eStyle

Facebook Live și importanța conținutului video

Autor:Adina TUDOR
Joi, 22 Septembrie 2016

În aprilie 2016, Facebook a lansat pentru publicul larg funcționalitatea FB Live, prin care oricine poate transmite în direct conținut video, de pe propriul cont din rețeaua de socializare. Companiile, inclusiv asigurătorii și brokerii de asigurare, pot folosi această nouă funcționalitate pentru a-și dezvolta relația cu fanii și clienții de pe Facebook, generând o implicare mai mare din partea acestora.   

La începutul lunii aprilie a acestui an, Facebook a anunțat că FB Live, funcționalitatea de streaming live disponibilă anterior doar pentru celebrități, a devenit accesibilă tuturor utilizatorilor săi. Aceasta este doar una dintre strategiile prin care rețeaua de socializare continuă promovarea conținutului video la nivel global, după acțiuni precum lansarea platformei video Facebook Premium Video Ads, dar și modificarea algoritmului din News Feed în așa fel încât post-urile video live să fie afișate mai sus decât cele fără.

Ce este Facebook Live?

Funcționalitatea FB Live  a fost lansată inițial în august 2015 doar pentru persoane publice și celebrități, reprezentând o nouă modalitate prin care acestea pot distribui conținut live către fanii lor. Prin intermediul Live, celebritățile îi pot duce pe fani în spatele scenelor, pot găzdui sesiuni de întrebări și răspunsuri, pot distribui anunțuri – totul în timp real, conform unei postări publicate la acea vreme pe blogul oficial al rețelei de socializare.
De asemenea, Live era descrisă drept o metodă prin care celebritățile să își dezvolte și să își implice activ baza de fani, să interacționeze direct cu fanii și alte personalități și să înregistreze video-uri pe care fanii le pot urmări mai târziu, conform Facebook.  
În primăvara acestui an, toate aceste funcționalități au devenit disponibile publicului larg, Live putând fi utilizat acum de către toți membrii rețelei care au aplicația Facebook instalată pe telefon sau tabletă (Android sau iOS). Pe scurt, aceasta permite oricărui utilizator să transmită conținut video în direct, de oriunde din lume, inițial doar prin intermediul dispozitivului mobil (recent, Facebook a anunțat că funcționalitatea Live Video pentru paginile companiilor permite utilizarea propriului software sau hardware video, pentru crearea unui conținut mai profesionist).
Funcționalitatea în sine nu este nouă: aplicații mai puțin cunoscute, precum Periscope sau Meerkat, ofereau aceste servicii anterior. Cu toate acestea, având în vedere gradul de extindere la nivel global al Facebook, este clar că noua tehnologie ajunge acum la un număr mult mai mare de utilizatori.

În medie, un post video de pe Facebook generează cu 135% mai mult reach organic (neplătit) comparativ cu post-urile cu fotografii.

Conținutul video, din ce în ce mai important pe(ntru) Facebook 

În cinci ani de zile, Facebook va fi în mare parte video, declara, în 2014, Mark ZUCKERBERG, iar realitatea pare să confirme așteptările. Conținutul video începe să fie viitorul Facebook, iar FB Live a reprezentat doar una dintre acțiunile de promovare continuă a acestui tip de conținut în News Feed, identificând un potențial mult mai mare în ceea ce privește interesul utilizatorilor pentru video. 
De exemplu, în 2014,   Facebook a lansat platforma Premium Video Ads, venind ca o alternativă mai simplă de a urmări videoclipuri în rețeaua de socializare: acestea pornesc automat în News Feed (fără sunet), nemaifiind necesar un click din partea utilizatorului. Conform unui test inițial, ale cărui rezultate au fost publicate înainte de lansarea efectivă, Facebook identificase o creștere de peste 10% a numărului de persoane care au urmărit, au dat „like”, „share” sau au lăsat un comentariu videoclipurilor distribuite. 
De altfel, de-a lungul timpului, Facebook a modificat treptat algoritmul de cotare a filmulețelor, luând mai întâi în considerare câți oameni au urmărit un video și pentru cât timp, adăugând apoi și alți factori,   precum câți oameni au pornit sunetul unui video sau câți l-au vizualizat pe tot ecranul. De asemenea, în martie 2016, Facebook a anunțat că video-urile live vor fi cotate mai „sus” în News Feed-ul utilizatorilor, fiind percepute ca un nou tip de conținut, diferit de filmele normale, iar acestea vor apărea mai sus în News Feed, atunci când sunt live, comparativ cu momentul în care nu mai sunt live. Schimbarea a fost motivată de o statistică interesantă: oamenii petrec, în medie, de trei ori mai mult timp urmărind un video Facebook Live, comparativ cu un alt conținut video.
Interesul pentru acest tip de conținut este demonstrat și de alte statistici. De exemplu, conform datelor rețelei de socializare, numărul videoclipurilor postate per utilizator a crescut cu 75% în 2015 la nivel global (și cu 94% în Statele Unite). De asemenea, nu doar live-urile se bucură de atenție; în general, posturile video au o audiență mai mare: în medie, un post video generează cu 135% mai mult reach organic (neplătit) comparativ cu post-urile cu fotografii. Nu în ultimul rând, la finalul lunii iunie 2016, Facebook raporta 100 milioane de ore de videoclip vizionate în fiecare zi. Treptat, rețeaua de socializare a devenit un competitor important pentru YouTube.

Oamenii petrec, în medie, de trei ori mai mult timp urmărind un video Facebook Live, comparativ cu un alt conținut video.

Tips&tricks pentru a utiliza Facebook Live

Indiferent dacă vrei să folosești funcționalitatea FB Live pentru pagina afacerii tale sau pentru cea personală, iată câteva recomandări pentru a o utiliza cât mai eficient:
1. Creează o stare de anticipare. De asemenea, creează o descriere interesantă („headline”) pentru videoclipul tău, care să determine oamenii să te urmărească live;
2. Testează FB live folosind setarea de securitate „Only me” (n.red., „doar eu” – limitează vizibilitatea conținutului, care devine accesibil doar utilizatorului), mai ales în cazul în care nu ai mai folosit această funcționalitate sau vrei să verifici anumite elemente (luminozitate, cadru, calitatea filmării etc.) înainte de a transmite în direct; 
3. În timpul filmării live, interacționează cu cei care te urmăresc: răspunde comentariilor, menționând numele persoanei care a comentat, salută persoanele, atrage atenția asupra butonului de Subscribe. Poți vedea comentariile și reacțiile în direct pe ecran și le poți folosi pentru a interacționa cu publicul;
4. Prezintă-te și explică rolul video-ului de mai multe ori pe parcursul transmisiunii în direct. Nu toți utilizatorii vor accesa videoclipul de la început, astfel că este recomandat să repeți ocazional elementele de context;
5. Creează un videoclip care atrage atenția din punct de vedere vizual. Având în vedere că  video-urile sunt inițial rulate fără sunet în News Feed, este important ca acestea să atragă atenția utilizatorilor mai întâi vizual;
6. Așteaptă câteva ore înainte de a publica alte tipuri de posturi înainte sau după videoclipurile live. Având în vedere că Facebook plasează live-urile mai sus în News Feed, se recomandă să publici alte tipuri de posturi cu cel puțin două ore înainte sau după ce „intri live”, pentru a nu canibaliza traficul;  
7. Analizează performanțele propriului video live, pentru a-ți îmbunătăți conținutul în funcție de public. 

Surse: wired.com, socialmediatoday.com, newsroom.fb.com, techcrunch.com, independent.co.uk

Publicaţiile XPRIMM au început să utilizeze Facebook Live din luna iunie, transmiţând în direct dezbaterile din cadrul IIF 2016 – Property Insurance in the Digital Era, conferinţă desăşurată în Munich, Germania. Lansarea oficială a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! şi prima distribuţie a broşurilor a fost transmisă, de asemenea, live prin intermediul Facebook.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Facebook Live și importanța conținutului video).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: