Campanii

Fii #treazlavolan! La fiecare 2 zile, 9 români mor pe şosele

Autor:Adina TUDOR
Luni, 06 Septembrie 2021

În cei 6 ani de la prima ediţie, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN!, desfăşurată de ApPA, a devenit unul dintre proiectele reper care vizează creşterea gradului de educaţie rutieră în România. Ediţia din 2021, care se desfăşoară în perioada iulie – septembrie, va aduce în prim plan obiceiurile periculoase ale conducătorilor auto.

 


Chiar dacă în 2020 au avut loc mai puţine accidente pe şoselele din România, gravitatea acestora nu a scăzut, arată datele IGPR - Inspectoratul General al Poliţiei Române, transmise la solicitarea Publicaţiilor XPRIMM. Astfel, "în ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere grave, în anul 2020 au fost înregistrate 6.272 de accidente, în urma cărora au fost rănite grav 5.484 de persoane şi 1.644 au decedat", arată datele IGPR.

Prin comparaţie, în anul 2019, la nivel naţional, au fost înregistrate 8.642 de accidente rutiere grave, în urma cărora 1.864 de persoane au decedat şi 8.125 au fost rănite grav. Vorbim, aşadar, de o reducere cu 27% a accidentelor rutiere grave din România în 2020, faţă de 2019, dar o scădere cu doar 13% a numărului victimelor decedate în urma acestor evenimente rutiere.

Principalele cauze care au condus la producerea accidentelor rutiere grave, în anul 2020, au fost nerespectarea regimului legal de viteză (17,3%), indisciplina pietonilor (17,3%), abaterile săvârşite de biciclişti (11,8%), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor (9,7%), respectiv neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor (8,2%). Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 64,3% din totalul accidentelor rutiere grave. Mai mult, cele cinci cauze menţionate anterior au generat 62% din totalul deceselor.

La nivel european, România continuă să ocupe prima poziţie în clasamentul privind rata deceselor pe şosele şi în anul 2020, cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori. Nivelul este totuşi în scădere faţă de 2019, când a fost de 96 de morţi, dar este cu mult peste media UE, respectiv 42 de decese la un milion de locuitori, arată datele publicate de Comisia Europeană.

Deşi evoluţia fără precedent constatată în 2020 a determinat anumite schimbări în clasamentul ratelor mortalităţii pe ţări, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori ), în timp ce România a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii în 2020 (85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori).

Potrivit cifrelor provizorii, 18 state membre au înregistrat o scădere record a numărului de accidente rutiere mortale în 2020. La nivelul UE, numărul deceselor a scăzut în medie cu 17% faţă de 2019, deşi reducerea a fost departe de a fi uniformă, cele mai mari scăderi (de 20% sau mai mult) fiind observate în Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Malta şi Slovenia. În schimb, cinci state membre (Estonia, Irlanda, Letonia, Luxemburg şi Finlanda) au înregistrat o creştere a numărului de decese, deşi numărul acestora tinde să fluctueze de la an la an în ţările mici.

În România, scăderea a fost de 12%, de la 96 de decese, în anul 2019, până la 85 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, în 2020.

 

 

 


Siguranţa rutieră, o prioritate. Ediţia din 2021 a FII TREAZ LA VOLAN! vorbeşte despre obiceiuri periculoase

Chiar şi în condiţiile scăderii numărului de accidente, vorbim, în continuare, de o medie de 9 persoane decedate la fiecare 2 zile în accidente rutiere, în 2020. Prin urmare, creşterea siguranţei rutiere rămâne, în continuare, o prioritate pentru România, iar necesitatea iniţiativelor care vizează creşterea siguranţei rutiere este mai importantă ca oricând.

În acest context, Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor desfăşoară, încă din anul 2016, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN!. Susţinută de cele mai importante instituţii, asociaţii şi companii din asigurări şi brokeraj, campania îşi propune să contribuie la creşterea siguranţei pe drumurile din România şi, implicit, la reducerea numărului de accidente.

În jurul proiectului s-a creat o comunitate care se dezvoltă organic pe durata întregului an. De exemplu, doar în ultima lună, comunitatea #treazlavolan de pe FB a înregistrat un reach 100% organic de peste 170.000 de persoane, precum şi un engagement 100% organic, de peste 22.000 de persoane.

Ediţia din 2021 a campaniei, care se desfăşoară în perioada iulie - septembrie a.c., va avea ca temă principală obiceiurile riscante din trafic. De la nepăstrarea distanţei în mers, până la nesemnalizarea schimbării direcţiei sau neîncadrarea corespunzătoare pe bandă, toate aceste obiceiuri „mici”, întâlnite frecvent în trafic, cresc semnificativ riscul unui accident rutier.

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este iniţiat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi se derulează cu sprijinul Poliţiei Române, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, campania este realizată cu sprijinul Partenerilor OMNIASIG VIG, ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, GENERALI România, EUROINS România, GRAWE România, GROUPAMA Asigurări, DESTINE Broker, GOTHAER Asigurări-Reasigurări, FUNK România, RENOMIA SRBA Insurance Boker, ASISOFT, INTER Broker, ECLAIMS, AON România, MILLENIUM Insurance Broker, FABRICA de Asigurări, GARANTA Asigurări, DAW Management Broker, GLOBASIG Broker şi LION Broker.

Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Asociaţiei motoADN, Rebel în România şi TĂTUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise către publicul larg şi cu sprijinul Partenerilor Media RFI România, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROŢI.ro şi AutoŞtiri.ro.

Mai multe detalii despre proiectul FII TREAZ LA VOLAN! sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan şi Instagram.com/treazlavolan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Fii #treazlavolan! La fiecare 2 zile, 9 români mor pe şosele).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: