Cutremur! În primul moment, gândești că gata, totul s-a sfârșit: mișcare violentă, haos, panică; apoi, treptat-treptat, totul în jur se liniștește; nori de praf te înconjoară și, la fel de pe neașteptate, se lasă liniștea ...
Tot astfel, prin aceleași încercări pare a fi trecut și piața noastră de asigurări: după mai multe „unde seismice” care au lovit-o intens în ultimul an, unii dintre noi și-au imaginat că din ea va rămâne, cel mult, un morman de ruine!
Datele statistice stau însă mărturie că industria a rezistat cu succes „undelor” și „șocurilor”, deși mai rămân multe lucruri de „construit” și „reconstruit”. În mare, la ora actuală „tabloul” ne prezintă o piață cu mai puține companii, dar mai solide, capabile a se „reconstrui” din mers, dar și de a „reconstrui” încrederea publicului în asigurări.
Adevăratul test va veni odată cu producerea unui seism fizic de dimensiunile celui din martie ’77. Va fi însă un examen dificil de trecut, atât de către autorități și asigurători, cât şi de către societate și asigurați - din nefericire, aceștia din urmă, încă prea puțini.
Poate tocmai de aceea e bine să ne amintim ceva mai des de Japonia așa cum s-a întâmplat și la Premiile Brokerilor din acest an. De ce? Pentru că Japonia este un exemplu de eficiență, seriozitate, organizare, educație, modestie și cumpătare, fie că vorbim despre business, fie că ne referim la intervențiile în caz de catastrofă naturală.
Și dacă facem eforturi să asimilăm rapid soluții și modele concrete, atunci măcar să ne inspirăm din experiența și din înțelepciunea milenară a Țării Soarelui Răsare.