Campanii

FII TREAZ LA VOLAN! Ce reguli rutiere încalcă, în principal, conducătorii de trotinete, bicicliştii sau motocicliştii?

Autor:Adina TUDOR
Joi, 18 August 2022

Drumurile rutiere nu „aparţin” doar şoferilor. De la motociclişti până la utilizatori de trotinete sau pietoni, cu toţii utilizează, mai mult sau mai puţin, carosabilul. Iar cel mai important este ca interacţiunea dintre toţi aceşti participanţi la trafic să se desfăşoare în siguranţă, fără incidente, iar fiecare dintre ei să respecte regulile de circulaţie. Lucru care, din păcate, nu se întâmplă întotdeauna, după cum indică statisticile Inspectoratului General al Poliţiei Române – IGPR.

 

 


Conducătorii de trotinete nu se asigură la schimbarea direcţiei şi nu acordă prioritate. Şoferii nu păstrează distanţa laterală faţă de ei

În anul 2021, au fost înregistrate 21 de accidente rutiere grave în care au fost implicați conducătorii de trotinete, 19 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora, arată datele IGPR. În urma producerii accidentelor rutiere, 14 conducători de trotinete au fost răniți grav.

Principalele reguli pe care le încalcă conducătorii de trotinete sunt: neasigurarea la schimbarea direcției de mers, neacordarea priorității și transportul pasagerilor pe trotinete.

Pe de altă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce privește conducătorii de trotinete, este nepăstrarea distanței laterale faţă de aceştia atunci când îi depăşesc.

Motocicliştii nu se asigură şi merg cu viteză excesivă. Şoferii nu le acordă prioritate

Anul trecut, au fost înregistrate 414 accidente rutiere grave în care au fost implicați motocicliști, 259 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 100 de motocicliști, iar 336 au fost răniți grav.

În general, principalele reguli pe care le încalcă motocicliștii sunt neasigurarea la schimbarea direcției de mers și viteza excesivă/neadaptată. De altfel, în 2021 au fost aplicate 684 de sancțiuni contravenționale motocicliștilor, pentru încălcarea regulilor de circulație, respectiv 1.008 sancțiuni conducătorilor de mopede.

Pe de altă parte, principele reguli pe care conducătorii de autovehicule le încalcă, în ceea ce privește motocicliștii, sunt neasigurarea la schimbarea direcției de mers și neacordarea priorității.

Bicicliştii nu sunt atenţi la drum şi consumă alcool. Şoferii nu păstrează distanţa laterală faţă de ei

În 2021 au fost înregistrate 584 de accidente rutiere grave în care au fost implicați bicicliști, 455 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora, arată datele IGPR. În urma acestor accidente, au decedat 153 de bicicliști, iar 433 au fost răniți grav.

Principalele reguli rutiere pe care le încalcă bicicliștii sunt: neasigurarea la schimbarea direcției de mers, vizibilitatea redusă și consumul de alcool (mai ales în mediul rural). De altfel, anul trecut au fost aplicate 41.003 sancțiuni contravenționale bicicliștilor, pentru încălcarea regulilor de circulație.

De cealaltă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce privește bicicliștii, este nepăstrarea distanței laterale.

Pietonii traversează neregulamentar

Anul trecut au fost înregistrate 1.748 de accidente rutiere grave în care au fost implicați pietoni, 999 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 616 pietoni și 1.200 au fost răniți grav.

Principalele reguli pe care le încalcă pietonii sunt: traversare neregulamentară și circulația pe partea carosabilă. De altfel, în anul 2021 au fost aplicate 73.006 sancțiuni contravenționale pietonilor, pentru încălcarea regulilor de circulație.

Fii un bun coleg de drum. Fii #treazlavolan!

Dincolo de toate statisticile menţionate există, din păcate, şi toate regulile încălcate de şoferi. În ansamblu, toate greşelile participanţilor la trafic au condus, anul trecut la un total de 4.912 accidente grave, soldate cu decesul a 1.779 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.787.

Având în vedere tot acest context, pentru al VII-lea an consecutiv, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN! revine cu sfaturi pentru participanţii la trafic. În acest an, proiectul este construit în jurul temei „Împarte drumul”, adresându-se atât şoferilor, cât şi pietonilor, bicicliştilor, motocicliştilor şi utilizatorilor de trotinete.

Astfel, în perioada iulie - septembrie 2022, toţi participanţii la trafic vor afla mai multe despre cum să fie buni colegi de drum şi de ce elemente de siguranţă trebuie să ţină cont în interacţiunea lor cu ceilalţi.

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este iniţiat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, iar printre partenerii tradiţionali ai acesteia se numără, în fiecare an, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, campania este realizată cu sprijinul celor mai importante companii din piaţa de asigurări şi de brokeraj din România.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan şi Instagram.com/treazlavolan.

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (FII TREAZ LA VOLAN! Ce reguli rutiere încalcă, în principal, conducătorii de trotinete, bicicliştii sau motocicliştii?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: