Romania are una dintre cele mai scazute valori din Uniunea Europeana a densitatii asigurarilor (raportul dintre volumul de prime brute subscrise si numarul de locuitori). Despre bugetul alocat de romani anual pentru asigurari, despre ce cumpara si ce polite ar fi bine sa aiba, am discutat cu Gheorghe GRAD - Country Manager Romania, RENOMIA SRBA Broker in prima emisiune Ora de Risc din acest an, difuzata marti, 16 ianuarie, de RFI Romania.
Astfel, in Romania, densitatea asigurarilor era in 2016 de 475 lei/locuitor (circa 106 euro), in crestere usoara fata de 2015, cand a fost de 430 lei (97 euro). Insa, acesta este cel mai mic nivel de la nivelul UE, in conditiile in care chiar si bulgarii au o medie de 147 euro/locuitor. In UE, acest indicator este de peste 2.000 euro/locuitor/an, conform statisticilor Insurance Europe.
Ce tipuri de asigurari cumpara romanii?
"Mai intai romanii cumpara asigurari auto. Totusi, se cumpara si asigurari de locuinte, de calatorie, de viata, de pensii facultative Pilon III, de studii, de viata etc. Romanii cumpara toate formele de asigurare, singura problema pe care o avem cand vorbim despre densitatea asigurarilor este "cati romani cumpara un anumit tip de asigurare din populatia eligibila care ar trebui sa cumpere acea forma de asigurare?" Si aici raspunsul nu mai este un favorabil din pacate", a declarat Gheorghe GRAD.
"Din punctul meu de vedere, asigurarile fundamental necesare unei familii sunt asigurarea de locuinta - pentru ca este un activ scump si care este greu de achizitionat, asigurarile de pensii care pot fi facute sub forma asigurarilor de viata cu diverse forme de capitalizare si care sa acopere si alte riscuri dincolo de pensie sau pensiile facultative Pilon III. Al treilea lucru care ar trebui asigurat, din punctul meu de vedere, este sanatatea, care este vitala pentru mine ca persoana, fara de care eu nu pot functiona. Ideea de a avea acces la ultima tehnologie medicala cu acoperirea costurilor pentru mine este foarte important", a adaugat el.
Gheorghe GRAD a explicat ca este necesar un venit suplimentar la momentul pensionarii deoarece traim mai mult. "Statisticile ne arata ca speranta de viata creste din ce in ce mai mult si acest aeste si motivul pentru care la nivel guvernamental varsta de pensionare este impinsa peste 65 de ani, deoarece perioada de pensionare este foarte lunga. Nu putem fi inconstienti si sa nu ne gandim la acea perioada a vietii de inactivitate profesionala".
De ce densitatea asigurarilor este de doar 100 euro?
"Intr-o ordine nestiintifica, avem mai intai elementul de familie - copiii de azi cres in familii in care conceptul de asigurare nu exista. Copilul nu creste cu bunicul care sa ia pensie privata ca sa aiba aceasta experienta in viata de familie pentru ca el cand va deveni salariat sa initieze automat un contract facultativ, sa faca economii din venitul lunar toata viata. De asemenea, multi parintii nu sunt asigurati, pentru ca in eventualitatea unui eveniment copiii sa auda vorbindu-se in familie despre existenta asigurarii, despre faptul ca am avut un eveniment si am apelat la firma de asigurari. Copilul isi induce in mod inconstient acesti termeni si actioneaza la momentul in care devine adult. Dupa care vorbim de sistemul de invatamant. Singurele universitati din Romania care au o componenta educationala de asigurari sunt cele de profil economic, nicio alta facultate nevand nici macar o ora alocata studiului conceptului de asigurare pentru profesia in care urmeaza sa se formeze acei studenti, iar ei intra in viata fara a stii aceasta necesitate", a raspuns directorul RENOMIA SRBA Broker de Asigurare.
Conform acestuia, momentul vital in care o persoana trebuie sa constientizeze asigurarea este momentul in care a devenit adult, a terminat studiile si a inceput sa devina persoana responsabila in societate, adica absolvirea liceului sau facultatii.
"Aceasta situatie se va schimba odata cu intrarea in plata a pensiilor din Pilonul II si Pilonul III, pentru ca din acel moment copilul care creste in familia in care bunicul primeste pensi privata creste cu acest obicei, dar pentru asta mai avem nevoie de inca 10-15-20 de ani pana cand acest lucru se va simti in societate", a spus Gheorghe GRAD.
Astfel, in vederea cresterii educatiei in ceea ce priveste conceptul de asigurare, RENOMIA SRBA Broker de Asigurare demareaza un program dedicat studentilor. "Noi am initiat un program educational cu doua universitati din Bucuresti, cu studentii din ani terminali, carora le vom tine cursuri despre asigurari si ii vom pregati pentru modul in care trebuie sa priveasca riscurile profesionale pe care ei si organizatiile in care vor lucra le vor intampina si cum anume pot fi ele plasate pe piata de asigurari, ce asteptari pot sa aiba, care sunt limitele contractului de asigurare si alte aspecte practice", a explicat Gheorghe GRAD.
In concluzie, oficialul RENOMIA SRBA Broker de asigurare, ii indruma pe romani sa includa si asigurarile pe lista cu cheltuieli: "Eu le-as recomanda sa initieze un exercitiu foarte simplu atunci cannd isi calculeaza bugetul de cheltuieli si isi aloca sumele pentru nevoile pe care ei trebuie sa le acopere pe parcursul unei luni sau unui an, indiferent daca sunt la nivel de buget de familie sau de organizatie, sa identifice cuvantul "asigurare" pe lista de costuri, sa ii acorde importanta si sa inregistreze o suma in dreptul acesteia. Este un exercitiu pe care trebuie sa il cream. Noi nu avem acest exercitiu, este important sa introducem asigurarea pe ordinea de zi a cheltuielilor curente pe care noi le facem. Anul viitor, cand ne facem bugetul, ii vom aluca o valoare mai mare, dar trebuie sa ne invatam sa cheltuim banii cu asigurarile. Este absolut vital pentru siguranta noastra, a familiilor noastre, pentru siguranta intreprinderii pe care o gestionam si pentru siguranta a tot ce se intampla in jurul nostru, pentru ca pot exista dezastre total incontrolabile si singura solutie pe care o avem este polita de asigurare".