Cover Story

FORECAST 2017: RCA-ul rămâne vedeta anului!

Autor:Andreea RADU
Vineri, 17 Februarie 2017

Liderii companiilor de asigurări şi de brokeraj, dar şi reprezentanți ai autorității de supraveghere şi ai asociațiilor profesionale s-au reunit, pe 1 februarie a.c., în cadrul tradiționalului XPRIMM Time for Business - FORECAST 2017, primul eveniment din acest an dedicat pieței de asigurări, pentru a identifica şi dezbate principalele tendințe care vor marca piața de profil în anul 2017.

An de an, piața de asigurări din România se confruntă cu diverse probleme, dar întâlnește și unele oportunități. Potrivit actorilor din industrie, 2017 poate reprezenta un nou început, o nouă reașezare a pieței fiind estimată pentru acest an, ceea ce o face să se întărească. Și chiar dacă asigurările RCA continuă să atragă atenția publicului, se anticipează dezvoltarea asigurărilor non-auto, precum cele de sănătate (un segment în plină dezvoltare în ultimii ani), de locuințe, de viață și altele.

Dacă anul trecut valoarea subscrierilor la nivel de piață a crescut, iar rata daunei a ajuns la un stadiu de echilibru, anul acesta trebuie continuată consolidarea pieței și creșterea încrederii consumatorilor. O contribuție în acest sens o va avea, probabil, și modul în care se va face trecerea de la prețurile RCA plafonate la unele de referință, dar și pregătirea jucătorilor pentru aplicarea Directivei europene privind Intermedierea în Asigurări (IDD) care acordă o importanță deosebită consumatorilor. În același timp, campaniile de educație financiară de la nivelul societății vor avea un rol important în dezvoltarea pieței de asigurări. Un client informat este un client mulțumit!

Un alt subiect dezbătut în cadrul conferinței a fost cel legat de dezvoltarea tehnologică. Este adevărat că tehnologiile digitale aduc oportunități fantastice, dar și provocări pe măsură. Ele au devenit deja o preocupare în plan legislativ, iar în curând ar putea deveni chiar o prioritate pentru autorități.

Un nou început. Prețuri de referință pe RCA

Mișu NEGRIȚOIU, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară - ASF, anticipează un nou început pentru piața asigurărilor. Am trecut prin ani grei. Reașezarea industriei a fost necesară, dar nu a fost ușoară. În opinia mea, cu toții am plătit un preț, a spus acesta. Pentru 2017, prima noastră mare problemă este RCA-ul. Și nu este doar o problemă, ci și o oportunitate, pentru că ne dă prilejul să reașezăm piața pe baze sustenabile, a precizat Președintele ASF.

Reamintim că piața asigurărilor din România s-a confruntat, în 2016, cu o criză a asigurărilor auto obligatorii, care a dus la emiterea unei ordonanțe de Guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA pe o perioadă de șase luni, tarifele intrând în vigoare în data de 18 noiembrie 2016.

Acesta este un nou început. Ce facem noi acum pe segmentul RCA? Avem o colaborare cu Banca Mondială, de la care avem doi consultanți pentru a ne analiza situația, și să venim cu un pachet specific de ieșire din prețuri controlate spre prețuri libere, de referință. Au făcut acest exercițiu și în alte țări. Astfel, vedem cum au făcut alții, cum au gestionat această situație, și cum vom face noi, a mai spus Mișu NEGRIȚOIU.

El a precizat că nu ne vom întoarce la tarifele exagerate de dinainte de plafonare. Mesajul nostru este neîndoielnic - nu ne vom întoarce și nu trebuie să ne întoarcem la situația de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fără legătură cu profilul de risc. Noi suntem pregătiți pentru asta și avem un pachet de măsuri. Această oportunitate, care este ieșirea din prețurile maximale, pentru noi este o ocazie ca să transferăm mai multă putere, competență și să crească rolul instituțiilor pieței, a adăugat Președintele ASF.

Vrem ca până în luna aprilie a acestui an să ieșim din situația prețurilor maximale și suntem hotărâți să evităm un șoc de tranziție, a specificat acesta.

Prezent la eveniment, Bogdan ANDRIESCU, Președinte, UNSICAR - Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, speră să fie eliminate cât mai repede prețurile plafonate: N-aș vrea să așteptăm luna mai (pentru liberalizarea tarifelor – n.red.). Poate că împreună o să ajungem la o piață liberă, așa cum trebuie să fie.

El a subliniat faptul că 2016 va rămâne în istorie ca anul care a șocat piața asigurărilor. Peste Solvency II a venit rapid plafonarea tarifelor, apoi limitarea comisioanelor la valori incredibil de mici. Am încercat cu toții să facem față, însă lucrurile sunt încă sub șoc.

Patru noi jucători pe RCA

Mișu NEGRIȚOIU Președintele ASF, a declarat că pe piața de asigurări RCA vor activa, din acest an, patru noi jucători - DALLBOGG, EURO Insurance, ERGO Asigurări și GRAWE România - aceasta din urmă a primit încă din 2016 licența RCA și urmează să înceapă activitatea pe acest segment.

Întrebat care este stadiul de intrare pe piața RCA a noilor companii, Mișu NEGRIȚOIU a explicat că a primit notificările din partea autorităților din statele de proveniență ale DALLBOGG (Bulgaria) și EURO Insurance (Irlanda), acestea urmând să fie înregistrate, cel mai probabil, în cursul lunii februarie. Ele vor activa pe piața locală în baza „pașaportului european”.

În ceea ce privește ERGO Asigurări, compania urmează să depună dosarul în vederea primirii autorizației ASF de a vinde asigurări RCA - acest lucru este așteptat să se întâmple în februarie sau martie, caz în care autorizația ar putea fi obținută în luna aprilie.

Astfel, numărul jucătorilor RCA va crește cu 50%, de la 8 companii, la 12 companii. Spuneți-mi un alt an în care au intrat atât de mulți asigurători noi pe piața RCA, a conchis Președintele ASF.

Schimbări la nivelul BAAR

Mișu NEGRIȚOIU a explicat, în cadrul conferinței, că un rol important în piață îl va avea, în acest an, construcția instituțională a Biroului Asigurărilor Auto - BAAR, alături de gestionarea bazei de date CEDAM. Rolul Biroului în ordonarea pieței este fundamental, este coloana principală a întregului pachet de acțiuni legate de ieșirea din prețurile plafonate. În cel mult două luni de zile, BAAR, cu funcțiile pe care le are, trebuie să funcționeze, a declarat el.

Astfel, pe lângă funcțiile sale de bază, precum: Carte Verde, despăgubirea victimelor străzii cu autor necunoscut și gestionarea bazei de date CEDAM, BAAR va mai putea avea și atribuții de informare a pieței, a consumatorului, de benchmarking și poate chiar de absorbție a vârfurilor de prime, care să preia potențialii asigurați RCA din piață cu risc ridicat.

Ne uităm la ce instrumente putem să folosim, inclusiv un asigurător care să îi preia pe cei care sunt neasigurabili sau pe cei pe care îi refuză societățile de asigurări. Există acest segment de risc ridicat, pe care îl asociem cu prime mari de asigurare. Discutăm inclusiv despre un amendament legislativ la OuG 54, astfel încât BAAR să ia în asigurare pe cei care se plimbă de la o societate la alta, care nu sunt asigurați sau cărora li se propun asigurări aproape imposibile ca tarife. Ar trebui astfel să înlăturăm riscul ca asigurătorul cu cel mai bun preț RCA să îi preia pe cei cu cele mai mari riscuri. Asta este o măsură principală la ieșirea din situația primelor plafonate și la gestionarea primelor extreme și highrisck, a explicat Mișu NEGRIȚOIU.

La rândul său, Sorin GRECEANU, Directorul General al FPVS - Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, a spus că, în ceea ce privește reorganizarea BAAR, modelul din Cehia este unul de urmat, adaptat și de implementat în piața românească.

Conform Ordonanței de urgență care amendează cadrul normativ referitor la asigurările de răspundere civilă auto – RCA, BAAR va prelua și atribuțiile actualului Fond de Protecție a Victimelor Străzii. De la data preluării patrimoniului de către BAAR, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii se va dizolva.

Referitor la preluarea gestionarii CEDAM de către BAAR, Sorin GRECEANU a spus că este o provocare, dar el consideră că există și multe oportunități. Aș vedea multe alte fațete – acum raportăm și date cu privire la asigurarea CASCO, care nu sunt foarte folosite în piață. Ar trebui să dăm și alte valențe acestei baze de date, a precizat el.

În ceea ce privește evoluția pieței de asigurări în acest an, Directorul General al FPVS apreciază că sunt aspecte pozitive pe segmentul asigurărilor CASCO. Văd o creștere a numărului de mașini înmatriculate, o creștere spectaculoasă în zona finanțărilor (leasing financiar și operațional), văd o eliminare a impozitelor care au dus mașinile spre Bulgaria. De asemenea, văd oportunități și într-o competiție mai mare prin noi jucători în piață. Salutăm competiția, așteptăm piața liberă!, a precizat acesta.

Dezvoltarea polițelor non-auto

Președintele ASF a precizat că, pe lângă măsurile de normalizare a pieței RCA, Autoritatea are în vedere, în 2017, și identificarea măsurilor de stimulare a lansării de produse noi pe segmente precum: asigurări de viață și sănătate, asigurări de locuințe și asigurări agricole. În acest sens, s-au format mai multe grupuri de lucru pentru a găsi soluțiile care să ajute la dezvoltarea acestor tipuri de asigurări. Totodată, ASF va continua campania națională de educație financiară.

James GRINDLEY, CEO-ul CertAsig, speră ca, în 2017, ponderea primelor brute subscrise pe segmentele de asigurări non-auto să crească la nivelul pieței.

Jucătorii din piață sunt de părere că asigurările de sănătate vor continua să se dezvolte, acesta fiind produsul care, în următorii ani, va face ca ponderea asigurărilor de viață și sănătate să crească în total piață.

Adrian MARIN, Președintele UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, consideră că este necesară o implicare mai mare pentru extinderea asigurărilor private de sănătate către unitățile sanitare publice și agrearea unui mediu optim de reformare a acestora.

De asemenea, ne dorim și extinderea asigurărilor de viață, unde sunt necesare facilități fiscale, a mai spus el.

Printre polițele non-auto care pot înregistra creșteri în acest an se numără și cele agricole. În România avem un grad scăzut de cuprindere în asigurări agricole. Este foarte important pentru fermieri să se asigure. (...) Trebuie să avem un sistem de stat de subvenționare a asigurărilor agricole – care poate ajunge până la 65% din prime, din are 55% este subvenționat de UE, a explicat Francois COSTE, Director General, GROUPAMA Asigurări. La rândul său, Mișu NEGRIȚOIU a pledat pentru armonizarea asigurărilor private cu fondurile mutuale în agricultură. Totodată, Adrian MARIN își dorește o implicare activă a pieței în ceea ce privește educația financiară a consumatorilor și potențialilor consumatori. Am văzut mult mai multă acțiune din partea ASF pe această temă și este și responsabilitatea noastră, a UNSAR, a spus el.

Nu în ultimul rând, este necesar să se pună accent pe siguranța rutieră, ținând cont de creșterea despăgubirilor achitate de asigurători, în special în ceea ce privește vătămările corporale, a mai precizat Adrian MARIN.

La rândul său, Călin RANGU, Director, Direcția Relații cu Publicul, Petiții și Educație Financiară, ASF, a explicat că, în planul de educație pe 2017, ASF include și o parte de siguranță rutieră și va invita UNSAR să i se alăture într-o astfel de campanie. Ne bucurăm de campania de anul trecut a Media XPRIMM („FII TREAZ LA VOLAN! ” – n.red.), care a fost una de succes și a fost un model care ar trebui replicat. Și ISF se va implica în ceea ce privește siguranța rutieră, a adăugat Călin RANGU.

Asigurările de locuințe - Campanie de informare

Considerăm că asigurările de locuințe - atât facultative, cât și obligatorii - sunt un obiectiv important al pieței de asigurări și nu ar trebui neglijate, a declarat Nicoleta RADU-NEACȘU, Director General, PAID România, în cadrul XPRIMM Time for Business. Ea a arătat că, în ceea ce privește asigurările obligatorii, gradul de cuprindere în asigurare este de 19%, iar la asigurările facultative acesta este mai mic.

În ceea ce privește PAID, noi am avut două axe esențiale pe care ne-am bazat în 2016 - consolidarea situației financiare a companiei și pregătirea pentru o situație de dezastru major, având în vedere rolul nostru de coordonator în caz de dezastru extins pe care legea ni-l conferă. În anul 2017 avem aceleași obiective prioritare, la care adăugăm o altă componentă importantă și anume o campanie de informare a populației despre importanța asigurărilor în general, a spus Nicoleta RADU-NEACȘU.

Aceasta a arătat că activele PAID au crescut destul de mult și are o rezervă de catastrofă importantă. Considerăm că în momentul acesta am ajuns la o maturitate care ne permite să încercăm să ducem către populație un pic din ceea ce înțelegem noi că acest tip de asigurare reprezintă pentru piața din România, a menționat Directorul Pool-ului.

Conform statisticilor PAID, la sfârșitul lunii decembrie 2016, la nivel național, erau active 1,7 milioane polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, în creștere față de decembrie 2015, când erau 1,59 milioane de polițe, dar în scădere față de luna noiembrie 2016 (1,72 milioane polițe).

Protecția consumatorului

Aplicarea Directivei europene privind Intermedierea în Asigurări (IDD) este subiectul zilei în ceea ce privește reglementarea la nivel european. IDD prevede, printre altele, îmbunătățirea protecției consumatorilor de asigurări, fiind aplicată atât de brokeri, cât și de companiile de asigurări.

Pentru anul 2017 ne-am propus să ne concentrăm foarte mult pe satisfacția clientului, pe protecția clientului, ca dovadă că am început anul prin semnarea unui protocol de colaborare cu FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților. Bineînțeles că IDD este prioritatea noastră numărul unu. Ne dorim să avem o colaborare bună cu ASF legată de implementarea Directivei, a declarat Bogdan ANDRIESCU.

Și Victor ȘRAER, Managing Partner al OTTO Broker, consideră că jucătorii din piață au o singură prioritate, nu numai pentru 2017, dar și pentru următorii 2-3 ani, respectiv să le arate clienților că pot avea încredere în piața de asigurări, ca sistem financiar, pentru că acest lucru s-a deteriorat foarte mult în ultimii ani. Consolidarea bazei de capital, pe care am văzut-o în ultimii ani și care sper să continue în 2017, este o premisă pentru servicii de calitate în piață. În același timp, trebuie să venim în întâmpinarea clienților cu produse simple, iar aici riscăm să avem un conflict cu un eventual exces de reglementare din partea IDD. Cred că implementarea IDD în România este crucială pentru modul în care se vor raporta consumatorii la asigurări, a menționat acesta.

La eveniment, Călin RANGU a prezentat Raportul Consumer Trends, efectuat de EIOPA. Acesta va fi realizat pentru prima dată, pentru anul 2016, și în România. Raportul se axează foarte mult pe zona de inovație și produse, acoperind și zona de problemă, plângeri, reclamații din partea consumatorilor. El a arătat că la nivel european, dar și în România, numărul petițiilor consumatorilor este în scădere.

Obiectivele principale urmărite de EIOPA prin publicarea raportului Consumer Trends sunt identificarea tendințelor din piață, a problemelor privind protecția consumatorilor, cât și informarea acestui organism european în identificarea, prioritizarea și dezvoltarea propunerilor privind politica și acțiunile de viitor.

În raportul EIOPA sunt menționate exercițiile ASF de Mystery Shopping pe partea de vânzări online. Totodată, Campania „Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuințe” realizată de APPA - Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor este menționată și dată drept exemplu de EIOPA în același Consumers Trends Report, a precizat Călin RANGU. Mai mult, raportul EIOPA apreciază acțiunea de informare a clienților referitor la măsurile de protecție de care românii pot beneficia prin încheierea asigurărilor obligatorii și facultative de locuințe.

Potrivit lui Călin RANGU, în ceea ce privește tendințele, la EIOPA se discută foarte mult de tendințele digitale și tehnologice. Sunt analizate aspecte, precum impactul aplicațiilor destinate telefoanelor mobile în asigurare, utilizarea tehnologiei geo-locație în domeniul asigurărilor sau tehnicile noi folosite de asigurători pentru a lupta împotriva fraudei.

Activitatea Fondului de Garantare

Potrivit lui Mișu NEGRIȚOIU, Fondul de Garantare a Asiguraţilor – FGA este o structură de natură să ajute piaţa şi, mai ales, să reaşeze piaţa. La rândul său, Carmen RADU, Preşedintele FGA, este de părere că înfiinţarea Fondului a fost un pas înainte în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor.

Din cele peste 61.000 de cereri depuse după falimentul ASTRA Asigurări, am reuşit în 2016 să aprobăm circa 31.500 de dosare, astfel încât pentru 2017 estimările noastre sunt că cererile aferente ASTRA vor fi finalizate până la finalul anului. Şi dacă vom avea şi decizia finală la CARPATICA Asig, anul acesta vor începe plăţile şi pentru acest asigurător în paralel cu ASTRA, a declarat Carmen RADU. De asemenea, FGA a iniţiat, recent, plăţile către creditorii de asigurări ai FORTE Asigurări.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolventei unui asigurător. Conform legislaţiei în vigoare, creditorii de asigurări ai unui asigurător în faliment pot fi despăgubiţi de către FGA în limita plafonului de 450.000 lei per asigurat.

În cadrul discuțiilor din timpul conferinței, specialiștii au discutat și despre gradul de cuprindere în asigurare, prețurile practicate de service-uri aplicate asigurătorilor vs persoanelor fizice, scăderea comisioanelor brokerilor, reducerea fraudei din piață, rolul tehnologiei în domeniul asigurărilor, dar și despre importanța revenirii pieței pe profit, lucru care este și în beneficiul consumatorilor prin faptul că resursele pot fi investite în dezvoltare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (FORECAST 2017: RCA-ul rămâne vedeta anului!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: