţate trei falimente în piaţă, ceea ce va creea o concurenţă şi mai mare pe piaţa muncii din industrie, celor de la ASTRA urmând a li se alătura şi angajaţii CARPATICA Asig şi FORTE Asigurări Reasigurări.

În cazul CARPATICA Asig, ASF a aprobat, în şedinţa din 27 iulie a.c., retragerea autorizaţiei de funcţionare şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, iar la FORTE anunţul a fost făcut pe 28 iunie a.c.

Conform legislației în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraților - FGA, în limita plafonului de 450.000 lei per asigurat.

Cu ochii pe XPRIMM Job

Profesioniştii din România au la dispoziţie două instrumente de recrutare specializate şi dedicate pieţei asigurărilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job şi portalul online www.asiguratori.ro. De aproape 15 ani, Newsletter-ul XPRIMM Job a schimbat destinele a sute de candidaţi,   oferind oportunităţi multiple de angajare, atât în industrie, cât şi în domenii conexe pieţei de asigurări, în condiţiile în care anunţurile de recrutare ajung la peste 16.000 de abonaţi.

Atât anunţurile de recrutare, cât şi alte articole de specialitate, de interes pentru toţi cei care activează pe piaţa muncii sunt citite şi de cei peste 1.500 de membri ai Grupurilor XPRIMM Job de pe LinkedIn şi Facebook, preponderent specialişti din piaţa asigurărilor şi din domeniile financiare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ex-ASTRA: Un pas spre un alt nivel din carieră!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: