Opinii

Factorii de mediu, sociali și de guvernanță în asigurări - implicații pe termen scurt și mediu

Marti, 01 Februarie 2022

Conform unui studiu Deloitte publicat recent, companiile de asigurări din întreaga lume estimează o creștere mai rapidă a activității în 2022, comparativ cu 2021, în ciuda preocupărilor constante legate de evoluția pandemiei de COVID-19. Optimismul vine pe fondul evoluției campaniilor de vaccinare la nivel global și relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Pe de altă parte, societățile se așteaptă să se confrunte, în viitorul apropiat, cu o serie de provocări de altă natură, legate de reglementare, de forța de muncă, dar și de necesitatea implementării politicilor de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG).

În cele mai multe cazuri, creșterea activității în industrie va depinde de eficiența cu care asigurătorii își vor gestiona investițiile în forța de muncă și în tehnologii avansate, respectiv implementarea modelului de lucru flexibil și echilibrarea automatizării cu nevoia de a menține o legătură umană cu clienții.

Dincolo de provocările obișnuite din mediul de afaceri, și în domeniul asigurărilor se conturează o presiune tot mai mare pe implementarea criteriilor ESG în activitatea curentă. Spre exemplu, potrivit unui alt studiu Deloitte, se estimează pierderi semnificative din asigurările de proprietăți din cauza unor dezastre naturale – 40 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului viitor, a doua cea mai mare valoare înregistrată pentru o perioadă similară în ultimii zece ani.

În aceste condiții, mulți asigurători și-au intensificat eforturile de cuantificare a riscurilor climatice, iar asociațiile profesionale și autoritățile din domeniu au o abordare tot mai consecventă față de aceste riscuri.

De exemplu, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) recomandă asigurătorilor să utilizeze scenarii mai complexe în evaluarea riscurilor legate de climă, cum ar fi incendiile și inundațiile, precum și pentru riscurile legate de transferul expunerii și al investițiilor către industrii mai puțin poluante.

În acest context, majoritatea asigurătorilor susțin că vor majora investițiile necesare pentru sustenabilitate climatică, dar și pentru celelalte criterii ESG. Asigurătorii urmăresc, printre altele, creșterea diversității în privința angajărilor, a dezvoltării personale și în structurile de conducere. În plus, sunt tot mai preocupați de consolidarea bunăstării economice în comunitățile pe care le deservesc.

Companiile de asigurări din România urmăresc cu interes dezvoltările globale în direcția implementării politicilor ESG și se pregătesc intens pentru aplicarea reglementărilor valabile la nivel european, emise de EIOPA. Printre altele, societățile de asigurări trebuie să se asigure că folosesc tehnici de modelare care reflectă în mod corespunzător riscurile schimbărilor climatice, să ofere condiții preferențiale (acolo unde permit reglementările) clienților care își iau măsuri de prevenție împotriva riscurilor climatice sau să ofere soluții inovatoare de acoperire a asigurărilor, cum ar fi protecție împotriva întreruperii afacerii în cazul unor dezastre naturale. Din zona factorilor sociali, pe termen scurt, cea mai presantă preocupare este cea a incluziunii financiare, care afectează comportamentul financiar al consumatorilor cu venituri mici, care sunt și cei mai supuși riscului în cazul producerii unor evenimente care ar putea fi asigurate. Pe termen mai lung, companiile de asigurări își doresc să aibă un rol mai important în identificarea de soluții la problemele actuale ale societății globale, cum ar fi prevenirea impactului financiar al unei noi crize sanitare sau al dezastrelor de mediu.

În concluzie, trendul ESG devine tot mai evident la nivel global, astfel că toți jucătorii din economie, inclusiv companiile de asigurări, trebuie să își adapteze activitatea și modul de lucru la noile criterii de evaluare și să fie pregătiți să răspundă recomandărilor și cerințelor de raportare venite din partea autorităților.

Alexandra SMEDOIU
Partener, Deloitte România

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Factorii de mediu, sociali și de guvernanță în asigurări - implicații pe termen scurt și mediu).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: