Piata de capital

Fondurile de investiții străine versus fondurile de investiții românești. Care sunt mai profitabile?

Autor:Sabin VÂNĂ
Miercuri, 23 Noiembrie 2016

Pentru orice investitor, principalul argument de a intra pe piața de capital este constituirea unui portofoliu de instrumente financiare cu un randament bun și cu riscuri cât mai scăzute. Acest lucru se poate obține prin diversificarea portofoliului cu diferite fonduri de investiții deschise pe piața de capital, care pot fi străine sau locale. Dar care dintre ele ar trebui să aibă o pondere mai mare?

Cele mai frecvente instrumente financiare întâlnite în portofoliul oricărui investitor sunt fondurile de acțiuni și cele de obligațiuni. Combinarea celor două instrumente conferă cel mai bun raport randament/risc, pentru că obligațiunile sunt investiții cu risc mic, iar acțiunile sunt instrumentele financiare cu randamentele cele mai ridicate dintre cele existente pe piață.

Bursa din București administrează distribuirea a 166 de fonduri de investiții atât românești, cât și străine, dintre care 13 fonduri de Obligațiuni și Instrumente cu venit fix și 16 fonduri de acțiuni. În ultimele 12 luni, fondurile străine de acțiuni, distribuite pe piața locală, au obținut randamente de până la 29%, chiar de 3 ori peste randamentul unui fond de acțiuni românesc de acțiuni. Fondul Raiffeisen Russland, care activează în Rusia, afişează cel mai mare randament, de 29%, urmat de un fond din America Latină, cu 23%.

Aceste fonduri străine activează pe pieţe care au scăzut mult în 2015 şi au revenit puternic ulterior. Dacă ne uităm la ultimele 36 de luni, performanţele sunt slabe, explică Ronnie KHREIS, Analist la Intercapital.

Dintre fondurile de acțiuni românești, cel mai performant este BTMaxim cu un randament de 10%, în perioada septembrie 2015 - septembrie 2016. Și la clasamentul fondurilor de obligațiuni, pe primele locuri se situează tot jucătorii străini, cu randamente de 15,5% în perioada septembrie 2015 - septembrie 2016, în timp ce primul fond românesc de obligațiuni afișează un randament 5%, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

Toate aceste cifre arată că fondurile de investiții străine sunt mult mai profitabile și, probabil, vor fi primordiale în constituirea unui portofoliu de investiții pentru orice jucător de pe piața locală. Totuși, unul dintre motivele pentru care fondurile românești au avut randamente atât de mici și s-a creat această discrepanță față de randamentele fondurilor străine, este faptul că bursa de la București a mers mult mai slab decât bursele din afara.

Acest lucru este confirmat și de Claudiu CAZACU, Analist-șef la XTB-Brokers care susține că probabil investitorii s-au orientat spre titlurile cele mai lichide, care au avut evoluții inferioare celor mai puțin lichide.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Fondurile de investiții străine versus fondurile de investiții românești. Care sunt mai profitabile?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: