eStyle

Holograme: adevăr sau provocare?

Autor:Sabrina CANEA
Marti, 22 Noiembrie 2016

Anul 2016 a conturat foarte multe apariții și lansări în domeniul tehnologic. De la realitatea virtuală și augmentată, la drone și roboți, inovări spectaculoase la capitolul smartphone, ceasuri inteligente și aplicații, marii dezvoltatori au încurajat oamenii să experimenteze. În același context, cunoaștem și conceptul de hologramă. Microsoft scoate holograma din zona S.F., pentru a-i da viață cu ajutorul HoloLens, ochelarii care promit să reproducă o imagine umană, la dimensiune reală. Așadar, viitorul în tehnologie este aici și acum, însă până unde merge el?

Dacă e să facem o scurtă analiză a modului în care tehnologia ne-a revoluționat nu numai viața de zi cu zi, ci și interacținile interumane pe care le avem zilnic, unul dintre cele mai mari avantaje pe care tehnologia ni le-a putut oferi este diminuarea distanţelor dintre oameni. Suntem în permanență în contact cu alte persoane, via smartphone, tabletă sau laptop. Suntem online în cea mai mare parte a timpului, comunicăm, reacționăm și distribuim conținut pe rețele cât mai diverse, ba chiar creăm propriul nostru conținut. Totodată, tehnologia ne-a învățat să fim mai rapizi și mai eficienți în comunicare, deoarece, știm cu toții, timpul este moneda de schimb a deceniului.

Este greu de imaginat cum ar fi arătat lumea în lipsa unor tehnologii precum telefonul, radioul sau internetul, cu toate că aceasta a existat în mod sigur și în perioada de dinaintea acestei explozii a tehnologiei. La fel de dificil este de anticipat care dintre noile tehnologii vor schimba lumea în viitorul apropiat. Oamenii de știinţă se lansează în prognoze, iar dintre invenţiile cu un impact uriaș în viitorul apropiat se pare că nu vor lipsi hologramele, intermediate, desigur, de dispozitive și mecanisme diverse.

Pentru a putea vorbi de holograme, însă, trebuie să trecem în revistă prin ce anume se diferențiază realitatea virtuală de cea augmentată. Limitele celor două sunt destul de clare: VR-ul nu este 3D – realitatea virtuală nu trebuie confundată cu 3D-ul. În cazul tehnologiei 3D folosim ochelari speciali care blochează succesiv imaginele de pe ecran, una din două, pentru a le afișa pe cele impare pentru un ochi și cele pare pentru celălalt ochi. Există bineînțeles și alte tehnologii de afișare 3D, dar acesta este cel mai comun tip.

În cazul 3D-ului avem de-a face de fapt de două planuri 3D diferite, care separă obiectele din prim plan de cele din fundal. Nu este un 3D real, ci mai mult un 2D x 2. Crește puțin gradul de imersiune, însă tot la un ecran fix ne uităm și tot vedem ce se întâmplă în afara ecranului, deci creierul nu este păcălit, cum se întâmplă în cazul VR-ului.

De asemenea, VR-ul nu este AR (Augmented Reality) – realitatea augmentată reprezintă afișarea de imagini pe un ecran transparent, astfel încât obiectele virtuale se suprapun și se integreaza perfect peste realitatea înconjurătoare. AR-ul poate fi folosit de exemplu pentru afișare de informații utile în timpul mersului cu mașina sau când explorăm un oraș nou ori într-un mediu de lucru (când proiectam obiecte 3D spre exemplu). Cel mai așteptat dispozitiv de AR la momentul de față este Microsoft HoloLens.

Microsoft HoloLens

Marile companii IT cochetează de ceva timp cu ideea de hologramă. După Oculus Rift și Google Glass, Microsoft a lansat Windows HoloLens, un sistem care îmbină realitatea virtuală cu realitatea augumentată, pentru a crea holograme în fața ochilor noștri.

Această „realitate” va funcţiona cu ajutorul unor ochelari speciali. În faţa ochilor, în realitatea pe care o vedem în fiecare zi, vom putea pune aplicaţii care vor fi controlate prin comenzi realizate cu mâna. Microsoft a demonstrat cum funcţionează aplicaţii obişnuite de Windows 10 în interiorul HoloLens. Hologramele se formează peste tot. Putem adăuga o aplicaţie de meteo, care arată ca un glob în interiorul căruia e marea. Există şi un meniu de start holografic sau aplicaţii de mail. Practic, adaugi straturi suplimentare virtuale pe realitatea deja existentă. Faţă de ianuarie, când a fost prezentat prima oară proiectul, Microsoft a demonstrat aplicabilitatea hologramelor în domeniul medical sau în arhitectură. Astfel, studenţii vor putea învăţa oasele şi operaţiile chirurgicale direct în HoloLens.

Dispozitivul prezentat de Microsoft reprezintă un computer în sine. Vine cu un display HD transparent, prin care utilizatorii pot vedea atât lumea reală, cât și proiecțiile virtuale și se bazează pe o un procesor, o placă video și un procesor holografic, special creat. Acesta poate intui spre ce se uită utilizatorul și poate proiecta imagini.

Astfel, Microsoft conduce progresul tehnologic pentru dezvoltarea hologramelor, care permit nu doar interacţiunea în direct cu persoane aflate la distanţă, ci ridică întrebări cu privire la modul în care va arăta viitorul umanităţii. Hologramele nu mai sunt desprinse din filmele SF, atâta timp cât se lucrează tot mai mult la integrarea lor în viaţa cotidiană. Vom putea interacţiona cu aceste proiecţii holografice aproape ca și cum am fi în mod fizic în același loc.

Mai mult, inovaţia ar putea schimba fundamental modul în care vor comunica oamenii pe viitor. Cu toate că tehnologia virtuală a fost până acum prezentă cu preponderenţă în sfera jocurilor pe calculator, este doar o chestiune de timp până când aplicaţiile de pe computer să fie ancorate în realităţile cotidiene. Noua aplicaţie Microsoft deja face un pas uriaș în faţă, bazându-se pe camere specializate 3D pentru a capta mediul înconjurător, după care îl reconstruieşte într-o cască ce utilizează tehnologia realităţii virtuale. Când utilizatorul poartă casca are surpriza să vadă obiecte şi oameni proiectaţi virtual, ca şi cum ar fi în aceeaşi încăpere cu el.

Surse:

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Holograme: adevăr sau provocare?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: